
Στην τελική φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται η δημιουργίας του σύγχρονου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο της «Θερμοηλεκτρικής Κομοτηνής». Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 375 εκατ. ευρώ, η οποία υλοποιείται στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής σε ιδιόκτητο ακίνητο 100 στρεμμάτων και αναμένεται να παράγει 877 MW ενώ θα δημιουργήσει 100 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.
Motor Oil: Εγγυήτρια στο ομολογιακό δάνειο της Θερμοηλεκτρική
Τα παραπάνω ανέφερε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Ευάγγελος Παπαδημητρίου, στη διάρκεια του East Macedonia & Thrace Forum II που διοργάνωσε το City Hub Events. Όπως τόνισε τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει και η εμπορική λειτουργία του σταθμού, ο οποίος θα είναι ο μεγαλύτερος σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εξαιρουμένων των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. «Είναι μια ιδιαίτερη σημαντική επένδυση για την τόνωση της τοπικής οικονομίας και της απασχόλησης», σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ έχει και περιβαλλοντική διάσταση, αφού συμβάλλει στη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Ταχύτατοι ρυθμοί
Ο συγκεκριμένος σταθμός, υπογράμμισε ο κ. Παπαδημητρίου, ενσωματώνει την πλέον σύγχρονη τεχνολογία και εκπέμπει σημαντικά λιγότερους ρύπους όχι μόνο σε σχέση με τις λιγνιτικές μονάδες αλλά και τις αντίστοιχες μονάδες που λειτουργούν με φυσικό αέριο γιατί είναι προηγμένης γενιάς.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου, η κατασκευή του εργοστασίου προχώρησε με ταχύτατους ρυθμούς αφού σε λιγότερο από δύο χρόνια από την έκδοση των αδειών (Μάιος 2020) έχει εισέλθει στη φάση των δοκιμών. Και αυτό παρά την καθυστέρηση που προέκυψε κατά τη διάρκεια των αδειοδοτήσεων. «Παρότι η χώρα έχει ανάγκη τις επενδύσεις, όταν φτάνουμε στο δια ταύτα παρατηρούνται προβλήματα. Η χώρα υποφέρει από την γραφειοκρατία», σημείωσε για να συμπληρώσει: «Κανείς δεν υποστηρίζει, όπως τόνισε ότι «η αδειοδότηση δεν είναι μια σοβαρή διαδικασία που απαιτεί χρόνο.
Η γραφειοκρατία
Έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στις καθυστερήσεις που αντιμετώπισαν σε όλο το φάσμα της αδειοδοτικής διαδικασίας για τη δημιουργία του εργοστασίου. Οι οποίες, όπως είπε, ήταν «καταφανέστατα μη λογικές».
Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην κατασκευή της διασυνδετικής γραμμής με τον ΑΔΜΗΕ, η οποία περιλάμβανε την κατασκευή 45 πύργων υψηλής τάσης σε απόσταση 7 χιλιομέτρων. Πρόκειται για γραμμή που είναι απαραίτητη για την μεταφορά του ρεύματος που θα παράγει ο σταθμός στο δίκτυο. Το συγκεκριμένο έργο καθυστέρησε πολύ να πάρει έγκριση παρότι εντάχθηκε σε ειδικό άρθρο για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις ως στρατηγικής σημασίας, που προβλέπει συγκεκριμένους χρόνους. Οι χρόνοι ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου, δεν έγιναν σεβαστοί από τους δημόσιους φορείς.
Κλειδί το φυσικό αέριο για την πράσινη μετάβαση
Κληθείς να σχολιάσει την πράσινη μετάβαση και τον ρόλο του φυσικού αερίου, ο διευθύνων σύμβουλος της «Θερμοηλεκτρική» παρατήρησε πως «είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο, κατά το οποίο σταδιακά αποσύρονται οι λιγνιτικές μονάδες και υπάρχει μια συνεχής διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας».
Έσπευσε ωστόσο να τονίσει πως «η μετάβαση αυτή δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη», προσθέτοντας πως το φυσικό αέριο θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση ως ένα περισσότερο φιλικό ορυκτό προϊόν στο περιβάλλον. Μέχρις ότου φθάσουμε πάμε στις μπαταρίες και του υδρογόνου, οι οποίες ωστόσο χρειάζονται χρόνο.
«Δεν είναι ευκαιριακή η επένδυση στην Θράκη»
Ο κ. Παπαδημητρίου ερωτώμενος για τον αντίκτυπο της επένδυσης της «Θερμοηλεκτρικής Κομοτηνής» και την ανάληψη δράσεων ΕΚΕ υπογράμμισε πως βασικός στόχος της εταιρείας είναι να φανεί αντάξια της εμπιστοσύνης που της έδειξε η τοπική κοινωνία. Η οποία στάθηκε δίπλα στην επένδυση και την βοήθησε όπου χρειάστηκε. «Ήρθαμε για να μείνουμε. Δεν ήρθαμε να επενδύσουμε ευκαιριακά εδώ 400 εκατ. ευρώ. Θέλουμε να υποστηρίξουμε την τοπική κοινωνία με όποιο τρόπο μπορούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας ανέφερε πως οι μέτοχοι της «Θερμοηλεκτρική», η Motor Oil με την θυγατρική More και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ως οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ενέργειας από ΑΠΕ αναλαμβάνουν σημαντικές δράσεις ΕΚΕ σε όλη την χώρα. Και έτσι θα συνεχίσει και η «Θερμοηλεκτρική».


Latest News

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό