Πτώση 12,7% κατέγραψε η διακίνηση containers στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ  του Πειραιά που διαχειρίζεται απευθείας η Cosco Shipping Ports (μέσω της ΣΕΠ) τον Ιανουάριο αποτέλεσμα της αλλαγής δρομολογίων που επέβαλαν οι… Χούθις, με τις επιθέσεις τους σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο η Cosco Shipping Ports μέσω των δυο προβλητών  που ελέγχει στο λιμάνι του Πειραιά διακινήθηκαν τον Ιανουάριο 281,8  χιλιάδες Teu έναντι 322,8 χιλιάδων Teu τον ίδιο μήνα πέρυσι (μείωση 12,7%).

PCT: Διαρκής αναβάθμιση του ρόλου του Πειραιά στις εμπορευματικές μεταφορές με συνεχείς επενδύσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική διακίνηση containers από την Cosco Shipping Ports σε όλα τα λιμάνια της στην Κίνα και εκτός Κίνας, σημείωσε άνοδο 13.9%.

Από τα λιμάνια που ελέγχει στην Ευρώπη, άνοδο έστω και μικρή κατέγραψαν τα terminals που ελέγχει στην Ισπανία (Βαλένθια και Μπιλμπάο) κατά 0,7% και το τέρμιναλ στην Αμβέρσα (9,4%) ενώ αντιθέτως πτώση κατέγραψε η μονάδα της στο Ρότερνταμ (-4,5%) όπως και στο Ζεμπρούγκ στο Βέλγιο (-22,9%) αλλά και στο τουρκικό λιμάνι Κούμπορτ (-30%) και το λιμάνι της στο Βάντο (Ιταλία (-13,3%). Επίσης πτώση κατέγραψε και η μονάδα της στην Ερυθρά Θάλασσα  (Red Sea Gateway Terminal) στη Σαουδική Αραβία (-20,9%)

Αλλαγή ρότας

Υπενθυμίζεται ότι η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα υποχρέωσε όλες σχεδόν τις ναυτιλιακές εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (και όχι μόνο) να επιλέγουν να στέλνουν τα πλοία τους γύρω από την Αφρική.

Οι αλλαγές δρομολογίων από την Άπω Ανατολή προς την Ευρώπη, μέσω Νοτίου Αφρικής ευνοούν  τα λιμάνια της Δυτικής και Βορείου Ευρώπης αλλά και του Μαρόκου, σε βάρος του Πειραιά που παύει πλέον να είναι το πρώτο λιμάνι στην Ευρώπη μετά το Σουέζ, με αποτέλεσμα να χάνει ένα σημαντικό φορτίο που προορίζονταν για μεταφόρτωση.

Επίσης η σύγκρουση στην Ερυθρά Θάλασσα έχει οδηγήσει τις χρεώσεις για τα «κουτιά» στα ύψη καθώς ο ναύλος προς τον Πειραιά, για ένα container έχει ξεπεράσει τα 6.000 ευρώ, από τα 2.000 ευρώ πριν την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με παράγοντες του λιμανιού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία