Ο αλιευτικός τουρισμός φαίνεται πως γοητεύει και συναρπάζει τους επισκέπτες της Σκιάθου, όπως λένε οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σ΄αυτόν στο πανέμορφο νησί των Σποράδων.
Σάμος: Πρώτη στον κατάλογο των «μυστικών» προορισμών για τους Ιταλούς
Ο Άγγελος Κωνσταντέλιας είναι ένας από τους τέσσερις ψαράδες της Σκιάθου που ασχολούνται τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια με τον αλιευτικό τουρισμό. Οπως λέει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγοι επαγγελματίες ασχολούνται και εξηγεί : «είμαστε όλοι και όλοι τέσσερις ψαράδες που λειτουργούμε επαγγελματικά και θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο πώς γίνεται το ψάρεμα, πώς μαγειρεύεται το ολόφρεσκο ψάρι και πώς μπορούμε να αποθηκεύσουμε την ψαριά μας.
Όλα ξεκινούν από το προηγούμενο απόγευμα που έρχονται τουρίστες και μας ρωτούν αν μπορούμε να οργανώσουμε τη βόλτα και το ψάρεμα για τους ίδιους, την οικογένειά τους ή και τους φίλους τους. Το ραντεβού μας κλείνεται για την επόμενη μέρα και γύρω στις 8.30 με 9 το πρωί η όμορφη περιπέτεια-εμπειρία ξεκινά».
Όπως λέει ο Αγγελος Κωνσταντέλιας ,«συνήθως ανοιγόμαστε γύρω από το νησί και κατευθυνόμαστε σε απάνεμους όρμους όπως οι Κουκουναριές, τα Καστρονήσια, προς τα Λαλάρια όταν δεν φυσάει βοριάς, στον Άρκο, στον Τσουγκριά ή και στον Αγνώντα της Σκοπέλου και εκεί ρίχνουμε τα δίχτυα μας, ενώ οι επιβαίνοντες πελάτες κολυμπούν και απολαμβάνουν τα καταγάλανα νερά της περιοχής».
Η διαδικασία δεν είναι εύκολη όπως διαπιστώσαμε, αφού διαρκεί πάνω από 3 ώρες μέχρι να ολοκληρωθεί το ψάρεμα και να σηκωθούν τα δίχτυα, την ίδια ώρα που η ανεμελιά και το κολύμπι κυριαρχούν μεταξύ της παρέας των τουριστών. Ποτέ δεν ξεπερνούν τα δέκα άτομα, και είναι καλύτερα να πρόκειται για οικογένεια ή παρέα φίλων για περισσότερη συνεννόηση.
Και μόλις ανέβουν τα δίχτυα στο κατάστρωμα, ακούγονται τα πρώτα επιφωνήματα θαυμασμού και χαράς. Τότε αρχίζει το ξεδιάλεγμα. Μπορεί να υπάρχουν από τσιπούρες και λαβράκια μέχρι αστακοί και καλαμάρια.
Ακολουθεί το στρώσιμο του τραπεζιού από τον Άγγελο και τη σύζυγό του και μπαίνουν στη φωτιά η κατσαρόλα ή το τηγάνι ανάλογα με τα ψάρια που πιάστηκαν. Τα κρίταμα μαζεμένα από τα βουνά της Σκιάθου, το εξαιρετικό ντόπιο ελαιόλαδο και όλα τα μυρωδικά βρίσκονται στο τραπέζι, ενώ η ωραία ελληνική μουσική με τον Ζορμπά ανάβει το κέφι και μικροί και μεγάλοι απολαμβάνουν τις στιγμές. Ψαρόσουπα, τηγανητά μικρά ψαράκια, μεγαλύτερα ψάρια ψημένα στη σχάρα και συνδυασμένα με ωραίες ελληνικές σαλάτες, ελιές κάθε είδους και άφθονο κρασί έκαναν μία ατμόσφαιρα μοναδική και χάριζαν στιγμές αλησμόνητες καταμεσής της καταγάλανης θάλασσας.
Οι ξένοι αγαπούν γεύσεις όπως οι αχινοί και τα οστρακοειδή που είναι ιδιαίτερες, σπεσιαλιτέ των ελληνικών θαλασσών. Βέβαια, χρειάζεται ειδική άδεια για να αλιεύσει κάποιος τους αχινούς, ενώ ταυτόχρονα γίνεται και παρακολούθηση μέσω του συστήματος VMS.
«Οι άνθρωποι στους οποίους αρέσει ο Αλιευτικός Τουρισμός είναι συνήθως άτομα ευαισθητοποιημένα με τη Φύση και τη σέβονται, λέει ο ο Άγγελος Κωνσταντέλιας. Ξέρουν ότι η επιλογή τους να αποκτήσουν τέτοια εμπειρία δεν είναι εύκολη και το κόστος συμμετοχής ανά άτομο κυμαίνεται από 80 μέχρι και 150 ευρώ, ανάλογα και με την περιοχή που θα επιλεξουν για να πάνε.
Ο Αμερικανός Τόμας Μπράουν ήταν τόσο ενθουσιασμένος ο ίδιος που έφερε και όλη την τετραμελή οικογένειά του και τρεις επιπλέον φίλους από τη Νέα Υόρκη για να ζήσουν όλοι μαζί αυτή την εμπειρία.
Η Ιταλίδα Βαλέρια Σένα από το Τορίνο έλεγε ότι ένιωσε πως βρέθηκε στον παράδεισο και ήταν η πρώτη φορά που αισθάνθηκε τόσο κοντά το μεγαλείο της Φύσης και της Ζωής. Την επόμενη μέρα από την πρωτόγνωρη εμπειρία της θα πετούσε για την πόλη της και θα έλεγε σε όλους τι έζησε στη Σκιάθο, όπως ανέφερε.
Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Σκιάθου Αλέκος Ευσταθίου μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε πως «ο αλιευτικός τουρισμός είναι ένα σημαντικό κομμάτι του Τουρισμού και θα τους βοηθήσουμε όσο μπορούμε και θα προωθήσουμε την προσπάθεια αυτή και με τη συμμετοχή τους και προβολή τους σε μεγάλες διεθνείς Εκθέσεις που συμμετέχει ο Δήμος μας».
Ο Αγγελος Κωνσταντέλιας το σούρουπο της ίδιας μέρας, μετά το επίμονο ταξίδι του πίσω από τον Τσουγκριά και μπροστά από τον Άγιο Φλώρο, καθάριζε και πάλι τα δίχτυα του αφού και η επόμενη μέρα θα ήταν ακόμη πιο δύσκολη. Με τον ήλιο να λάμπει έπρεπε να είναι άψογος οικοδεσπότης-ψαράς για τους οκτώ Βρετανούς που είχαν προγραμματίσει ακόμη μία βόλτα στα νερα της Σκιάθου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Ερχονται «χρυσές» ημέρες στον τουρισμό - Η πρόβλεψη του WTO
Οι περισσότερες περιοχές σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη ξεπεράσει to 100% της τουριστικής ανάκαμψης, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού
Επένδυση ύψους 200 εκατ. προωθεί στο Καβούσι το Metaxa Hospitality Group
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ που εγκρίνει το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης της Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) «CAPE THOLOS»
Ο Μισέλ Ρουσό , νέος πρόεδρος ανώτατου εκτελεστικού συμβουλίου της Star Alliancεe
Ο Μισελ Ρουσσώ ηγείται της στρατηγικής κατεύθυνσης της Star Alliance, η οποία απαρτίζεται από 25 αεροπορικές εταιρείες - μέλη σε παγκόσμιο επίπεδο.
Airbnb: Επιπλέον «χαράτσι» 600 ευρώ φέρνουν τα νέα μέτρα
Έντονες είναι οι αντιδράσεις για το νομοσχέδιο βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb)
EasyJet: Αυξάνει τα δρομολόγια της στην Αθήνα - Ο νέος στόχος για επιβάτες το 2025
Η EasyJet επανατοποθετείται στην ελληνική τουριστική αγορά ανεβάζοντας το καλοκαίρι σε 15 τον αριθμό των δρομολογίων από Αθήνα - Σενάριο και για βάση στο «Ελ. Βενιζέλος»
Χειμερινή εξοχική κατοικία: Οι Ελληνες γυρνούν την πλάτη παρά την πτώση των τιμών [γραφήματα]
Ούτε η πώληση κάτω από το κόστος δείχνει να «συγκινεί» τους αγοραστές
Χρονιά ανάκαμψης το 2024 για τη Goldair
Μέσα στο 2024 η Goldair πρόσθεσε δυο ακόμα εμπορικές συμφωνίες με αεροπορικές εταιρείες για εξαγωγή εμπορευμάτων στις αγορές της Κίνας και του Ισραήλ
Κλιματική κρίση και πράσινη μετάβαση στην ατζέντα συνάντησης στις Βρυξέλλες για τον ευρωπαϊκό τουρισμό
Η εκδήλωση που έγινε στο ευρωκοινοβούλιο για τον ευρωπαϊκό τουρισμό αποτελεί συνέχεια του «Φόρουμ της Ρόδου»
Πληρώνεται το μεταφορικό ισοδύναμο στις επιχειρήσεις
Το μεταφορικό ισοδύναμο ανέρχεται στα 25,9 εκατ. ευρώ και αφορά στις μετακινήσεις επιβατών από τον Ιούνιο του 2023 έως και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους
Νέα all-inclusive θέρετρα στην Ισπανία από την Wynham και την Palladium Hotel Group
Πέντε θέρετρα της Palladium Hotel Group εντάσσονται στις επωνυμίες Registry Collection Hotels και Trademark Collection της Wyndham