Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σχολιάζει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung επισημαίνοντας την αλλαγή στάσης της Γαλλίας απέναντι στην Τουρκία.

«Η συζήτηση για την Τουρκία ήταν εκπληκτικά σύντομη. Η Σύνοδος Κορυφής ενέκρινε την πρόταση της Κομισιόν να καταβάλει στην Τουρκία 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στέγαση περίπου 3,7 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων βάσει της συμφωνίας για το μεταναστευτικό που παρατάθηκε έως το 2024. Τα χρήματα θα προέλθουν από τον προϋπολογισμό της Κομισιόν, λέει η φον ντερ Λάιεν. Ακόμα και εάν το τελικό ανακοινωθέν επικρίνει τις ελλείψεις της Τουρκίας όσον αφορά το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία και ζητά την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, οι προετοιμασίες για τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης θα αρχίσουν τώρα σε τεχνικό επίπεδο» .

Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Η συνέντευξη Τύπου του Γάλλου Προέδρου αποδεικνύει πώς άλλαξε η ατμόσφαιρα. Οι εντάσεις μειώνονται και ακόμη και αν υπόσχεται στους Έλληνες και τους Κύπριους να παραμείνει σε εγρήγορση το καλοκαίρι, ο Μακρόν λέει στην Άγκυρα: «Θα ξεκινήσουμε εκ νέου τη συνεργασία». Μια τέτοια φράση του Μακρόν, ο οποίος είχε μια βαθιά εχθρότητα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι κάτι που κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί στις Βρυξέλλες πριν από μήνες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος
Financial Times: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία
Επικαιρότητα |

FT: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία

Διπλωμάτες, μιλώντας στο in αναγνωρίζουν τις πιέσεις, αλλά και την προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος υπέρ της αποστολής επιπλέον βοήθειας στην Ουκρανία καθώς και αντιαεροπορικών συστημάτων