Εκρηκτική άνοδο καταγράφουν οι τιμές ενοικίασης και πώλησης κατοικιών στην ευρύτερη περιοχή Πειραιά τα τελευταία χρόνια, ενώ ηπιότερη ήταν η αύξηση που καταγράφηκε στον κλάδο των επαγγελματικών ακινήτων.

Διπλάσια τα ενοίκια των κατοικιών

Ειδικότερα, από το 2015 μέχρι σήμερα, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικιών φαίνεται να έχει σχεδόν διπλασιαστεί, με την τιμή το 2023 να ανέρχεται στα 9,0 ευρώ/τ.μ., ενώ αυξητική, αλλά σε μικρότερο βαθμό, είναι η πορεία των μέσων τιμών ενοικίασης κατοικιών στα Προάστια του Πειραιά από το 2017 και μετά, με τη μέση ζητούμενη τιμή σήμερα να φτάνει τα 7,4 ενώ/τ.μ., σύμφωνα με την ανάλυση του Spitogatos Insights.

Ακίνητα: Πώς η Νίκαια έγινε… Νις και το Κερατσίνι Κάννες [πίνακες]

Η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικιών στον Πειραιά αυξήθηκε κατά 10% το 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ στα Προάστια του Πειραιά η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικίας αυξήθηκε κατά 7,6%.

Στο +50% οι τιμές των κατοικιών

Στις πωλήσεις κατοικιών η εξέλιξη των τιμών από το 2015 μέχρι το 2023 είναι ελαφρώς διαφορετική, με τη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών στον Πειραιά και τα Προάστιά του να σημειώνει μείωση μέχρι το 2018. Μετά το 2018, η πορεία των μέσων ζητούμενων τιμών τόσο στον Πειραιά όσο και στα Προάστιά του είναι αυξητική, με τις μέσες ζητούμενες τιμές σήμερα να διαμορφώνονται στα 2.000 ευρώ/τ.μ. και 1.653 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι τιμές των κατοικιών ειδικά στον Πειραιά την 8ετία 2015- 2023 σημειώνουν αύξηση κατά 50%.

Σε ό,τι αφορά την πώληση κατοικιών, η μέση ζητούμενη τιμή στον Πειραιά σημείωσε αύξηση της τάξης του 15,9%, ενώ κατά 19,5% πιο ακριβές έγιναν οι κατοικίες προς πώληση στα Προάστια του Πειραιά το 2023, σε σχέση με το 2022. Αυτή η σημαντική αύξηση στη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης στον Πειραιά αλλά και τα Προάστιά του το 2023 φαίνεται να σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις αλλαγές των όρων του προγράμματος “Golden Visa”, οι οποίες έστρεψαν το ενδιαφέρον των αγοραστών στην περιοχή. Το έντονο ενδιαφέρον που έχει προσελκύσει η περιοχή του Πειραιά και των Προαστίων του φαίνεται να επηρεάζει τις προσδοκίες των ιδιοκτητών σε ό,τι αφορά τις ζητούμενες τιμές που θέτουν για το ακίνητό τους, με αποτέλεσμα αυτές συχνά να βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα σε σχέση με τα αντικειμενικά χαρακτηριστικά του ακινήτου.

Οι οικονομικότερες και πιο ακριβές περιοχές για αγορά και ενοικίαση κατοικίας

Οι πιο ακριβές περιοχές για αγορά κατοικίας στον Πειραιά και τα Προάστιά του είναι το Μοσχάτο (2.889 ευρώ/τ.μ.), το Νέο Φάληρο (2.560 ευρώ/τ.μ.) και η περιοχή Καστέλλα-Πασαλιμάνι με τιμή 2,438 ευρώ/τ.μ. Αντίθετα, οι οικονομικότερες περιοχές για να αγοράσει κανείς κατοικία στον Πειραιά και τα Προάστιά του είναι το Πέραμα (1.340 ευρώ/τ.μ.), ο Άγιος Ιωάννης Ρέντης (1.342€/τ.μ.) και το Κερατσίνι (1.432 ευρώ/τ.μ.).

Για το 2023, οι περιοχές του Πειραιά και των Προαστίων όπου σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά είναι η Καλλίπολη – Φρεαττύδα (24%), το Μοσχάτο (23,8%) και η Δραπετσώνα (23,7%).

Σε ό,τι αφορά την ενοικίαση κατοικιών, οι πιο ακριβές περιοχές του Πειραιά και των Προαστίων του είναι το Μοσχάτο (9,4 ευρώ/τ.μ.), η Καστέλλα – Πασαλιμάνι (9,4 ευρώ/τ.μ.) και το κέντρο του Πειραιά (λιμάνι) (9,4 ευρώ/τ.μ.). Οι πιο οικονομικές περιοχές εντοπίζονται στα Προάστια του Πειραιά και είναι η Νίκαια (7,3 ευρώ/τ.μ.), ο Κορυδαλλός (7,1 ευρώ/τ.μ.) και το Κερατσίνι (6,8 ευρώ/τ.μ.). Οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών ενοικίασης κατοικιών το 2023 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά σημειώθηκαν στο Πέραμα (30,9%), στη Δραπετσώνα (22,2%) και στην περιοχή Ταμπούρια-Αγία Σοφία (15,1%).

Εξέλιξη τιμών επαγγελματικών ακινήτων

Αύξηση της μέσης ζητούμενης τιμής ενοικίασης και πώλησης επαγγελματικών ακινήτων σημειώθηκε το 2023 στον Πειραιά και τα Προάστιά του. Πιο συγκεκριμένα, αύξηση κατά 12,8% καταγράφηκε στη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης επαγγελματικών ακινήτων στον Πειραιά (1.231 ευρώ/τ.μ.), ενώ κατά 10,3% αυξήθηκε η αντίστοιχη τιμή στα Προάστια του Πειραιά (993 ευρώ/τ.μ.).

Όσον αφορά την ενοικίαση, το 2023 η μέση ζητούμενη τιμή διαμορφώθηκε στα 8,2 ευρώ/τ.μ., αυξημένη κατά 11,3% σε σχέση με το 2022, ενώ στα Προάστια του Πειραιά η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης επαγγελματικών ακινήτων φτάνει τα 6,6 ευρώ/τ.μ., αυξημένη κατά 7,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι πιο ακριβές και πιο οικονομικές περιοχές για αγορά και ενοικίαση επαγγελματικού ακινήτου

Οι πιο ακριβές περιοχές για αγορά επαγγελματικού ακινήτου στον Πειραιά και τα Προάστιά του για το 2023 είναι η περιοχή της Καστέλλας-Πασαλιμάνι με τιμή 1.507 ευρώ/τ.μ., η Πειραϊκή-Χατζηκυριάκειο (1.367 ευρώ/τ.μ.) και το κέντρο του Πειραιά (λιμάνι), με μέση ζητούμενη τιμή πώλησης τα 1.334 ευρώ/τ.μ. Αντίθετα, οι οικονομικότερες είναι ο Κορυδαλλός (717 ευρώ/τ.μ.) στα Προάστια του Πειραιά, η περιοχή Καμίνια-Παλαιά Κοκκινιά (844 ευρώ/τ.μ.) και η περιοχή Ταμπούρια-Αγία Σοφία (844 ευρώ/τ.μ.).

Οι πιο ακριβές περιοχές του Πειραιά και των Προαστίων του για ενοικίαση επαγγελματικού χώρου είναι το Νέο Φάληρο (8,8 ευρώ/τ.μ.), η περιοχή Καστέλλα-Πασαλιμάνι (8,7 ευρώ/τ.μ.) και το κέντρο του Πειραιά (λιμάνι), με μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης 8,7 ευρώ/τ.μ. Στον αντίποδα, οι πιο οικονομικές περιοχές για ενοικίαση επαγγελματικού ακινήτου είναι ο Άγιος Ιωάννης Ρέντης (4,5 ευρώ/τ.μ.), το Πέραμα (5,6 ευρώ/τ.μ.) και τα Καμίνια-Παλαιά Κοκκινιά (6 ευρώ/τ.μ.).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα