
Tη μελέτη που εκπόνησε η Επιτροπή για την παραγωγή και εμπορία φυτικού αναπαραγωγικού υλικού και τις νέες γονιδιωματικές τεχνικές, με στόχο να εξεταστεί η επάρκεια της ισχύουσας νομοθεσίας, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες τεχνικές εξελίξεις αλλά και τις νέες απαιτήσεις αναφορικά με το περιβάλλον, το κλίμα και την επισιτιστική ασφάλεια συζήτησε το Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιάννης Οικονόμου, μίλησε για την επικαιροποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας για τις γονιδιωματικές αλλαγές σε ό,τι αφορά τον τομέα των φυτών και του αναπαραγωγικού υλικού.
Κατά την παρέμβασή του στο κρίσιμο αυτό θέμα τόνισε ότι μία σειρά από ανάγκες όπως η διατροφική επάρκεια, η ανθεκτικότητα, ο περιορισμός σπατάλης φυσικών πόρων και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος καθιστούν αναγκαία την επανεξέταση και την επικαιροποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας σχετικά με τις γονιδιωματικές αλλαγές που αφορούν τα φυτά, σύμφωνα και με τις επιταγές της εποχής. Ιδιαίτερα δε για προϊόντα που δεν είναι εφικτό να προσδιοριστεί εργαστηριακά αν έχουν παραχθεί μέσω νέων τεχνικών ή μέσω φυσικής μετάλλαξης.
Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι η χώρα μας διαχρονικά αντιτίθεται στην καλλιέργεια και κυκλοφορία των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και προϊόντων ωστόσο όπως τόνισε: «Αντιλαμβανόμαστε ότι οφείλουμε να δούμε κάποια νέα δεδομένα που φέρνουν οι επιστημονικές εξελίξεις».
Η μελέτη της Επιτροπής εντόπισε πολλά και ποικίλα προβλήματα, όπως είναι η ύπαρξη ενός πολύπλοκου και κατακερματισμένου νομοθετικού νομικού πλαισίου το οποίο χρήζει επικαιροποίησης. Ενδεικτικό της πολυπλοκότητας αποτελεί η ύπαρξη δώδεκα οδηγιών εμπορίας από το 1960, η μη συνοχή με τον κανονισμό φυτοϋγείας, η πολυπλοκότητα και δυσκαμψία στις διαδικασίες, η έλλειψη εναρμονισμένων κανόνων για τους επίσημους ελέγχους, καθώς και ελλείψεις σχετικά με τις τεχνικές και επιστημονικές εξελίξεις. «Κατά βάση όμως, προβλήματα κατακερματισμού δημιουργεί και το πρόβλημα της ακαμψίας του ισχύοντος νομικού πλαισίου φαίνεται να έχει τις μεγαλύτερες επιπτώσεις, καθώς περιπλέκει τη δημιουργία συνεργιών με άλλες πολιτικές, ιδίως με την Πράσινη Συμφωνία και τις συναφείς στρατηγικές της», υπογράμμισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
«Πιστεύουμε ότι η λήψη των αποφάσεων θα πρέπει να βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα λαμβάνοντας πρωτίστως υπόψη τους κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τις όποιες αλλαγές είναι η διασφάλιση μιας ανοιχτής και συμμετοχικής συζήτησης σχετικά με το σχεδιασμό νέων νομοθετικών μέτρων. «Για το σκοπό αυτό προτείνεται η δημιουργία ενός σχετικού επίσημου ιστότοπου της Επιτροπής, όπου οι πολίτες θα μπορούν να βρουν απαντήσεις και να κατανοήσουν καλύτερα ομολογουμένως δύσκολα θέματα», συμπλήρωσε κατά την τοποθέτησή του.
Τέλος, ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε και στις προτεραιότητες της ΕΕ για τη Σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών 2021 για τα συστήματα τροφίμων, και τόνισε την ανάγκη να θωρακιστούν τα συστήματα παραγωγής τροφίμων καθώς ερχόμαστε αντιμέτωποι με προκλήσεις όπως η επισιτιστική ασφάλεια, η κλιματική αλλαγή, η πανδημία και οι επιπτώσεις της αλλά και οι τριβές στο παγκόσμιο εμπόριο.
«Η σύνοδος αυτή μπορεί να αποτελέσει βήμα για την ανάδειξη του ευρωπαϊκού και φυσικά του ελληνικού μοντέλου παραγωγής τροφίμων. Ενός μοντέλου που προάγει την ισότιμη και χωρίς αποκλεισμούς πρόσβαση των ανθρώπων στην τροφή και τη μετάβαση προς τη βιώσιμη παραγωγής τροφίμων» τόνισε ο κ. Οικονόμου.


Latest News

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση

Πώς κινήθηκαν οι τιμές των αυγών στην ΕΕ τον Μάρτιο - Η τρίτη θέση της Ελλάδας
Η Ελλάδα ήταν τρίτη ανάμεσα στις χώρες που κατέγραψαν μείωση τιμών στα αυγά

Υπεγράφη η συμπληρωματική σύμβαση του έργου για το φράγμα Ασωπού
Η συμπληρωματική σύμβαση για το φράγμα Ασωπού υπεγράφη από τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Στα 134,64 εκατ. ευρώ η νέα πρόσκληση για τη μεταποίηση – Ποια προϊόντα εντάσσονται
Για δύο μήνες θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις για ένταξη στην παρέμβαση της ΚΑΠ - Οι δικαιούχοι και οι προθεσμίες

Πληρώθηκαν 119,1 εκατ. ευρώ σε 110.868 παραγωγούς - Οι δικαιούχοι
Τα σχετικά αρχεία πληρωμών έχουν ήδη αποσταλεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην τράπεζα και η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων ολοκληρώνεται

Σπάνε τα ρεκόρ στις εξαγωγές τα ακτινίδια - Συνεχίζονται οι εισαγωγές εσπεριδοειδών από Αίγυπτο
Πώς κινήθηκαν οι εξαγωγές σε φρούτα και λαχανικά μέχρι και τις 17 Απριλίου 2025 - Εντατικοποίηση των ελέγχων ζητούν οι εξαγωγείς

Καταβλήθηκαν ενισχύσεις de minimis ύψους 18,2 εκατ. ευρώ
Πληρώθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ενισχύσεις de minimis σε αγρότες της Αττικής, Έβρου, Ημαθίας, Λάρισας, Πέλλας, Καβάλας, Κοζάνης και Φλώρινας

Πήραν ΦΕΚ τα ποσά για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις σε κριθάρι, σιτάρι και αραβόσιτο
Ποιες συνδεδεμένες ενισχύσεις θα καταβληθούν στο δεύτερο πακέτο των πληρωμών, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ

Επιστροφή 15,9 εκατ. ευρώ σε αγρότες του ΕΦΚ από την ΑΑΔΕ
Η νέα απλοποιημένη διαδικασία πληρωμής, τόσο για αυτή τη δόση όσο και για τις επόμενες, πραγματοποιείται αυτόματα, σημειώνει η ΑΑΔΕ

Πληρωμή ενίσχυσης ύψους 15,91 εκατ. ευρώ για τους παράκτιους αλιείς
Συνεχίζεται η αξιολόγηση των υπόλοιπων αιτήσεων, που κατέθεσαν οι παράκτιοι αλιείς και αναμένεται η ολοκλήρωσή τους το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα