Η πορεία του ΠΑΑ βρέθηκε στο επίκεντρο της 10ης Επιτροπής Παρακολούθησης που γίνεται στη Ναύπακτο. Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες οι εντάξεις έργων του ΠΑΑ έχουν ξεπεράσει το 117% των διαθέσιμων πόρων του και η απορρόφησή του το 70%, ποσοστό που θα αυξηθεί περαιτέρω, φτάνοντας στο 75%, με τις μεγάλες πληρωμές που αναμένονται μέχρι τέλος του έτους, κυρίως στην εξισωτική αποζημίωση.

Την απόφαση της κυβέρνησης και του ΥπΑΑΤ για αλλαγή σελίδας και νοοτροπίας ώστε να καταστεί ο πρωτογενής τομέας βασικός μοχλός ανάπτυξης και πυλώνας σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας, με παράλληλη ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής, επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, στον χαιρετισμό.

Σε ότι αφορά τις συνεχιζόμενες δράσεις από το 2014-20, τόνισε ότι «επιταχύναμε τα σχέδια βελτίωσης και τη μεταποίηση, που είχαν μείνει πίσω τα προηγούμενα χρόνια. Ταυτόχρονα, δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στις συμβουλευτικές υπηρεσίες (80 εκ. €).

Συνολικά, σύμφωνα με στοιχεία του ΥπΑΑΤ, σε ότι αφορά τις επιδόσεις του ΠΑΑ:

– Καλύπτεται νωρίτερα ο κανόνας του ν+3.

– Οι εντάξεις έργων έχουν ξεπεράσει το 117% των διαθέσιμων πόρων.

– Η απορρόφηση φτάνει το 75%».

Η μεταβατική περίοδος 2021-22

Η ενεργοποίηση των 2 δισ. € που η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της για αυτήν την περίοδο, είπε ότι ήταν ένα μεγάλο στοίχημα, αναφέροντας επιγραμματικά κάποια από τα προγράμματα αυτά:

– 420 εκατ. € για τους νέους αγρότες

– 490 εκατ. € για τους βιοκαλλιεργητές και εκτροφείς

– 180 εκατ. € για τα σχέδια βελτίωσης

– 43 εκατ. €  για την Αγροτική Οδοποιΐα.

– 45 εκατ. € για την  ενίσχυση της ποιότητας στην παραγωγή

– 150 εκατ. € για την Απονιτροποίηση των εδαφών

– 90 εκατ. € για τη Δάσωση Γεωργικών Γαιών

– 45 εκατ. € για την Ευζωία Ζώων

Ειδικά για το πρόγραμμα Νέων Αγροτών ο κ. Λιβανός είπε ότι επιδίωξη του ΥπΑΑΤ είναι το πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη να ολοκληρωθεί γρήγορα και αποτελεσματικά. Και εξήγησε ότι όταν κανείς αφήνει και τρενάρει ένα πρόγραμμα για μεγάλο χρονικό διάστημα δυσκολεύει πολύ η δουλειά αξιολόγησής του, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η επιλογή των δικαιούχων. Όπως ανέφερε ο ΥπΑΑΤ, στόχος του υπουργείου είναι να προκηρυχθούν και νέα προγράμματα Νέων Αγροτών και το 2023 και το 2025.

Ο γγ Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πολύ καλή πρόοδο του ΠΑΑ, τόνισε, ωστόσο, ότι απαιτείται εντατικοποίηση των περαιτέρω προσπαθειών από όλους, για να μπορέσει ο πρωτογενής τομέας να διαδραματίσει πρωτοπόρο ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Κάνοντας απολογισμό του ΠΑΑ, μεταξύ άλλων είπε: «Η σκληρή και συστηματική δουλειά που κάνουμε αποτυπώνεται και στις συνολικότερες επιδόσεις του ΠΑΑ, οι οποίες είναι πολύ ικανοποιητικές παρά την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία λόγω της πανδημίας. Έτσι, έχουμε επιτύχει από πολύ νωρίτερα την κάλυψη του κανόνα ν+3, του στόχου δηλαδή πληρωμών που έχει θέσει η Ε.Ε για το 2021.

Ταυτόχρονα, οι εντάξεις έργων του ΠΑΑ έχουν ξεπεράσει το 117% των διαθέσιμων πόρων του και η απορρόφησή του το 70%, ποσοστό που θα αυξηθεί περαιτέρω, φτάνοντας στο 75%, με τις μεγάλες πληρωμές που αναμένονται μέχρι τέλος του έτους, κυρίως στην εξισωτική αποζημίωση, προσδοκώντας να ξεπεράσουμε τα 700 εκ. € συνολικά για το 2021.

Η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να συνεχιστεί από όλους μας το ίδιο εντατικά μέχρι το τέλος του έτους, όπως επίσης και τη νέα χρονιά, ώστε να βελτιώσουμε περαιτέρω τις επιδόσεις. Δεν υπάρχουν περιθώρια για αστοχίες και καθυστερήσεις, δεδομένου ότι θα πρέπει να δοθεί ικανοποιητικός χρόνος για την υλοποίηση των έργων, ιδιωτικών και δημοσίων, μέχρι το τέλος του 2025, και βεβαίως να μην έχουμε ημιτελή έργα στο τέλος της προγραμματικής περιόδου. Δεν έχουμε άλλωστε την πολυτέλεια μεταφοράς τους ως ανειλημμένες υποχρεώσεις στην επόμενη περίοδο, όπου οι πιέσεις ως προς τον προϋπολογισμό της θα είναι μεγάλες».

Ως προς τον δεύτερο στόχο, του σχεδιασμού και ενεργοποίησης των νέων μέτρων και δράσεων του ΠΑΑ της μεταβατικής περιόδου 2021-2022, την φετινή χρονιά προχώρησε η υποβολή μίας στρατηγικής τροποποίησης του ΠΑΑ στην Ε.Ε., προκειμένου να δεσμευθούν επιπλέον πόροι ύψους 2 δις ευρώ περίπου που διατέθηκαν στη χώρα μας από το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης, γεγονός που, όπως είπε ο κ. Παπαγιαννίδης, επιφορτίζει την Επιτροπή με επιπλέον υποχρεώσεις, στις οποίες θα πρέπει να ανταποκριθεί με επιτυχία.

Ειδικότερα, το νέο αυτό αναπτυξιακό πακέτο του ΠΑΑ περιλαμβάνει μια σειρά παρεμβάσεων μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα, με ισχυρό περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόσημο, μέτρα που δίνουν το στίγμα και τον προσανατολισμό της πολιτικής του ΥπΑΑΤ για τη νέα προγραμματική περίοδο, συνιστώντας τον οδικό χάρτη για την περίοδο 2023-2027.

Σε παρέμβασή της η γγ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Χριστιάνα Καλογήρου αναφέρθηκε στο έργο που έχει γίνει για την μεγιστοποίηση της απορρόφησης ενωσιακών πόρων και τόνισε ότι είναι σημαντικά:

  1. Η επαναφορά του θεσμού της προδημοσίευσης γιατί δίνει τη δυνατότητα επαρκούς προετοιμασίας για συμμετοχή στα κοινοτικά προγράμματα.
  2. Η δυνατότητα χορήγησης δανείων μέχρι 25.000 ευρώ από το Ταμείο Μικροπιστώσεων, χωρίς εμπράγματες εγγυήσεις, η οποία δίνει μια εξαιρετική ευκαιρία για να μετέχει ο αγροτικός κόσμος στα προγράμματα.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO