Ο Νίκος Μαντζούφας, ο Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Γιώργος Καραγιάννης αλλά και ο Νίκος Γιατρομανωλάκης πριν αναλάβουν υψηλότερης ευθύνης καθήκοντα είχαν δοκιμαστεί και είχαν περάσει τις εξετάσεις ως γενικοί γραμματείς.

Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφθασε στο Μέγαρο Μαξίμου βρήκε τον Νίκο Μαντζούφα στη θέση του ειδικού γραμματέα ΣΔΙΤ στο υπουργείο Ανάπτυξης – μια θέση που κατείχε από το 2009 έχοντας αναδειχθεί μέσα από την διαδικασία του OpenGov.gr. Ο Μητσοτάκης τον αναβάθμισε σε γενικό γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για να αναλάβει στη συνέχεια, τη θέση του Διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης του Υπουργείου Οικονομικών.

Ο Χρήστος Τριαντόπουλος, παλιός συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα μετά τις εκλογές του Ιουλίου 2019 έγινε γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής στο υπουργείο Οικονομικών. Κατά τη διάρκεια της θητείας του σε αυτό το πόστο ο πρωθυπουργός του ανέθεσε την ευθύνη του έργου συντονισμού της αντιμετώπισης των συνεπειών από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός» (Σεπτέμβριος 2020) που έπληξε πολλές περιοχές της χώρας, ιδιαίτερα δε περιοχές της Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος. Στις 22 Σεπτεμβρίου 2020 γίνεται σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Καρδίτσα για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών και εκεί «ακούγεται» το όνομα του Χρήστου Τριαντόπουλου.  «Έχω ήδη αναθέσει στο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών ο οποίος είναι μαζί μας, τον Χρήστο τον Τριαντόπουλο ο οποίος είναι και Θεσσαλός ο ίδιος να αναλάβει εκ μέρους της γραμματείας της Κυβέρνησης τον συντονισμό όλων των οικονομικών μέτρων. Διότι έχουμε πολλές διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης, πολλά προγράμματα τα οποία πρέπει να τρέξουν παράλληλα και πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι αυτά διεκπεραιώνονται με την απαραίτητη ταχύτητα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη συνέχεια, ο Χρήστος Τριαντόπουλος διετέλεσε Πρόεδρος της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, η οποία συντονίζει και διασφαλίζει σε εθνικό επίπεδο την υλοποίηση του θεσμικού πλαισίου για την κρατική αρωγή και τη στήριξη επιχειρήσεων που επλήγησαν μετά από θεομηνία και ανέλαβε το συντονισμό της αποκατάστασης και στήριξης των περιοχών που επλήγησαν από θεομηνίες. Ταυτόχρονα, προώθησε και τη μεταρρύθμιση του σχετικού θεσμικού πλαισίου με το νόμο για την Κρατική Αρωγή (ν. 4797/2021).

Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο Τριαντόπουλος γίνεται υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, «προκειμένου να λειτουργήσει άμεσα ο διαχειριστικός μηχανισμός για τη στήριξη των κατοίκων και την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών» όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση εκείνων των ημερών.

Ο Γιώργος Καραγιάννης στον ανασχηματισμό του περασμένου Αυγούστου ανέλαβε υφυπουργός στο ίδιο υπουργείο και στον ίδιο τομέα ευθύνης που κατείχε. Ήταν γενικός γραμματέας Υποδομών στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στο οποίο ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές μιας νέας αντίληψης για τα δημόσια έργα μέσα από την προώθηση των ΣΔΙΤ. Ταυτόχρονα, ο Καραγιάννης λειτούργησε συνδυασμό με άλλους συναδέλφους του π.χ  Τριαντόπουλος, Σκάλκος προκειμένου να σχηματισθεί μια ομάδα άμεσης δράσης για την αντιμετώπιση των συνεπειών ακραίων φυσικών φαινομένων αλλά και την ανακούφιση των πληγέντων.

Η Σχολή Μητσοτάκη: Σε σύσκεψη, στην Καρδίτσα (Ιανουάριος 2021) για την πορεία υλοποίησης των μέτρων στήριξης και αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του «Ιανού» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανάμεσα σε άλλα έκανε και μια ειδική αναφορά στους γενικούς γραμματείς: «Και στο σημείο αυτό θα ήθελα πέραν των Υπουργών, οι οποίοι έσκυψαν πραγματικά πάνω στο πρόβλημα, να ευχαριστήσω ειδικά τους Γενικούς Γραμματείς, τον Γιώργο Καραγιάννη, τον Δημήτρη Σκάλκο, αλλά ειδικά τον Χρήστο Τριαντόπουλο, στον οποίο η Καρδίτσα και όλη η Θεσσαλία οφείλει ένα μεγάλο ευχαριστώ. Διότι ασχολήθηκε νυχθημερόν με τον συντονισμό των συναρμόδιων υπηρεσιών και νομίζω ότι τα αποτελέσματα είναι ορατά. Είναι μετρήσιμα καταρχάς, δεν θα επαναλάβω τα ποσά τα οποία έχουν εκταμιευθεί, αλλά νομίζω τα εισπράττει κάνεις και σε αυτό το κλίμα της συγκρατημένης αισιοδοξίας, το οποίο βλέπω να αντανακλάται και σήμερα σε αυτή την αίθουσα».

 Με λίγα λόγια, το σώμα των γενικών και ειδικών γραμματέων λειτουργούν ως μια ακένωτη δεξαμενή στελεχών προς αξιοποίηση για τη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το παράδειγμα του Νικόλα Γιατρομανωλάκη είναι χαρακτηριστικό. Τον Αύγουστο του 2019 ο Γιατρομανωλάκης, στέλεχος στον ευρύτερο χώρο της Επικοινωνίας, προερχόμενος από το Ποτάμι, ορκίζεται γενικός γραμματέας  Σύγχρονου Πολιτισμού στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Τον Ιανουάριο του 2021 αναλαμβάνει υφυπουργός στο ίδιο υπουργείο, αποτελώντας, πέραν όλων των άλλων, και ένα πρόσωπο-πολιτικό στέλεχος αναφοράς καθώς ανοικτά και δημόσια θέλησε να προβάλλει και να αναδείξει την ταυτότητα του ως gay. Σε ανάρτηση του στο facebook (17 Μαΐου 2020)ο Γιατρομανωλάκης έγραψε: «Και η χώρα έχει γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας που βάζει στη σελίδα της το rainbow flag και μιλά την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας. Και η χώρα έχει το πρώτο ανοιχτά gay Γενικό Γραμματέα, και άλλους ορατούς (συγκρατήστε και αυτή τη λέξη) ανοιχτά gay ανθρώπους στην ευρύτερη κυβέρνηση».

Η Ειδική Αποστολή

Σε μια ανάρτηση του στο Linkedin ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες από χρόνια του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο καθηγητής ΕΜΠ Κωνσταντίνος Αραβώσης γράφει: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, για την τιμή να μου αναθέσουν σήμερα τον συντονισμό της νέας Γενικής Γραμματείας Δασών, σε μια περίοδο που συντελείται μια εμβληματική και τεράστιας σημασίας αλλαγή, που στοχεύει στην καλύτερη οργάνωση και λειτουργία των Δασικών Υπηρεσιών, μετά την μεταφορά του προσωπικού (άνω των 3000 δασικών στελεχών) και των μέσων που διαθέτουν από τις Αποκεντρωμένες Υπηρεσίες στο ΥΠΕΝ.

Αναλαμβάνω με χαρά την πρόκληση της συμμετοχής στη χάραξη της Εθνικής Δασικής Πολιτικής για την ανάπτυξη, την ανάδειξη, την αξιοποίηση και την προστασία των Δασών και του Φυσικού Περιβάλλοντος της χώρας με μια νέα καθετοποιημένη δομή και θα προσπαθήσω να φανώ αντάξιος της σημαντικής αυτής πρόκλησης».

Ο καθηγητής Αραβώσης, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αναλαμβάνει ένα project για το οποίο έχει δείξει προσωπικό ενδιαφέρον ο πρωθυπουργός. Στην ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή στη συζήτηση για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών και τα μέτρα αποκατάστασης (25 Αυγούστου 2021) : «Στον τομέα της οργάνωσης διαπιστώνεται, επίσης, ότι αν και δόθηκαν περισσότερα κονδύλια δασοπροστασίας η απορρόφησή τους δεν ελέγχθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς μέχρι τις πρόσφατες αλλαγές που κάναμε, δασαρχεία και δασικές υπηρεσίες υπάγονταν σε διαφορετικούς πολιτικούς προϊσταμένους. Και με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, την οποία σύντομα θα κυρώσουμε στο Εθνικό Κοινοβούλιο, κάνουμε μια σημαντική δομική αλλαγή. Υπάγουμε, επιτέλους θα έλεγα, τα Δασαρχεία στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, υπό τον αρμόδιο Υφυπουργό και τη Γενική Διεύθυνση Δασών, έτσι ώστε να υπάρχει ένα ενιαίο εποπτικό κέντρο που θα καθορίζει τη δασική μας πολιτική, θα εποπτεύει τα Δασαρχεία, έτσι ώστε αυτά να μην υπάγονται απλά και συχνά ανεξέλεγκτα στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Είναι μια σημαντική διαρθρωτική μεταρρύθμιση η οποία πιστεύω ότι θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της Δασικής Υπηρεσίας συνολικά και θα επιτρέψει να συνεργαστεί καλύτερα με την Πολιτική Προστασία, έτσι ώστε οι δύο αυτοί πυλώνες, Δασική Υπηρεσία από τη μια, Πολιτική Προστασία από την άλλη, να μπορούν να συνεργάζονται αρμονικά και κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της πυρκαγιάς, αλλά κυρίως κατά την διάρκεια που δεν έχουμε φωτιές, εκεί που χρειάζονται να γίνονται σημαντικές προληπτικές παρεμβάσεις μέσα στα δάση».

To MAZI

Με την ολοκλήρωση της βασικής αποστολής της που ήταν η τεχνική ανάπτυξη και εγκατάσταση του ΜΑΖΙ, του πληροφοριακού συστήματος που παρακολουθεί την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, η Ειδική Γραμματεία που ήταν επιφορτισμένη με αυτή την αποστολή καταργείται διοικητικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι καταργείται και το ΜΑΖΙ που αποτελεί βασικό εργαλείο για τη διαμόρφωση και παρακολούθηση του ετήσιου σχεδίου δράσης κάθε υπουργείου και του ενιαίου σχεδίου κυβερνητικής πολιτικής που εγκρίθηκε μόλις προχθές για το 2022 από το υπουργικό συμβούλιο. Απλώς η αρμοδιότητα μαζί με το πληροφοριακό σύστημα μεταφέρονται πλέον οριστικά στη ΓΓ συντονισμού, υπό τον Θανάση Κοντογεώργη που επιβλέπει στην πράξη το κυβερνητικό έργο, όπως ήταν αρχικά σχεδιασμένο να γίνει. Ο τέως ειδικός γραμματέας Παναγιώτης Αλεξόπουλος αναλαμβάνει επιτελική θέση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στους δημοσιονομικούς ελέγχους, αντικείμενο που γνωρίζει καλά.

 Τα Ασυνόδευτα και ο Γιος του Κωστή Μοσκώφ

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη πέρασε και εκείνη τις εξετάσεις. Η ειδική γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Ειρήνη Αγαπηδάκη, τοποθετήθηκε χτες στη θέση της γενικής γραμματέως Δημόσιας Υγείας, θέση που καταλάμβανε από το 2019 ο Παναγιώτης Πρεζεράκος.

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη, που μέχρι πρότινος ήταν Ειδική Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ασκεί τα συγκεκριμένα καθήκοντα από τις 24/11/2019, όταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την όρισε ως Εθνική Συντονίστρια για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Στη θέση της Αγαπηδάκη ορίστηκε ο Ηρακλής Μοσκώφ, γιός του Κωστή Μοσκώφ, από τις εμβληματικές φυσιογνωμίες της διανόησης της Αριστεράς.

Ο Ηρακλής Μοσκώφ, από τον χώρο της Κεντροαριστεράς,  σπούδασε Κοινωνιολογία και Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Λονδίνο και είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του London School of Economics, με εξειδίκευση στην πολιτική κουλτούρα της σύγχρονης Ελλάδας.

Εργάζεται ως Εμπειρογνώμων Πρεσβευτής σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών σε θέματα Ανθρώπινης Ασφάλειας και Μεταναστευτικής Πολιτικής. Το 2013 ορίστηκε ως Επικεφαλής του Γραφείου Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων. Διετέλεσε εκπρόσωπος του ΥΠ.ΕΞ στο Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας και στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Έχει εκλεγεί μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εμπορία ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση (DH-TET) και είναι Πρόεδρος της Επιτροπής του Υπουργείου Δικαιοσύνης με αντικείμενο την προστασία των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories