Υπήρξε μια εποχή που το όνομα του Πραμπόβο Σουμπιάντο τρόμαζε τους περισσότερους Ινδονήσιους. Αλλά σήμερα οι νεαροί ψηφοφόροι φαίνεται να γοητεύονται από τη μεταμόρφωση του 72χρονου νυν υπουργού Άμυνας της Ινδονησίας και πρώην στρατηγού – στον οποίο απαγορεύεται η είσοδος στις ΗΠΑ λόγω παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων – που επανεφηύρε τον εαυτό του: σήμερα εμφανίζεται ως ένας γραφικός παππούς ο οποίος στη διάρκεια των συγκεντρώσεων ξεσηκώνει τα πλήθη με τον χορό του, ενώ αρέσκεται να απεικονίζεται στο διαδίκτυο με τη μορφή μιμιδίου (meme) πάντα σε χορευτικό οίστρο.

«Χρυσός του διαβόλου»: Το προσοδοφόρο επάγγελμα με το βαρύ τίμημα

Αν και τα επίσημα οριστικά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της περασμένης Τετάρτης (14/2) θα ανακοινωθούν στα τέλη Μαρτίου, η άνετη επικράτησή του, με άνω του 50% των ψήφων από τον πρώτο γύρο, του εξασφαλίζει την προεδρία. Είναι μια δραματική στιγμή για την ιστορία της Ινδονησίας καθώς πολλοί προειδοποιούν ότι με τον Σουμπιάντο στην προεδρία, η χώρα θα περάσει στο «στρατόπεδο των αυταρχικών».

Το σκοτεινό παρελθόν του

Ο Σουμπιάντο είναι περήφανος για τη μακρά καριέρα που είχε ως αξιωματικός στις ειδικές δυνάμεις, όμως στη διάρκεια της περιόδου όπου το πολύχρονο δικτατορικό καθεστώς Σουχάρτο (1967-1998) όδευε στο τέλος του, κατηγορήθηκε ότι απήγαγε και βασάνισε περισσότερους από 20 φοιτητές ακτιβιστές που αντιτάχθηκαν στο καθεστώς. Τουλάχιστον 12 από αυτούς εξακολουθούν να αγνοούνται και θεωρούνται νεκροί.

Ο ίδιος παντρεύτηκε μια από τις κόρες του Σουχάρτο και παρέμεινε στον στενό κύκλο του δικτάτορα. Έχει κατ’ επανάληψη αρνηθεί όλες τις κατηγορίες που του προσάπτουν, όμως για αυτές δεν λογοδότησε ποτέ ούτε εκδιώχθηκε από τη Δικαιοσύνη. Ορισμένοι αναφέρουν ότι έχει αλλάξει πραγματικά και ίσως η επιθυμία του να κερδίσει την κορυφαία θέση στη χώρα να ήταν η αιτία.

Αλλά, πολλοί Ινδονήσιοι είναι επιφυλακτικοί, αντιμετωπίζοντας την προεδρία του με πραγματικό φόβο. «Η παρόρμησή του, το ένστικτό του έγκειται στο να είναι ξενοφοβικός, να είναι ένας αυταρχικός ηγέτης. Φοβάμαι ότι δεν θα αλλάξει αυτό, ο χαρακτήρας του δεν αλλάζει», αναφέρει στο BBC ο Αντρέας Χαρσόνο του Human Rights Watch.

Με όπλο τα social media

Ωστόσο, χάρη στην ευρεία και πολύ προσεγμένη παρουσία του στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, όπου η ομάδα του τον παρουσιάζει σαν «συμπαθητικό παππούλη», άλλαξε την εικόνα του προσελκύοντας ιδίως νέους ψηφοφόρους που συχνά αγνοούν τις κατηγορίες σε βάρος του και πιστεύουν τη δέσμευσή του πως θα συνεχίσει την πολιτική του πολύ δημοφιλούς προκατόχου του. Για την ακρίβεια τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της άνετης επικράτησής του.

Σημειωτέον οι Millennials και οι Gen Z αποτελούν περισσότερο από το ήμισυ των 205 εκατομμυρίων ψηφοφόρων της Ινδονησίας, αντιπροσωπεύουν επίσης πολλούς από τα 167 εκατομμύρια Ινδονήσιους που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι νέοι ψηφοφόροι λένε άλλωστε ότι προτιμούν να τον κρίνουν για το πώς αντιμετωπίζει την ανεργία και το κόστος ζωής. Μεταξύ άλλων έχει υποσχεθεί να δημιουργήσει 19.000.000 νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα πέντε χρόνια.

Στην πραγματικότητα όμως, κανείς δεν ξέρει πώς θα κυβερνήσει. Αναλυτές αναφέρουν ότι μπορεί να αποδειχτεί ένας πολύ αδιάφορος πρόεδρος που ενδιαφέρεται περισσότερο για το κύρος και τη μεγαλοπρέπεια του αξιώματος, αλλά οι περισσότεροι που τον γνωρίζουν καλά, τονίζουν την απρόβλεπτη προσωπικότητά του.

Ο Πραμπόβο Σουμπιάντο γεννήθηκε σε μια πλούσια πολιτική οικογένεια και είναι γιος ενός διάσημου οικονομολόγου που υπηρέτησε στο υπουργικό συμβούλιο της Ινδονησίας. Αφού πέρασε μια δεκαετία της παιδικής του ηλικίας εξόριστος στην Ευρώπη, επέστρεψε στην Ινδονησία, εντάχθηκε στο στρατό και γρήγορα ανέβηκε στις τάξεις για να γίνει αρχηγός των επίλεκτων ειδικών δυνάμεων της χώρας.

Πηγή:tovima.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν

Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα