Την ισχυρότερη στήριξη της οικονομίας της στον κόσμο, για την αντιμετώπιση της πανδημίας που θα φθάσει συνολικά το 32,1% του ΑΕΠ της, θα έχει η ελληνική οικονομία αν ληφθούν υπόψη τόσο οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις όσο και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bert Colijn, Senior Economist, Eurozone, της ING.

Η Ελλάδα αφήνει μάλιστα στη δεύτερη θέση τις ΗΠΑ, καθώς οι παρεμβάσεις της φθάνουν στο 25,5% του ΑΕΠ (χωρίς τα νέα μέτρα), αν και η επίδραση στην ελληνική οικονομία θα είναι πολύ χαμηλότερη, καθώς στο κομμάτι του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης που αφορά τα δάνεια υπάρχουν δεσμεύσεις ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις που δεν είναι εγγυημένες, ενώ η Ιταλία καταλαμβάνει την τρίτη θέση με παρεμβάσεις που αντιστοιχούν στο 21,9% του ΑΕΠ.

Πάντως η στήριξη στις ΗΠΑ έχει άμεση επίδραση στην οικονομία της σε σχέση με την Ελλάδα ή την Ιταλία, ενω συνολικά οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, μαζί με τις εθνικές συμμετοχές αντιπροσωπεύουν το 12,4% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, κεφάλαια 50% χαμηλότερα αυτών των ΗΠΑ. Το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης θεωρείται ισορροπημένο, καθώς με δαπάνες και σε άλλους τομείς πέρα απο την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση τους βασικούς πυλώνες δηλαδή του Next Generation EU.

Οι χώρες πάντως της ΕΕ δεν αναμένεται να κάνουν χρήση το σύνολο των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς μέχρι στιγμής έχουν αιτηθεί 433 δισ. ευρώ από τα χρήματα που δικαιούνται (806 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές).

Το τέλος της ύφεσης

Εν τω μεταξύ σε ξεχωριστή της έκθεση η ING, εκτίμησε πως ήρθε ήδη το τέλος της ύφεσης στην Ευρωζώνη (και την Ελλάδα), προβλέποντας πως μετά από μία τεχνική ύφεση κατά πρώτο τρίμηνο του 2021, οι οικονομίες της ζώνης του ευρώ όπως και η ελληνική θα ανακάμψουν σημαντικά κατά τα επόμενα τρίμηνα. Με το σταδιακό άνοιγμα των περισσότερων οικονομιών της ευρωζώνης να αναμένεται από μέσα στον Μαΐου, πέρα από τις καλύτερες προσδοκίες για τα ταξίδια και τον Τουρισμό που ενδιαφέρει την Ελλάδα, ένα μέρος των συσσωρευμένων εξαιτίας των lockdowns αποταμιεύσεων προβλέπεται πως θα κατευθυνθεί προς την κατανάλωση η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει και την κινητήριο δύναμη της ανάκαμψης στην ζώνη του ευρω.

Για την ING, η πρώτη αύξηση των επιτοκίων του ευρώ, δεν αναμένεται πάντως πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2023, ενώ όπως εκτιμά, η ΕΚΤ δεν θα επεκτείνει το «QE πανδημίας», το έκτακτο δηλαδή πρόγραμμα αγοράς τίτλων (PEPP) στο οποίο συμμετέχουν και τα ελληνικά ομόλογα, ενώ δεν αποκλείει οι αγορές ομολόγων να λαμβάνουν χώρα υπό το «παραδοσιακό» πρόγραμμα αγοράς τίτλων ( APP) προκειμένου το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης να λάβει χώρα σταδιακά.

Στο APP ωστόσο, δεν μπορεί να συμμετάσχει (τουλάχιστον με βάση τις σημερινές ρυθμίσεις) η Ελλάδα, καθώς δεν διαθέτει την περίφημη «επενδυτική βαθμίδα» την οποία αναμένεται να αποκτήσει προς το τέλος του 2022 ή στις αρχές του 2023 . Το να καταστεί πάντως το ελληνικό χρέος επιλέξιμο για τα μακροπρόθεσμα διεθνή κεφάλαια επίσημα (βάση και του καταστατικού τους), κάτι που θα συμβεί μόλις η χώρα αποκτήσει την «επενδυτική βαθμίδα», σημαίνει μεταξύ άλλων, πως δεν θα υπάρχει και η ανάγκη διατήρησης του τεράστιου «μαξιλαριού ρευστότητας» που διατηρεί και το οποίο κοστίζει περί τα 500 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ (P. Lane) αναμένει ότι η ενίσχυση του πληθωρισμού στην ζώνη του ευρώ, δεν θα είναι υπερβολική και εκτιμά ότι η νομισματική στήριξη από την ΕΚΤ θα είναι αναγκαία τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2022, ώστε να διατηρηθούν οι ευνοϊκές χρηματοπιστωτικές συνθήκες. Εν τω μεταξύ, η Wood, προβλέπει ανάπτυξη 3,5% το 2021 και 5,3% το 2022, για την ελληνική οικονομία, εκτιμώντας πως η εγχώρια αγορά θα μπορούσε να εισέλθει σε έναν ανοδικό κύκλο, βρίσκοντας στηρίξει από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, το σταθερό πολιτικό περιβάλλον με μία φιλική προς την αγορά κυβέρνηση, το ξεκαθάρισμα των ισολογισμών του τραπεζικού κλάδου, αλλά και από τις επενδυτικές ευκαιρίες σε μη χρηματοοικονομικούς κλάδους

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία