Στη μερική άρση της οριζόντιας απαγόρευσης για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος έως 400 kW με το καθεστώς feed in tariff προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ο.Τ., στις προθέσεις του υπουργού Κώστα Σκρέκα είναι να επιτρέψει στους μικρούς παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας υπό προϋποθέσεις να αναπτύξουν μικρά ηλιακά πάρκα με εγγυημένες τιμές και με κάποιες πληροφορίες να θέλουν πως το δικαίωμα αυτό θα το έχουν μέχρι και το 2022.

Ειδικότερα, και όπως αναφέρουν πηγές, ο υπουργός ΠΕΝ στο «πακέτο» νομοθετικών ρυθμίσεων για διάφορα ενεργειακά ζητήματα που ετοιμάζει να συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο για τα απόβλητα θα δίνει τη δυνατότητα σε παραγωγούς που δεν έχουν στο ΑΦΜ τους κανένα φωτοβολταϊκό να αιτηθούν την έκδοση βεβαίωσης για ένα τέτοιο σύστημα ισχύος έως 400 kW. Η ενίσχυση του συστήματος αυτού θα γίνεται εκτός των ανταγωνιστικών διαδικασιών της ΡΑΕ και θα κλειδώνει με την τιμή των 62 ευρώ ανά MWh.

Το κόστος για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 1,5 εκ. ευρώ, όπως εκτιμούν αρμόδιες πηγές.

Το «πακέτο» των νομοθετικών ρυθμίσεων δεν αποκλείεται να πάει κι εντός της εβδομάδας στη Βουλή, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση τους τις επόμενες μέρες.

Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου είχε αποφασίσει την οριζόντια απαγόρευση των μικρών φωτοβολταϊκών στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης του ΕΛΑΠΕ που με βάση τις περσινές εκτιμήσεις έβγαινε ελλειμματικός στο τέλος του 2020 αλλά και του 2021. Η άνοδος των δικαιωμάτων ρύπων σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα που εφαρμόστηκαν είχαν σαν αποτέλεσμα ο ΕΛΑΠΕ να γυρίσει σε πλεονασματικός. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ο υπουργός έλαβε την απόφαση να τρέξει το συγκεκριμένο μέτρο.

Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς ΑΠΕ, υπάρχει διάθεση για την ανάπτυξη μικρών φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος κάτω των 500 kW αν και όχι η ορμή που καταγραφόταν μέχρι και το 2020. Κι αυτό γιατί οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι έσπευσαν να κλειδώσουν μέσα από τους διαγωνισμούς της ΡΑΕ μεγάλα έργα με αποτέλεσμα να περιορίζεται και ο χώρος της διανομής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για την ανάπτυξη κι άλλων συστημάτων ΑΠΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green