Την Αθήνα επέλεξε η JP Morgan, η πιο σημαντική τράπεζα στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, για τη δημιουργία ενός κέντρου έρευνας και τεχνολογίας, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη των ψηφιακών εργασιών της στην Ευρώπη και για την υποστήριξη των εσωτερικών της δομών.

Ο αμερικανικός όμιλος ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις συμφώνησε με τη Viva Wallet, την πρώτη Neobank στη Γηραιά Ηπειρο με παρουσία σε 23 χώρες, για την απόκτηση του 49% των μετοχών της.

Το υπόλοιπο 51%, όπως και το μάνατζμεντ, παραμένει στους συνιδρυτές της ελληνικής εταιρείας, Χάρη Καρώνη και Μάκη Αντύπα. Αν και δεν έχει γίνει γνωστό το ύψος του τιμήματος, σύμφωνα με ορισμένες πηγές είναι υψηλότερο των 700 εκατ. ευρώ.

Ενθουσιασμένος για την Ελλάδα

Μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής», μετά τις συναντήσεις που είχε την περασμένη εβδομάδα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο CEO της JP Morgan Τζέιμι Ντάιμον δήλωσε υπερήφανος για την ελληνική καταγωγή του και χαρούμενος που βρέθηκε στην Αθήνα.

Οπως σημείωσε, «είμαι ενθουσιασμένος για την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, έχοντας σταθερή και ισχυρή πολιτική ηγεσία».

Συμπλήρωσε δε ότι «είναι ιδιαίτερα ευχάριστο να βλέπω την ελληνική αγορά να δυναμώνει τόσο πολύ, διαθέτοντας ταλέντο στους τομείς της τεχνολογίας και της μηχανικής. Η ομάδα της Viva είναι μια απόδειξη για αυτό».

Αναφερόμενος στην επένδυση της JP Morgan στη χώρα μας, υποστήριξε ότι «στοχεύουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη ταλέντων τοπικά στην Ελλάδα, εστιάζοντας στην κρυπτογραφία (cryptography), στο Blockchain, στην τεχνητή νοημοσύνη και στη μηχανική μάθηση (machine learning), όπως ήδη κάνουμε σε πρότυπα κέντρα τεχνολογίας που έχουμε δημιουργήσει σε άλλα μέρη του κόσμου».

Στις ιδιωτικές συζητήσεις που είχε ο κ. Ντάιμον, τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε σε εκπροσώπους της εγχώριας επιχειρηματικής κοινότητας, αναλύθηκαν θέματα διεθνούς οικονομίας, όπως η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός, η πορεία των επιτοκίων και οι επενδύσεις. Επίσης, συζητήθηκαν οι βασικοί μακροοικονομικοί κίνδυνοι, δεδομένων και των αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων σήμερα.

Κρίκος για κολοσσούς

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ο στόχος της JP Morgan είναι ξεκάθαρος. Θα επιδιώξει μέσω της Viva, που παρέχει τις υπηρεσίες της σε 23 χώρες με 19 διαφορετικές γλώσσες και 10 νομίσματα, να ενισχύσει την παρουσία της στη Γηραιά Ηπειρο στον τομέα των ψηφιακών πληρωμών.

Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι μέσω της επένδυσής της, ο αμερικανικός όμιλος θα είναι σε θέση να προφέρει στους πελάτες της σε όλον κόσμο, μεταξύ των οποίων και σε εταιρείες-κολοσσούς, την ευχέρεια να δραστηριοποιηθούν στο e-commerce ταυτόχρονα σε πολλές τοπικές αγορές, κάνοντας χρήση ωστόσο μιας ολοκληρωμένης και ενιαίας πλατφόρμας, που θα φέρει την εγγύηση της JP Morgan.

Παράλληλα, θα εκμεταλλευθεί το ελληνικό ταλέντο για την ανάπτυξη ενός κέντρου έρευνας και τεχνολογίας, το οποίο θα εξυπηρετεί το σύνολο των εργασιών της διεθνώς. Αυτό θα στελεχωθεί με νέο προσωπικό, κατάλληλα καταρτισμένο, το οποίο θα αυξάνεται παράλληλα με τις ανάγκες. Σημειώνεται ότι ο αμερικανικός όμιλος διαθέτει δύο hubs αυτή τη στιγμή σε Ισραήλ και Αργεντινή, τα οποία απασχολούν 300 και 2.000 άτομα αντίστοιχα.

Ανάπτυξη ενιαίου μπλοκ μητρώων

Μία από τις βασικές αποστολές του ελληνικού hub θα είναι η ανάπτυξη ενός ενιαίου μπλοκ μητρώων, το οποίο θα περιλαμβάνει πολλές και διαφορετικές βάσεις δεδομένων και θα επιτρέπει τη διακίνηση πληροφοριών σε όλη την αλυσίδα με ταχύτητα και ασφάλεια, κάνοντας χρήση κρυπτογραφικών μεθόδων. Πρόκειται για την τεχνολογία στην οποία βασίζονται τα κρυπτονομίσματα.

Αλλωστε και η JP Morgan διαθέτει το δικό της νόμισμα αυτής της κατηγορίας (crypto token), το οποίο είναι πλήρως καλυμμένο από περιουσιακά της στοιχεία.

Οπως λένε πηγές που γνωρίζουν τον σχεδιασμό της πολυεθνικής, το νέο κέντρο στην Ελλάδα θα συνεισφέρει καταλυτικά για την περαίωση του εγχειρήματος και τη χρήση του νομίσματος της JP Morgan στις ηλεκτρονικές συναλλαγές κάποια στιγμή στο μέλλον.

Ξεκινούν προσλήψεις το επόμενο διάστημα

Η JP Morgan έχει σχεδιάσει το πλάνο της για επέκταση του γραφείου της στην Αθήνα, το οποίο θα μεταφερθεί σε άλλον, μεγαλύτερο χώρο πολύ σύντομα. Και αυτό μεταξύ άλλων διότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν προσλήψεις, οι οποίες μπορεί να φτάσουν σε πρώτη φάση ακόμα και τις 50, ώστε να υποστηριχθεί το όλο εγχείρημα.

Επικεφαλής της JP Morgan σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα είναι ο Στέλιος Παπαδόπουλος, πρώην πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), η συμβολή του οποίου ήταν καθοριστική για την ολοκλήρωση του deal με τη Viva Wallet. Πρόκειται για στέλεχος με βαθιά γνώση της ευρωπαϊκής και ελληνικής χρηματοπιστωτικής πραγματικότητας, ο οποίος έχει συνηθίσει τον ρόλο του «αφανούς πρωταγωνιστή».

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι κατάφερε δύο φορές να ξεκλειδώσει τις αγορές για το Ελληνικό Δημόσιο την περίοδο των μνημονίων.

Η πρώτη το 2014, ύστερα από σχεδόν τέσσερα έτη απουσίας της χώρας από το διεθνές σύστημα, και η δεύτερη το 2017, όταν ο ΟΔΔΗΧ προχώρησε στην έκδοση κρατικού ομολόγου δύο περίπου χρόνια μετά την κατάρρευση της εμπιστοσύνης που ακολούθησε την πολιτική αλλαγή του 2015.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus