Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια των αγορών αυτή την περίοδο είναι οι επίμονα χαμηλές αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς να υποχωρεί κάτω από το 1,35%.

Ενώ οι επενδυτές ομολόγων μπορεί να κάνουν ζοφερές προβλέψεις για τις προοπτικές της οικονομίας των ΗΠΑ, η πτωτική τάση των αποδόσεων φαίνεται ακραία σε ορισμένους, ειδικά σε μια περίοδο που η οικονομική ανάπτυξη εξακολουθεί να αναμένεται σχετικά ισχυρή και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό να μην αλλάζουν ουσιαστικά.

Το γράφημα των αναλυτών της JPMorgan Chase & Co, με επικεφαλής τον Τζέι Μπάρι, δείχνουν ακριβώς το πόσο ακραία είναι αυτή η τάση.

Το γράφημα δείχνει ότι τα αμερικανικά ομόλογα έχουν αποκλίνει από το επίπεδο που υπαινίσσεται το μοντέλο της δίκαιης αξίας της JPMorgan –που λαμβάνει υπόψιν του πράγματα όπως η πρόσφατη ισχύς των οικονομικών στοιχείων και οι προσδοκίες για την Federal Reserve- κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από την γιγαντιαία φυγή προς την ασφάλεια που βιώσαμε τον Μάρτιο του 2020 και της πτώσης των αρχών του 2020.

«Παρότι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα ήταν κατώτερα των προσδοκιών της αγοράς, η υποχώρηση της απόδοσης το 10ετούς ομολόγου κατά περισσότερες από 10 μονάδες βάσης από το πρωί της Παρασκευής, δείχνει υπερβολική. Πράγματι, οι προσδοκίες της αγοράς για τον πληθωρισμό δεν άλλαξαν ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες (παρότι οι τιμές του αργού πετρελαίου υποχώρησαν 2% σήμερα) και η χρονική στιγμή για την αλλαγή πολιτικής της Fed επίσης δεν έχει αλλάξει. Γιαυτό και η απόκλιση των ομολογιακών αποδόσεων δείχνει εκτός πραγματικότητας.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού χρεογράφου υποχώρησε σήμερα εν αναμονή της δημοσίευσης των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve. Η απόδοση του 10ετούς αναφοράς έπεσε στο 1,338%, ενώ του 30ετούς υποχώρησε στο 1,967%. Η αγορά θα εστιάσει τα πρακτικά της συνεδρίασης αναζητώντας ενδείξεης σχετικά με τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας στο θέμα της νομισματικής πολιτικής. Η Federal Reserve υλοποιηεί πρόγραμμα αγοράς ενεργητικού ύψους 120 δισ δολαρίων μηνιαίως, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως η πρώτη κίνηση αλλαγής πολιτικής θα αφορά αυτό το πρόγραμμα. Ο Αντριου Σιτς, αναλυτής στην Morgan Stanley, εκτιμά ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα ανακοινώσει την άρση του προγράμματος αγοράς ενεργητικού τον Σεπτέμβριο και ότι η Fed θα προηγηθεί στην αλλαγή νομισματικής πολιτικής σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ιαπωνίας.

Σημάδια αυξανόμενου άγχους δείχνουν το τελευταίου διάστημα οι επενδυτές που αρχίζουν να στρέφονται ξανά στην ασφάλεια ενεργητικών όπως τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα και το ιαπωνικό γιεν.
Η εκτίναξη των τιμών εμπορευμάτων και οι προσδοκίες αύξησης του πληθωρισμού έχουν προβληματίσει τους επενδυτές που βλέπουν τη διάθεση για ρίσκο να δίνει τη θέση του σε πιο επιφυλακτική στάση την ώρα που οι μετοχές τεχνολογίας περνούν περίοδο αναταραχής. Οι επενδυτές ξανά αμφισβητούν την ισχύ της παγκόσμιας ανάκαμψης και αρχίζουν να συζητούν την εξάπλωση νέων στελεχών της Covid-19 και την προοπτική αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής, ειδικά στις ΗΠΑ.
Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων αναφοράς των ΗΠΑ υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο έπειτα απο την ανακοίνωση στοιχείων για τη δραστηριότητα του τομέα υπηρεσιών που ήταν κατώτερα των προσδοκιών. Την ίδια ώρα, τα προθεσμιακά συμβόλαια αργού τύπου Brent, που εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2018 μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στον ΟΠΕΚ+, άλλαξαν πορεία για να επιστρέψουν τα κέρδη αυτού του μήνα. Οι αμερικανικές μετοχές ολοκλήρωσαν ένα 7ημερο ράλι σε νέα ιστορικά ρεκόρ για να κινηθούν πτωτικά, ενώ το ιαπωνικό γιεν -παραδοσιακά ασφαλής τοποθέτηση- ενισχύθηκε στα υψηλά διμήνου έναντι του δολαρίου.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές