
Στην φρενήρη προσπάθεια των trader χρυσού να μεταφέρουν ράβδους στη Νέα Υόρκη οφείλεται σε σημαντικό βαθμό η σημαντική αύξηση των εισαγωγών που «φούσκωσε» το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ.
Οι συνολικές εισαγωγές διαμορφώθηκαν σε 329, 5 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο, αυξημένες κατά 36 δισ. σε σχέση με τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου. Οι εισερχόμενες αποστολές τελικών μεταλλικών σχημάτων, κατηγορία που περιλαμβάνει ράβδους πολύτιμων μετάλλων, αντιπροσώπευαν σχεδόν το 60% της μηνιαίας αύξησης των εισαγωγών εμπορευμάτων.
Η τελωνειακή αξία των εισαγωγών ράβδων χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων ανήλθε σε 30,8 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο, αφού 10,7 δισ. δολάρια στάλθηκαν στις ΗΠΑ στο τέλος του 2024. Η μέση μηνιαία αξία το 2022 και το 2023 ήταν 1,7 δισ. δολάρια.
Ενώ οι εισαγωγές γενικά επιβαρύνουν το ΑΕΠ, το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης εξαιρεί τον χρυσό που δεν καταναλώνεται ή δεν χρησιμοποιείται στην παραγωγή άλλων αγαθών. Δεδομένου ότι οι περισσότερες εισαγωγές χρυσού αποτελούν μέρος των ιδιότυπων συναλλαγών στην αγορά εμπορευμάτων, δεν θα επιβαρύνουν την ανάπτυξη.
Οι εισαγωγές χρυσού
Ο λόγος που τα αποθετήρια στη Νέα Υόρκη γέμισαν με ράβδους χρυσού που ήλθαν με αεροπλάνα από την Ελβετία είναι αφενός η ανησυχία για τους δασμούς και το ενδεχόμενο να επιβληθούν στο πολύτιμο μέταλλο αλλά και η εκτίναξη της τιμής των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης που προσέγγισαν τα 3.000 δολάρια
Η ροή χρυσού προς τη Νέα Υόρκη άρχισε αμέσως μετά την εκλογική νίκη του Τραμπ, καθώς η οικονομική αβεβαιότητα των πολιτικών του νέου προέδρου οδηγεί τους επενδυτές στην ανάγκη να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο και να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιο τους.
Σε φυσιολογικές συνθήκες οι περισσότεροι traders βγαίνουν από τα παράγωγα που καθορίζουν τη μελλοντική τιμή του χρυσού πριν οι φυσικές ράβδοι αλλάξουν χέρια.
Η Βρετανία εδώ και αιώνες είναι ο τόπος αγοράς φυσικών ράβδων . Οι δύο αγορές κινούνται ως επί το πλείστον στο ρυθμό τους. Όταν δεν το κάνουν, οι έμποροι γνωρίζουν ότι μπορούν να μεταφέρουν το χρυσό εκεί που οι τιμές είναι υψηλότερες.
Οι τράπεζες διατηρούν μεγάλες αντισταθμιστικές θέσεις, κατέχοντας ράβδους χρυσού στο Λονδίνο, δανείζοντάς τες για να κερδίσουν απόδοση και αντισταθμίζουν τον κίνδυνο να πέσουν οι τιμές πουλώντας συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Νέα Υόρκη.
Η συναλλαγή φαίνεται να είναι σχεδόν ακίνδυνη εφόσον οι τιμές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού δεν παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές. Αλλά όταν οι τιμές στο Comex εκτινάχθηκαν πάνω από εκείνες στο Λονδίνο, τιμολογώντας τους δασμούς στα τέλη του περασμένου έτους, τα συμβόλαια που οι τράπεζες είχαν πουλήσει στη Νέα Υόρκη ξαφνικά δημιούργησαν απώλειες.
Επιτείνοντας τον επείγοντα χαρακτήρα, οι μεγάλες απώλειες, έστω και εικονικές, θα απαιτούσαν από τις τράπεζες να βάλουν στην άκρη πρόσθετα κεφάλαια στα γραφεία εμπορευμάτων τους, περιορίζοντας την ικανότητά τους να λειτουργούν κερδοφόρα.
Οι τράπεζες θα μπορούσαν να κλείσουν τη συναλλαγή αγοράζοντας συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Νέα Υόρκη, αλλά μια τέτοια κίνηση θα σήμαινε την αποκρυστάλλωση αυτών των ζημιών.
Γι αυτό υπάρχει μια εναλλακτική λύση. Να μεταφέρουν ράβδους χρυσού από το Λονδίνο και να τους παραδώσουν στα προθεσμιακά συμβόλαια, τονίζει ο Robert Gottlieb, συνταξιούχος στέλεχος του εμπορίου χρυσού του οποίου οι αναρτήσεις στο LinkedIn σχετικά με την αταξία έχουν γίνει «υποχρεωτικό ανάγνωσμα» στο αγορά.
Το αρμπιτράζ
Η διαφορά της τιμής δημιούργησε μια επικερδή ευκαιρία αρμπιτράζ για τους εμπόρους που σύναψαν συμβόλαια πώλησης προθεσμιακών συμβολαίων Comex με την υπόσχεση της παράδοσης φυσικού ράβδου. Το απότομο ασφάλιστρο των προθεσμιακών συμβολαίων έναντι των τιμών spot, που ξεπέρασε τα 50 δολάρια σε ένα σημείο, οδήγησε σε μια υπερατλαντική βιασύνη για χρυσό, καθώς οι έμποροι προσπαθούσαν να μεταφέρουν το μέταλλο από τα θησαυροφυλάκια του Λονδίνου στη Νέα Υόρκη.
Υπογραμμίζοντας αυτή την ξέφρενη εξόρμηση, τα αποθέματα του Comex έχουν διογκωθεί κατά 121% από τα τέλη Νοεμβρίου και σήμερα ανέρχονται σε σχεδόν 40 εκατομμύρια ουγγιές, το υψηλότερο επίπεδο σε στοιχεία που χρονολογούνται από το 1992. Μεγάλο μέρος του χρυσού που μεταφέρθηκε εξπρές στη Νέα Υόρκη προήλθε από το Λονδίνο, το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο παγκοσμίως για φυσικούς ράβδους.
Στάση στις ραφιναρίες της Ελβετίας
Ωστόσο ο φυσικός χρυσός που παραδίδεται στα θησαυροφυλάκια της Νέας Υόρκης μπορεί να προέρχεται από το Λονδίνο, η εμπορική έκθεση του Υπουργείου Εμπορίου δείχνει μέτριες εισαγωγές εμπορευμάτων από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στο Λονδίνο, οι μπάρες των 400 ουγκιών είναι το πρότυπο. Έτσι, οι έμποροι που πρέπει να παραδώσουν φυσικούς ράβδους στο Comex στη Νέα Υόρκη πρέπει πρώτα να στείλουν τον χρυσό στην Ελβετία. Εκεί, οι ραφιναρίες τον λιώνουν και τον αναμορφώνουν σε ράβδους των 100 ουγγιών που απαιτούνται από το αμερικανικό χρηματιστήριο εμπορευμάτων.
Οι εταιρείες ασφαλείας μεταφέρουν τις ράβδους στο αεροδρόμιο του Λονδίνου με θωρακισμένα φορτηγά. Τις τοποθετούν στην κοιλιά των αεροπλάνων, στη συνέχεια πετάνε για Ελβετία και αφού αποκτήσουν το κατάλληλο σχήμα πετάνε για Νέα Υόρκη.
Οι συνολικές εισαγωγές αγαθών από την Ελβετία αυξήθηκαν κατά 68% τον Ιανουάριο στα 23,8 δισ. δολάρια, κυρίως λόγω των αποστολών χρυσού, και ήταν οι υψηλότερες από τα στοιχεία του 1993. Οι αποστολές από τη χώρα έχουν υπερτριπλασιαστεί από τον Νοέμβριο.
«Η αύξηση των εισαγωγών οφείλεται στην ιδιότητα της Ελβετίας ως παγκόσμιο κέντρο διύλισης χρυσού, στον κίνδυνο των αμερικανικών δασμών στον χρυσό και στη γενική αβεβαιότητα στις αγορές» σημειώνειp ο Giovanni Staunovo, αναλυτής εμπορευμάτων της UBS στη Ζυρίχη. «Χωρίς σαφήνεια για το πού θα πάνε τα επιτόκια, οι αγορές μετοχών και η γεωπολιτική, πολλοί επενδυτές αναζητούν τον χρυσό ως ασφαλές καταφύγιο».


Latest News

Μήπως ήρθε η ώρα για επένδυση σε ασήμι;
Η ιστορία δείχνει ότι το ασήμι θα μπορούσε να ακολουθήσει την άνοδο του χρυσού

Μικρή ανάκαμψη για την τιμή του πετρελαίου
Στο ραντάρ των επενδυτών η αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και τα σήματα της Ουάσινγκτον για τους δασμούς

Γιατί ο χρυσός ξεπέρασε αμερικανικά ομόλογα και δολάριο - Το ράλι δίχως φρένα
Ο χρυσός διανύει ένα ράλι που φαίνεται ασταμάτητο - Η τιμή του έσπασε το φράγμα των 3.500 δολ, ανά ανά ουγγιά

Η παραγωγή κακάο αυξάνεται, η κρίση παραμένει - Γιατί οι τιμές δεν θα επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα
Η εκτόξευση της τιμής του κακάο, που αναστάτωσε τις αγορές εμπορευμάτων και τις βιομηχανίες σοκολάτας, φαίνεται να καταλαγιάζει αλλά τα προβλήματα παραμένουν

Έσπασε το φράγμα των 3.500 δολαρίων ο χρυσός - Ράλι χωρίς φρένα
Οι επιθέσεις Τραμπ στον Πάουελ και ο δασμολογικός πόλεμος εντείνουν τις ανησυχίες στις αγορές

Μποϊκοτάζ στα αμερικανικά commodities από την Κίνα - Τι συμβαίνει με τη σόγια
Μεταξύ των εμπορευμάτων που επηρεάστηκαν περισσότερο, ήταν οι αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου και σιταριού

Ένα ακόμα ρεκόρ για τον χρυσό - Βάζει πλώρη για τα 3.500 δολάρια
Ο χρυσός καταρρίπτει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο

Εβδομαδιαία κέρδη για το πετρέλαιο
Το Brent παραμένει κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι

Προς την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο μετά το πρωτικό σερί οδεύει το πετρέλαιο
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 55 σεντς ή 0,8% στα 66,40 δολάρια το βαρέλι

Ακάθεκτος ο χρυσός - Νέο ρεκόρ πάνω από τα 3.300 δολ.
Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε 0,4% έναντι των αντιπάλων του , καθιστώντας τον χρυσό πιο ελκυστικό για άλλους κατόχους νομισμάτων