Πλώρη για νέα ιστορικά υψηλά έχει βάλει το bitcoin, το οποίο έσπασε σήμερα το φράγμα των 60.000 δολ. για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2021. Η φρενίτιδα που παρατηρείται τελευταία στην crypto-αγορά, είχε ως αποτέλεσμα να εκτιναχθεί η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων, η οποία ανέκτησε σήμερα το επίπεδο των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2022.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του CoinMarketCap η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώνεται σε είναι 2,26 τρισ. δολάρια, αυξημένη κατά 5,22%.Πρόσθεσε δηλαδή περίπου 118 δισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση μέσα σε λίγες ώρες.

Οι λάτρεις των κρυπτονομισμάτων στο X έσπευσαν να γιορτάσουν την επιστροφή στο όριο των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων , με μερικούς, όπως το The Kobeissi Letter, να ρωτούν εάν «ακολουθούν νέα υψηλά όλων των εποχών για το Bitcoin».

Bitcoin: Βλέπει και πάλι τα ιστορικά υψηλά – Ο ρόλος του ETF

Οι σχολιαστές στο The Kobeissi Letter σημείωσαν ότι η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων έχει «υπερδιπλασιαστεί από το πρόσφατο χαμηλό της» των 978 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έφτασε στις 11 Σεπτεμβρίου 2023.

Στα τρέχοντα επίπεδα, το bitcoin βρίσκεται στα υψηλά της τελευταίας τριετίας, ενώ από την αρχή του έτους έχει καταγράψει κέρδη πάνω από 35%, λόγω κυρίως του ενθουσιασμού που πυροδότησε μια σειρά από ETF που ξεκίνησαν να διαπραγματεύονται τον Ιανουάριο.

«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι η κρυπτογράφηση αναδύεται από τις στάχτες του 2022», σχολίασε ο Ryan Rasmussen, ανώτερος αναλυτής κρυπτονομισμάτων της Bitwise Asset Management. «Το βασικό σενάριο είναι ότι η τιμή του bitcoin θα φτάσει τα 125.000 δολάρια μέχρι το τέλος του 2025», ανέφερε ο Mark Palmer του Benchmark στο Yahoo Finance Live.

Ο ρόλος των ETF

Η ανοδική δυναμική του Bitcoin έρχεται δύο ημέρες αφότου τα ETF Bitcoin ETF στις Ηνωμένες Πολιτείες έσπασαν το ιστορικό υψηλό των 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ημερήσιο όγκο συναλλαγών στις 26 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον Eric Balchunas, ανώτερο αναλυτή ETF στο Bloomberg.

Τα νέα εννέα spot ETF Bitcoin κατέγραψαν συνδυασμένους όγκους συναλλαγών άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στις 28 Φεβρουαρίου.

Το iShares Bitcoin Trust ETF της BlackRock κατέγραψε πάνω από 100.000 μεμονωμένες συναλλαγές στις 27 Φεβρουαρίου, από περίπου 30.000 σε 60.000 κατά μέσο όρο ημερήσιες συναλλαγές.

Υπολογίζεται ότι το 75% των νέων επενδύσεων Bitcoin προήλθε από τα ETF του Bitcoin στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με μια έκθεση της 14ης Φεβρουαρίου από την εταιρεία ανάλυσης δεδομένων on-chain CryptoQuant

«Halving» στην εξόρυξη

Ο προσεχής Απρίλιος θα είναι επίσης ένας σημαντικός μήνας, καθώς θα σηματοδοτήσει ένα γεγονός που συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια και ορίζει τον περιορισμό, στο μισό, του ποσοστού της προσφοράς του κρυπτονομίσματος, λόγω μείωσης των αμοιβών για τους εξορύκτες. Αυτή η εξέλιξη θα μειώσει μαζικά τον ρυθμό με τον οποίο «κόβονται» νέα νομίσματα.

Τους 12 μήνες πριν από το τελευταίο halving το 2020, η τιμή του Bitcoin αυξήθηκε 83% από περίπου 3.000 δολάρια σε περίπου 5.500 δολάρια, καθώς οι επενδυτές πόνταραν στο ότι η συμπίεση της προσφοράς θα ωθούσε υψηλότερα την αξία του περιουσιακού στοιχείου. Ένα είδος αυτοεκπληρούμενης προφητείας, δηλαδή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News