Αν ισχύουν, λοιπόν, όσα ακούμε, τότε στη συγκεκριμένη περίπτωση, συμβαίνει το εξής: Υπάρχουν οι επάνω όροφοι του ουρανοξύστη, όπου οι τιμές είναι – όντως – στα ύψη. Δεν ξέρουμε ακριβώς από ποιον όροφο και πάνω (ανεβαίνουν οι αξίες), αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι απευθύνονται σχεδόν αποκλειστικά σε… Άραβες και κάθε λογής κροίσους – από τον Καύκασο ή και τη μακρινή Άπω Ανατολή.

Υπάρχουν όμως και οι λεγόμενοι μεσαίοι, αλλά και οι πιο κάτω όροφοι, όπου οι τιμές «διορθώνουν». Με 10.000 ευρώ το τετραγωνικό βρίσκεις κάτι πολύ καλό.

Η διαβάθμιση αυτή σε σχέση με τις τιμές πώλησης ανά τ.μ. μας ακούγεται λογική. Για πολλούς λόγους. Άλλη θέα έχεις από πολύ ψηλά κι άλλη από χαμηλότερα. Αφήστε που αν η τιμολογιακή πολιτική ήταν ίδια, τότε θα δυσκολεύονταν να τα πουλήσουν…

Συν τοις άλλοις ελλοχεύει και ο κίνδυνος τα διαμερίσματα να καταλήξουν αποκλειστικά σε πλούσιους Άραβες και Κινέζους. Και ναι μεν τα λεφτά θα εισπραχθούν, όμως η ζωή – για μεγάλο μέρος του χρόνου – θα λείπει από τον πύργο (και τα μαγαζιά του). Γιατί, για πόσους μήνες το χρόνο θα έρχονται αυτοί στην Ελλάδα να ξεκουραστούν; Μετά, θα φεύγουν. Αυτό όμως είναι το ζητούμενο;

————————–

Grand Thorton και  PwC -για την ακρίβεια, συγκεκριμένα υψηλόβαθμα εξειδικευμένα στελέχη τους-, συνέβαλαν, όπως με πληροφορούν έγκυρα χείλη, στην οργάνωση, σύνταξη και υποστήριξη ενός μεγάλου μέρους του Εθνικού Σχεδίου Ελλάδα 2.0 το οποίο ανέλαβε να «τρέξει» η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης. Η «ομάδα των 5 +1» (στελέχη της Κυβέρνησης και του Μαξίμου συν τον διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου), που συγκρότησε ο πρωθυπουργός γι’ αυτόν τον σκοπό, είχε βεβαίως την υψηλή επίβλεψη, για να αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Ούτως ή άλλως, ήταν πολύ σύνθετη δουλειά.

Η δουλειά ολοκληρώθηκε – το σχέδιο Ελλάδα 2.0 ήταν μέσα στα 3 πρώτα που έφτασαν στις Βρυξέλλες, η χώρα μας πήρε τα εύσημα και τώρα όλοι αναμένουν την τελική έγκριση του σχεδίου μέσα στον Ιούνιο και βεβαίως, τα πρώτα χρήματα.

————————–

Όταν ο Florian Eder του Brussels Playbook (Politico) σε αποκαλεί ανερχόμενο αστέρι της πολιτικής σκηνής, που στο μέλλον μπορεί να διεκδικήσεις ευρωπαϊκή θέση, με τη στήριξη της ευρω-ομάδας που ανήκεις, τότε μπορεί όντως «κάτι να τρέχει». Ποιους αποκάλεσε έτσι; Τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Ισπανό ομόλογό του. Που ειπώθηκε κάτι τέτοιο; Στο Delphi Economic Forum στο Ζάππειο.

Πάντως, ο Eder μπορεί να το είπε και να είχε τα επιχειρήματα να υποστηρίξει τον λόγο του αλλά όπως έλεγαν στου Μαξίμου: «Αυτές είναι ευχές για πολιτικούς για αποστρατεία από την εθνική πολιτική σκηνή». Τι σημαίνει κάτι τέτοιο; Το αυτονόητο. Ο Μητσοτάκης είναι και θα παραμείνει μάχιμος!

————————–

Και μιας κι ο λόγος για τους δύο πρωθυπουργούς του Ευρωπαϊκού Νότου να σας πω και κάτι που έμαθα από καλή πηγή.  Ο ηγέτης του PSOEPedro Sánchez, προσκαλεσμένος του Κυριάκου Μητσοτάκη σε γεύμα εργασίας στις αρχές της εβδομάδος, εμφανίστηκε περίπου ανακουφισμένος από την αποχώρηση του συνεταίρου του Pablo Iglesias την κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας του. Το άκουσα και σας το μεταφέρω και όρκο δεν παίρνω. Άλλωστε, τα ισπανικά μου είναι… εντελώς τουριστικά.

—————————

Ζεσταίνεται το ενδιαφέρον για το τι θα γίνει με τη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα συνεχίσει η προσπάθεια να δοθεί λύση μέσω διαγωνισμών (Σκαραμαγκάς) ή θα διαμορφωθούν οι συνθήκες για την δημιουργία ενός μεγαλύτερου (κρίσιμου) μεγέθους που θα σημάνει και την ανασυγκρότηση της άλλοτε κραταιάς ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας.

Απάντηση ακόμη δεν έχει δοθεί – όλοι οι ενδιαφερόμενοι ή και εμπλεκόμενοι αναμένουν τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Πάντως, δεν μπορώ παρά να καταγράψω προτάσεις και σχέδια που συζητούνται στην αγορά. Για παράδειγμα, ένα επιχειρηματικό σχέδιο προβλέπει ότι στο χώρο του Σκαραμαγκά, θα μπορούσαν να συνυπάρξουν: Ένα μεγάλο τεχνολογικό πάρκο, μια σύγχρονη logistic εγκατάσταση σε συνδυασμό με την αναβίωση της καθαρής ναυπηγοεπισκευαστικής μονάδας.

Το σχέδιο δεν είναι καινούργιο και διακινείται από καιρού εις καιρόν και οι εμπνευστές του υποστηρίζουν ότι είναι σε θέση να προχωρήσουν σε μια επένδυση της τάξης των 700 εκατομμυρίων  ευρώ. Οι σχετικές πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα ολοκληρωμένο  business plan που βρίσκεται στη διάθεση ενός μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου, που το διαβάζει και το ξαναδιαβάζει, για να πάρει την τελική απόφαση.

Πάντως, όλα θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

————————–

Καλοκαίρι έρχεται και θα ξαναθυμηθούμε την Πολιτική Προστασία. Το εθνικό σχέδιο Ελλάδα 2.0 δεν την ξέχασε. Μάλιστα, προέβλεψε και μια επένδυση της τάξης των 45 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση του εξοπλισμού της.

Τι λοιπόν θα έρθει να προστεθεί στον εξοπλισμό της: Αισθητήρες GPS στα οχήματα της πυροσβεστικής και σε άλλα οχήματα πολιτικής προστασίας, μετεωρολογικοί σταθμοί, σεισμογράφοι, κάμερες, συστήματα ανίχνευσης πυρκαγιών, αισθητήρες που προειδοποιούν για την άνοδο των υδάτων καθώς και δημιουργία χαρτών πλημμυρικών κινδύνων και συστήματα κατάσβεσης πυρκαγιών σε κρίσιμους αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και σε περιοχές natura, περιοχές μεγάλου φυσικού κάλους κ.λπ.

————————–

Στις 4 Ιουνίου οι μέτοχοι της Ideal  στη προγραμματισμένη γενική συνέλευση θα αποφασίσουν για το εάν θα εγκρίνουν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά το ποσό των 9.270.716,80 ευρώ με την έκδοση 23.176.792 νέων κοινών ονομαστικών, μετά δικαιώματος ψήφου, μετοχών ονομαστικής αξίας 0,40 ευρώ η καθεμία και με τιμή διάθεσης 2,42 ευρώ, εκάστη, η οποία θα καλυφθεί εξ’ ολοκλήρου με εισφορές σε είδος και συγκεκριμένα με την εισφορά των μετοχών των εταιριών με τις επωνυμίες «ESM Effervescent Sodas Management Limited», κατά 100%, και «S.I.C.C. Holding Limited», κατά 100%. Οι δύο τελευταίες ελέγχονται από την Virtus.

Σε κάθε περίπτωση, η έγκριση θα ανοίξει το δρόμο για μια νέα φάση επιχειρηματικής ανάπτυξης και παρουσίας στα επιχειρηματικά δρώμενα της Ideal. Εκπλήξεις δεν αναμένονται…

————————-

Μάλλον δεν θα το γνωρίζετε, αλλά στο κέντρο της Αθήνας, επί της οδού Ακαδημίας, κοντά στην πλατεία Συντάγματος, υπάρχει κτίριο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο χρησιμοποιείται για τη φιλοξενία υψηλών προσκεκλημένων του. Για την ακρίβεια, χρησιμοποιούνταν. Τα τελευταία χρόνια είχε περιπέσει σε αχρηστία και έτσι αποφασίστηκε να αλλάξει χρήση. Και τι θα γίνει; Ξενοδοχείο! Τι άλλο;

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories