
Ανοδικά κινείται σήμερα ο χρυσός, καθώς η κεντρική τράπεζα της Κίνας αποφάσισε να προσθέσει το πολύτιμο μέταλλο στα αποθέματά της για πρώτη φορά μετά από επτά μήνες. Παράλληλα, η κατάρρευση της δυναστείας Άσαντ στη Συρία απειλεί με περαιτέρω αποσταθεροποίηση τη Μέση Ανατολή, γεγονός που ενισχύει τη ζήτηση για ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.
Ειδικότερα, η τιμή του χρυσού ενισχύεται κατά 0,9% στα 2.656,72 δολάρια η ουγγιά, μετά από πτώση 0,4% την περασμένη εβδομάδα. Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot ήταν σταθερός, ενώ το ασήμι, η πλατίνα και το παλλάδιο κατέγραψαν ισχυρά κέρδη.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι χρυσό τον περασμένο μήνα, για πρώτη φορά μετά τον Απρίλιο, που σηματοδότησε το τέλος μιας 18μηνης σειράς αγορών που είχαν συμβάλει στη στήριξη των τιμών.
Το «κλειστό club» του χρυσού – Φρενίτιδα αγορών στην Ανατολική Ευρώπη
Η επανέναρξη των αγορών δείχνει ότι η PBOC εξακολουθεί να είναι πρόθυμη να διαφοροποιήσει τα αποθέματά της και να προφυλαχθεί από υποτίμηση του νομίσματος, ακόμη και με την τιμή του χρυσού κοντά σε επίπεδα ρεκόρ. Ωστόσο, ο όγκος που αγόρασε – περίπου πέντε τόνοι – ήταν σχετικά μικρός σε σύγκριση με τις μηνιαίες προσθήκες νωρίτερα φέτος.
Οι παρατηρητές της αγοράς τείνουν επίσης να είναι δύσπιστοι σχετικά με την ακρίβεια των δηλωμένων αγορών χρυσού από την κινεζική κεντρική τράπεζα.
Ο χρυσός και οι εξελίξεις στη Συρία
Οι traders παρακολουθούσαν επίσης τις εξελίξεις στη Συρία, μετά την φυγή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ καθώς τα στρατεύματα των ανταρτών κατέλαβαν την πρωτεύουσα Δαμασκό. Οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ έπληξαν δεκάδες στόχους του Ισλαμικού Κράτους στο κεντρικό τμήμα της χώρας την Κυριακή, καθώς ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι η πτώση του Άσαντ θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναζωπύρωση του ισλαμικού εξτρεμισμού.
«Η κατάρρευση της κυβέρνησης στη Συρία θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση για το επενδυτικό καταφύγιο», σύμφωνα με την ANZ Group Holdings Ltd.
Οι αγορές επικεντρώνονται στις εκθέσεις καταναλωτή και τιμών παραγωγού των ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν αργότερα αυτή την εβδομάδα, οι οποίες αναμένεται να παρουσιάσουν μικρή αύξηση στις πληθωριστικές πιέσεις. Τα στοιχεία είναι μεταξύ των τελευταίων βασικών δεικτών πριν από τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας την επόμενη εβδομάδα, στην τελευταία της συνεδρίαση πριν ανάληψη των καθηκόντων από τον Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο. Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν υποχωρήσει καθώς οι traders ενίσχυσαν τα στοιχήματα σε μια άλλη μείωση των επιτοκίων – ένα σενάριο που τείνει να ωφελήσει τον χρυσό καθώς δεν πληρώνει τόκους.
Ο χρυσός εκτινάχθηκε σε υψηλό όλων των εποχών πάνω από τα 2.790 δολάρια η ουγγιά τον Οκτώβριο, υποστηριζόμενος από τη στροφή της Fed στη νομισματική χαλάρωση, καθώς και από την αυξανόμενη ζήτηση ως ασφαλές καταφύγιο εν μέσω αυξημένων εντάσεων στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία. Οι τιμές έχουν μειωθεί από τότε, αλλά παραμένουν 29% υψηλότερες για φέτος.


Latest News

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Προς εβδομαδιαία πτώση οι τιμές του πετρελαίου με φόντο την αύξηση της παραγωγής
To πετρέλαιο διέγραψε τα προηγούμενα κέρδη λόγω των φόβων ότι η παραγωγή μπορεί να είναι υπερβολική σε σχέση με τη ζήτηση

Μήπως ήρθε η ώρα για επένδυση σε ασήμι;
Η ιστορία δείχνει ότι το ασήμι θα μπορούσε να ακολουθήσει την άνοδο του χρυσού

Μικρή ανάκαμψη για την τιμή του πετρελαίου
Στο ραντάρ των επενδυτών η αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και τα σήματα της Ουάσινγκτον για τους δασμούς

Γιατί ο χρυσός ξεπέρασε αμερικανικά ομόλογα και δολάριο - Το ράλι δίχως φρένα
Ο χρυσός διανύει ένα ράλι που φαίνεται ασταμάτητο - Η τιμή του έσπασε το φράγμα των 3.500 δολ, ανά ανά ουγγιά

Η παραγωγή κακάο αυξάνεται, η κρίση παραμένει - Γιατί οι τιμές δεν θα επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα
Η εκτόξευση της τιμής του κακάο, που αναστάτωσε τις αγορές εμπορευμάτων και τις βιομηχανίες σοκολάτας, φαίνεται να καταλαγιάζει αλλά τα προβλήματα παραμένουν

Έσπασε το φράγμα των 3.500 δολαρίων ο χρυσός - Ράλι χωρίς φρένα
Οι επιθέσεις Τραμπ στον Πάουελ και ο δασμολογικός πόλεμος εντείνουν τις ανησυχίες στις αγορές

Μποϊκοτάζ στα αμερικανικά commodities από την Κίνα - Τι συμβαίνει με τη σόγια
Μεταξύ των εμπορευμάτων που επηρεάστηκαν περισσότερο, ήταν οι αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου και σιταριού

Ένα ακόμα ρεκόρ για τον χρυσό - Βάζει πλώρη για τα 3.500 δολάρια
Ο χρυσός καταρρίπτει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο

Εβδομαδιαία κέρδη για το πετρέλαιο
Το Brent παραμένει κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι