Σε σύσταση αγοράς μετοχών ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Bank of America.

Στην νέα της έκθεση αναφέρεται στις Eurobank, Εθνική τράπεζα και Alpha Bank. Οι τρεις τράπεζες συγκαταλέγονται σε αυτές που αξιολογεί η οίκος με σύσταση αγοράς (buy) και οι οποίες…δίνουν έκπτωση 20% επί της ενσώματης καθαρής αξίας, τρέχουσα απόδοση 5% και πρόβλεψη για 14% αύξηση κερδών μέχρι το 2023.

Οι τράπεζες με ιδιαίτερα χαμηλό πολλαπλασιαστή τιμής προς κέρδη (P/E), στις 8 φορές ή χαμηλότερα το 2023, περιλαμβάνουν τις ακόλουθες: Eurobank BNP, CASA, UBS, Barclays, NatWest, Raiffeisen, οι ελληνικές τράπεζες και οι ιρλανδικές και συνολικά η BofA επαναλαμβάνει τη θετική άποψή της για τον κλάδο.

Eurobank

Η τιμή για την Eurobank (1,15 ευρώ στόχος με σύσταση buy) βασίζεται στο μοντέλο Gordon Growth. Χρησιμοποιούν οι αναλυτές του οίκου κόστος ιδίων κεφαλαίων 11,1% (1,5% επιτόκιο χωρίς κίνδυνο, 6% ασφάλιστρο κινδύνου μετοχών, 1,59 δείκτης κινδύνου beta) και το 2025 (βιώσιμο) δείκτη αποδοτικότητας 8,7% (RONAV) για να αποτιμήσει τις μετοχές της Eurobank. Η παραδοχή για τον τελικό ρυθμό ανάπτυξης είναι 2%. στη συνέχεια αφαιρεί (ή προσθέτει) τυχόν κεφαλαιακό κενό (πλεόνασμα) ανά μετοχή με δείκτη κεφαλαίων με πλήρη ενσωμάτωση της Βασιλείας 3 στο 12,5% (15,0%) το 2022.

Σημαντικοί παράγοντες είναι η επιτάχυνση της ανάπτυξης του ΑΕΠ, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερους όγκους και ταχύτερη μείωση των NPEs.

Κίνδυνο αποτελεούν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί της ελληνικής οικονομίας και η αυξημένη εξάρτηση από τις εξαγωγές, κάτι που δείχνει ευαλωτότητα σε μακροοικονομικά σοκ, όπως οι εμπορικοί πόλεμοι, το Brexit και η επιβράδυνση της ΕΕ. Μια βραδύτερη από την αναμενόμενη μακροοικονομική ανάκαμψη θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις μειώσεις των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και τον ρυθμό εκταμίευσης νέων δανείων. Ωστόσο, με τη βελτίωση των συνθηκών στην Ελλάδα, οι ρυθμιστικές αρχές ενδέχεται να αυξήσουν τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας ή τις συνολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Εθνική Τράπεζα

Η τιμή-στόχος για την Εθνική τράπεζα είναι στα 3,3 ευρώ. Και σε αυτήν την περίπτωση, σημαντικός παράγοντας είναι η ισχυρότερη αύξηση του ΑΕΠ, η οποία θα μπορούσε να επιταχύνει τη μείωση των NPEs και τη δημιουργία νέων δανείων, καθιστώντας ευκολότερη την επίτευξη των στόχων.

Ανησυχία θα μπορούσε να προκαλέσει ο καθαρός οργανικός σχηματισμός NPEs , αλλά αυτό μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο εάν η οικονομία δεν βελτιωθεί με αρκετά γρήγορο ρυθμό. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της BofA, η ETE είναι το καλύτερο σύνολο που έχει υψηλό επίπεδο κεφαλαίου και σε αυτή τη βάση θα πρέπει να είναι σε θέση να καταβάλλει μέρισμα. Ωστόσο, οι ρυθμιστικές αρχές μπορούν να επιβάλουν αυστηρότερες απαιτήσεις ποιότητας κεφαλαίου στο μέλλον, αποτρέποντας έτσι αυτή τη δυνατότητα.

Alpha Bank

Η τιμή στόχος των 1,45 ευρώ για την Alpha βασίζεται στην ίδια μεθοδολογία όπως και στις περιπτώσεις των Eurobank και ΕΤΕ.

Και πάλι, η επιτάχυνση της ανάπτυξης του ΑΕΠ  θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερους όγκους και ταχύτερη μείωση των NPEs. Το σχέδιο προστασίας περιουσιακών στοιχείων του Ηρακλή μπορεί να προσφέρει πρόσθετη άνοδο στο σχέδιο τιτλοποίησης της Alpha Bank.

Ωστόσο, μια βραδύτερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη των μακροοικονομικών μεγεθών θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη μείωση των NPEs και τον ρυθμό εκταμίευσης νέων δανείων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών