Μπορεί αρκετές αμερικανικές Πολιτείες να αποφάσισαν τον πρόωρο τερματισμό των προγραμμάτων ενίσχυσης των ανέργων, πυροδοτώντας προσφυγές, ωστόσο αν κάποιες επιθυμούν να τα παρατείνουν και μετά την επικείμενη ημερομηνία λήξης της 6ης Σεπτεμβρίου θα μπορέσουν να το κάνουν,

Όπως αναφέρθηκε από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας των ΗΠΑ για το σκοπό αυτό θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν κονδύλια για πανδημία που είχε προηγουμένως χορηγήσει το Κογκρέσο σε τοπικές κυβερνήσεις.

Το αμερικανικό σχέδιο διάσωσης, που εγκρίθηκε τον περασμένο Μάρτιο, επέκτεινε τα επιδόματα ανεργίας της εποχής της πανδημίας.

Μόλις αυτά λήξουν, εκτιμάται ότι περισσότεροι από 11 εκατομμύρια άνεργοι θα χάσουν την εισοδηματική τους στήριξη ή θα μειώσουν την ενίσχυση που λαμβάνουν 300 την δολάρια εβδομάδα.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν και ο υπουργός Εργασίας Μάρτι Γουόλς σε Marty Walsh σε επιστολή τους προς τους επικεφαλής των επιτροπών Οικονομικών της Βουλής και της Γερουσίας, οι άνεργοι θα μπορούσαν να συνεχίσουν να λαμβάνουν εισοδηματική ενίσχυση και μετά τις 6 Σεπτεμβρίου στις πολιτείες όπου η ανεργία παραμένει υψηλή.

Τονίζουν μάλιστα, ότι κάτι τέτοιο θα δώσει στους εργαζόμενους περισσότερο χρόνο να βρουν δουλειά. Και επισημαίνουν ότι η παραλλαγή του Δέλτα μπορεί επίσης να θέσει βραχυπρόθεσμες προκλήσεις στις τοπικές οικονομίες και τις αγορές εργασίας.

Τα κράτη μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα που περίσσεψαν από το αμερικανικό σχέδιο διάσωσης ύψους 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων και στο Ταμείο Δημοσιονομικής Αρωγής του Τοπικού Δημοσίου για την προσπάθεια. Δεν χρειάζεται να πληρούν συγκεκριμένες οικονομικές προϋποθέσεις για να προσφέρουν τη βοήθεια, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Τμήματος Εργασίας.

«Τώρα, στα κράτη όπου η σταδιακή μείωση της εισοδηματικής στήριξης για άνεργους εργαζόμενους έχει νόημα με βάση τις τοπικές οικονομικές συνθήκες, τα κονδύλια του American Rescue Plan μπορούν να ενεργοποιηθούν για να καλύψουν το κόστος παροχής βοήθειας σε ανέργους μετά τις 6 Σεπτεμβρίου», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους.

Σε γενικές γραμμές, η αμερικανική οικονομία βελτιώνεται. Το εθνικό ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 5,4% τον Ιούλιο από 5,9% και οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 943.000.

Η αμερικανική οικονομία έχει ανακάμψει σε βαθμό που η εβδομαδιαία ενίσχυση των 300 δολαρίων θα λήξει σε εθνικό επίπεδο, όπως είχε προγραμματιστεί στις 6 Σεπτεμβρίου, αναφέρουν και προσθέτουν ότι θα ήταν επίσης σκόπιμο να λήξουν άλλα προγράμματα προσωρινής ανεργίας σε πολλά κράτη.

Αυτά τα προγράμματα προσφέρουν εισοδηματική υποστήριξη στους αυτοαπασχολούμενους, τους εργάτες συναυλιών, τους μακροχρόνια άνεργους και άλλους που συνήθως δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για κρατικές παροχές.

Σε εθνικό επίπεδο, σχεδόν 6 εκατομμύρια χαμένες θέσεις εργασίας δεν έχουν ακόμη επιστρέψει. Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούλιο εν μέσω αυξανόμενων φόβων για Covid. Δώδεκα Πολιτείες είχαν ποσοστά ανεργίας πάνω από το εθνικό ποσοστό 5,9% τον Ιούνιο.

Δεν είναι σαφές εάν τα κράτη θα χρησιμοποιήσουν οικειοθελώς τα υπόλοιπα κεφάλαια για να συνεχίσουν τα οφέλη. Είκοσι έξι πολιτείες επέλεξαν να απαλλαγούν από τα ομοσπονδιακά προγράμματα ανεργίας νωρίς, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, για να προσπαθήσουν να ωθήσουν τους ανέργους στην αγορά εργασίας.

Τέσσερις πολιτείες – η Αλάσκα, η Αριζόνα, η Φλόριντα και το Οχάιο – τερμάτισαν μόνο τα επιπλέον $ 300 την εβδομάδα και κράτησαν ανέπαφα άλλα ομοσπονδιακά οφέλη. Και οι κρατικοί δικαστές στην Ιντιάνα, το Μέριλαντ και το Αρκάνσας ανέτρεψαν την απόσυρση των υπαλλήλων, αποκαθιστώντας τα οφέλη.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι τα ενισχυμένα ομοσπονδιακά οφέλη δεν έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην αποτροπή των ανέργων από την αναζήτηση εργασίας. Ορισμένοι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι οι φόβοι για την υγεία και άλλοι παράγοντες της εποχής της πανδημίας όπως τα καθήκοντα φροντίδας των παιδιών είναι πιθανώς μεγαλύτεροι παράγοντες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή