Δεν έχουν τέλος οι επενδύσεις στο χώρο της ενέργειας και ειδικά των ανανεώσιμων πηγών (ΑΠΕ), τόσο από εταιρείες όσο και από κυβερνήσεις, ειδικά καθώς οι τιμές του πετρελαίου και τους φυσικού αερίου έχουν φτάσει στα ύψη και ο πλανήτης αναζητά εναλλακτικές λύσεις.

Από τη Βρετανία που υπόσχεται να εκμεταλλευτεί τις μεγάλες παλίρροιες στη χώρα με στόχο να φτάσει να παράγει το ένα πέμπτο των αναγκών της σε ενέργεια από τις κινήσεις των κυμάτων και της παλίρροιας μέχρι την Enel που ρίχνει 170 δισ, ευρώ σε ΑΠΕ μέχρι το 2030 -ποσό σχεδόν όσο το ΑΕΠ της Ελλάδας- το μήνυμα είναι σαφές. Η τάση αυτή όχι μόνο αναμένεται να συνεχίσει να καταγράφεται, αλλά να αυξάνεται με γεωμετρικούς ρυθμούς καθώς θα εντείνεται η στροφή στην πράσινη ενέργεια, από επενδυτικές, εταιρείες, εταιρείες κοινής ωφέλειας και κυβερνήσεις.

Σε έκθεσή της η Ernst & Young (EY) αναφέρει ότι τα ντιλς σε εταιρείες ενέργειας και κοινής ωφέλειας για το τρίτο τρίμηνο του 2021 δείχνουν ότι αυτές οι εταιρείες ρίχνουν σημαντικό βάρος σε πρωτοβουλίες περιβαλλοντικής προστασίας. Οι επενδύσεις σε δίκτυα φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, η ευρύτερη ενεργειακή μετάβαση και η στροφή σε ηλεκτρικά οχήματα ανήλθαν σε 57,2 δις δολ το τρίτο τρίμηνο από τα συνολικά 72,8 δις δολ των ντιλς που έγιναν αυτό το διάστημα αναφέρει η ΕΥ.

Η έκθεση επίσης δείχνει ότι οι εταιρείες κοινής ωφέλειας επιδιώκουν να πουλήσουν δραστηριότητες που αφορούν την παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, ενώ οι επενδυτές αγοράζουν στοιχεία ενεργητικού που αφορούν τη σταθερότητα των δικτύων μεταφοράς ενέργειας.

Διαβάστε επίσης: SSE – Επένδυση 12,5 δισ. στερλινών στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Η Deloitte από την πλευρά της αναφέρει σε δική της έκθεση ότι παρά τα προβλήματα από περιορισμούς στην εφοδιαστική αλυσίδα, το αυξημένο κόστος στη ναυτιλία και τις αυξανόμενες τιμές για βασικές πρώτες ύλες κι εμπορεύματα, η δημιουργία ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές παρέμεινε σε υψηλό όλων των εποχών. Η δημιουργία ενέργειας από αιολικά και ηλιακά πάρκα ενισχύθηκε κατά 13,8 GW στις πρώτες οκτώ μήνες του 2021 καταγράφοντας αύξηση κατά 28% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2020, όπως αναφέρει η Deloitte στην έκθεση για τις Προοπτικές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για το 2022.

Εκεί αναφέρει ακόμη ότι η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι έτοιμη να επιταχυνθεί 2022, ως απάντηση στις ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή. Η ζήτηση για καθαρότερη ενέργεια αυξάνεται από τα περισσότερα τμήματα της αγοράς (κατοικίες, εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές).

Οι επενδύσεις με τη στήριξη χωρών προχωρούν συνεχώς:

Η κυβέρνηση της Βρετανίας κάνει προσπάθεια να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της παλίρροιας προχωρώντας σε επιδοτήσεις 20 εκατομμυρίων λιρών στερλινών ετησίως (27 εκατομμύρια δολάρια) για νέα έργα. Η χώρα θα μπορούσε να πάρει περίπου το ένα πέμπτο της ηλεκτρικής του ενέργειας από την τεχνολογία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από τα κύματα και την παλίρροια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυβέρνησης.

Το κοινοβούλιο της Αυστραλίας ψήφισε νομοθεσία που ορίζει πλαίσιο για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων και γραμμών μεταφοράς παραγόμενης ενέργειας, δίνοντας μεγάλη ώθηση σε πολλά προτεινόμενα έργα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς η χώρα προσπαθεί να αντικαταστήσει με ΑΠΕ την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα. Τα έργα που θα προχωρήσουν τώρα άμεσα αυτό των 2,2 γιγαβάτ με την ονομασία Star of the South wind στα ανοικτά των ακτών της Victoria και Sun Cable, το οποίο σχεδιάζει να παραδώσει ηλιακή ενέργεια μέσω ενός υποθαλάσσιου καλωδίου από τη Βόρεια Επικράτεια στη Σιγκαπούρη.

Τα ντιλς από εταιρείες και επενδυτές είναι επίσης πολλά. Μεταξύ άλλων σύμφωνα με την Deloitte:

Η National Grid PPL, η αμερικανική ενεργειακή εταιρεία εξαγόρασε έναντι 7,8 δισ. £ την WPD Investments Limited, την εταιρεία χαρτοφυλακίου της Western Power Distribution, μια βρετανική εταιρεία διανομής ηλεκτρικής ενέργειας που κατέχει τέσσερα δίκτυα διανομής και προμηθεύει ενέργεια σε περίπου 7,9 εκατομμύρια πελάτες.

Η Enel εξαγόρασε με την ERG Hydro Srl, ιταλική υδροηλεκτρική εταιρεία με εγκατεστημένη ισχύ 527 MW με πωλητή την ERG Power Generation SpA. Το τίμημα ήταν 1 δισ. ευρώ.

Η Hanwha Solutions Corporation, που είναι νοτιοκορεατική πετροχημική εταιρεία, εξαγόρασε την Renewable Energy Systems Limited, γαλλική ανεξάρτητη εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με χαρτοφυλάκιο 5 GW σε ηλιακά και αιολικά πάρκα, έναντι  €727εκ.

Διαβάστε επίσης: ΕΕ – Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπερνούν τα ορυκτά καύσιμα ως κύρια πηγή ενέργειας

Η Exelon Generation LLC, που είναι αμερικανικός πάροχος ενέργειας, αγόρασε συμμετοχή 49,99% στην Constellation Energy Nuclear Group LLC, επίσης αμερικανικός πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας, από την EDF για 885 εκατομμύρια δολάρια.

Η Onex Renewables S.a.r.l., εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας του Λουξεμβούργου, απέκτησε μερίδιο 100% σε χαρτοφυλάκιο αιολικών στην Πορτογαλία με συνδυασμένη εγκατεστημένη ισχύς 221 MW. Πωλήτρια ήταν η EDP Renovaveis και το εκτιμώμενο τίμημα ανήλθε σε €532 εκ.

Η Endesa αγόρασε χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών και αιολικών 350 MW από την ABO Wind Spain, εταιρεία ανάπτυξης ηλιακών πάρκων, έναντι 315 εκατ. ευρώ.

Ο ολλανδικός Όμιλος ενέργειας MET εξαγόρασε την Cogen Energia Espana S.L, που είναι πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας, από την Arendals Fossekompani ASA, νορβηγική εταιρεία που ασχολείται με την παραγωγή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Sonnedix Power Holdings Ltd, γαλλική ανεξάρτητη ενέργεια ηλιακών πάρκων απέκτησε ηλιακούς σταθμούς ισχύος 300 MW στην Ισπανία, από την RIC Energy, που είναι εταιρεία υλοποίησης φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Η BayWa r.e., εταιρεία ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πάροχος υπηρεσιών και διανομέας ενέργειας, εξαγόρασε την Enerpole, εταιρεία ανάπτυξης αιολικής και ηλιακής ενέργειας (300 MW ηλιακής και 300 MW αιολικής ισχύος).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green