Exxon Mobil: Περιμένει νέα άνοδο τιμών στο πετρέλαιο

Τι είπε ο CEO της Exxon Mobil για τις τιμές στο πετρέλαιο και τις συνέπειες του πολέμου στο Ιράν

Exxon Mobil: Περιμένει νέα άνοδο τιμών στο πετρέλαιο
Ο διευθύνων σύμβουλος της Exxon Mobil, Ντάρεν Γουντς

Ο διευθύνων σύμβουλος της Exxon Mobil, Ντάρεν Γουντς, προειδοποίησε ότι η αγορά δεν έχει ακόμη απορροφήσει τον πλήρη αντίκτυπο της άνευ προηγουμένου διακοπής του εφοδιασμού πετρελαίου που προκάλεσε ο πόλεμος στο Ιράν και το κλείσιμο του Στενού του Ορμούζ.

Η διακοπή αυτή μετριάστηκε χάρη στον μεγάλο αριθμό φορτωμένων πετρελαιοφόρων που βρίσκονταν εν πλω κατά τον πρώτο μήνα του πολέμου, ανέφερε ο Γουντς στους επενδυτές κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της Exxon. Επίσης, έχουν αποδεσμευτεί στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου και έχουν μειωθεί τα εμπορικά αποθέματα, ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος.

Γουντς: Η διακοπή της προσφοράς

Μία από αυτές τις πηγές εφοδιασμού θα εξαντληθεί καθώς η σύγκρουση συνεχίζεται, δήλωσε ο Γουντς. Οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν τότε, καθώς το στενό παραμένει κλειστό, πρόσθεσε.

«Είναι προφανές στους περισσότερους ότι, αν εξετάσει κανείς την άνευ προηγουμένου διακοπή της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου, η αγορά δεν έχει αντιληφθεί ακόμη τον πλήρη αντίκτυπο αυτής», δήλωσε ο Γουντς.

«Θα ακολουθήσουν και άλλα αν το στενό παραμείνει κλειστό», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος.

Οι συναλλαγές σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου παρουσίασαν μεταβλητότητα κατά τη διάρκεια του πολέμου. Οι τιμές εκτοξεύτηκαν λόγω του κινδύνου κλιμάκωσης και στη συνέχεια έπεσαν απότομα λόγω των ελπίδων για ειρήνη, πριν επαναλάβουν τον κύκλο.

Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο έπεσε περισσότερο από 3% την Παρασκευή στα 101,38 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το Brent
σημείωσε πτώση περίπου 2% στα 108 δολάρια.

Αυτές οι τιμές συνάδουν περισσότερο με τα ιστορικά επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας παρά με την κλίμακα της αναστάτωσης στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο Γουντς.

Οι ροές πετρελαίου

Ο Γουντς εκτιμά ότι οι ροές πετρελαίου από τον Περσικό Κόλπο θα επανέλθουν στο φυσιολογικό επίπεδο σε ένα ή δύο μήνες μετά την επαναλειτουργία του στενού. Τα δεξαμενόπλοια πρέπει να επανατοποθετηθούν, η συσσώρευση παραγγελιών πρέπει να διεκπεραιωθεί και χρειάζεται χρόνος για να φτάσουν τα πλοία στους προορισμούς τους, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος.

Οι κυβερνήσεις και ο κλάδος θα χρειαστεί να αναπληρώσουν τα στρατηγικά τους αποθέματα και τα εμπορικά τους αποθέματα, εάν τα αποθέματα έχουν εξαντληθεί όταν τελειώσει η σύγκρουση, δήλωσε ο Woods. Αυτό θα αυξήσει τη ζήτηση στην αγορά και θα ασκήσει ανοδική πίεση στις τιμές, πρόσθεσε.

Η Exxon προειδοποίησε την Παρασκευή ότι η παραγωγή της στη Μέση Ανατολή θα μειωθεί κατά 750.000 βαρέλια την ημέρα σε σύγκριση με το 2025, εάν το στενό παραμείνει κλειστό κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου. Η παραγωγή της προς τα διυλιστήρια σε όλο τον κόσμο θα μειωθεί κατά 3% σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2025.

Περίπου το 15% της συνολικής παραγωγής της Exxon έχει επηρεαστεί από το κλείσιμο του στενού, δήλωσε ο Γουντς στο CNBC.

Οι ιρανικές επιθέσεις στον κόμβο εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου του Κατάρ προκάλεσαν ζημιές σε δύο γραμμές παραγωγής στις οποίες η Exxon έχει συμμετοχή, σύμφωνα με έγγραφο που κατατέθηκε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις αρχές Απριλίου. Οι γραμμές αυτές αντιπροσώπευαν περίπου το 3% της παραγωγής της Exxon στον τομέα της εξόρυξης το 2025.

Οι μετοχές της Exxon σημείωσαν πτώση περίπου 1% στις μεσημεριανές συναλλαγές. Ενώ οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτοξευθεί κατά περίπου 57% από την έναρξη του πολέμου έως την τιμή κλεισίματος της Πέμπτης, η μετοχή της Exxon παρέμεινε σταθερή κατά την ίδια περίοδο.

OT Originals
Περισσότερα από Commodities

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Cookies