Σε ορισμένες χώρες η πανδημία θα αρχίσει σύντομα να μετατρέπεται σε ενδημία, κατά την οποία ο κοροναϊός θα είναι παρών αλλά σε χαμηλά επίπεδα, προβλέπει ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος της Γερμανίας Κρίστιαν Ντρόστεν.

«Ήδη το φθινόπωρο και τον χειμώνα, ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να καταφέρουν να εισέλθουν στην ενδημική φάση. Η Μεγάλη Βρετανία είναι μία από αυτές, η Γερμανία μάλλον δεν είναι» δήλωσε στην εφημερίδα Die Zeit.

Ο λόγος για αυτή τη διαφοροποίηση είναι ότι «πολύ λιγότεροι άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό στην Γερμανία από ό,τι στη Μεγάλη Βρετανία και επιπλέον το ποσοστό εμβολιασμών είναι χαμηλότερο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα κενό ανοσίας που είναι όμως πολύ μεγάλο για να πάμε στον χειμώνα χωρίς ανησυχίες».

Στη Μεγάλη Βρετανία αναμένει αυτό τον χειμώνα το πρώτο κύμα «μετα –λοίμωξης», όπως αποκαλεί τη λοίμωξη μετά τον εμβολιασμό.

«Στη Γερμανία είμαστε (όμως) ακόμα πολύ μακριά από αυτό» πρόσθεσε.

«Ωστόσο, αυτή η μετα-λοίμωξη είναι απαραίτητο βήμα προς την ενδημία. Υποθέτω ότι ο Sars-CoV-2 θα συμπεριφερθεί όπως οι άλλοι ενδημικοί κορονοϊοί μακροπρόθεσμα. Αυτοί σταδιακά εξασθένησαν και τώρα προκαλούν μόνο ήπια κρυολογήματα στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, δεν μπορώ να όμως πω με βεβαιότητα ότι αυτό θα συμβεί και με τον Sars-CoV-2, όπως άλλωστε και οι άλλοι επιστήμονες», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus