Σε αντίθεση με την αγορά κατοικίας που αναπτύσσει μεγάλες ταχύτητες, τα καταστήματα στις δημοφιλείς εμπορικές πιάτσες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης φαίνεται ότι δεν κατάφεραν να πιάσουν «ρυθμό» και να αναπληρώσουν τις απώλειες της πανδημίας.

Ειδικότερα, το 4ο τρίμηνο του 2021, τα μισθώματα των καταστημάτων «πρώτης γραμμής» στην Ερμού στο κέντρο της Αθήνας, στην Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη, στον Πειραιά, στην Κηφισιά και στη Γλυφάδα κινούνται χαμηλότερα από εκείνα την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Υπενθυμίζεται πως το 2018 ήταν η πρώτη χρονιά ανάκαμψης μετά τη δεκαετή κρίση της εγχώριας κτηματαγοράς.

Εξαίρεση αποτελεί η μεγαλύτερη «βιτρίνα» της χώρας, η Ερμού, όπου τα ενοίκια των καταστημάτων, ειδικά στο κομμάτι προς το Σύνταγμα, σημειώνουν μικρή άνοδο τους τελευταίους τρεις μήνες του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, ανεβαίνοντας στα 270 ευρώ ανά τ.μ. τον μήνα, που είναι και η υψηλότερη τιμή πανελλαδικά. Παρ’ όλα αυτά υπολείπονται του 2018.

Τόσο στη Γλυφάδα, όπου οι τιμές των ενοικίων των καταστημάτων υψηλής προβολής διαμορφώθηκαν σε 130 ευρώ/τ.μ./μήνα, όσο και στον Πειραιά (75 ευρώ/τ.μ./μήνα), δεν υπήρξαν αλλαγές έναντι του 2020, ενώ στην Κηφισιά το μέσο ενοίκιο στην οδό Κολοκοτρώνη σημείωσε μικρή μείωση στα 110 ευρώ/τ.μ.

Ελαφρώς πτωτικά σε σχέση με το 2020 κινήθηκαν τα ενοίκια και στον μεγαλύτερο εμπορικό δρόμο της Θεσσαλονίκης, την Τσιμισκή.

Η πορεία των τιμών των ενοικίων για τα καταστήματα στις μεγάλες εμπορικές πιάτσες έχει καταγραφεί στην τελευταία τριμηνία έρευνα της Proprius, η οποία εκπροσωπεί στην Ελλάδα τη διεθνή εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων Cushman & Wakefield.

Νέα καταστήματα

Με βάση την ανάλυση της κας Νίκης Σύμπουρα το τελευταίο τρίμηνο του 2021 υπήρξε ενδιαφέρον τόσο για καταστήματα μεγάλης κλίμακας, όσο και στο πεδίο των καταστημάτων ευκολίας (convenience stores).

Για παράδειγμα δύο νέα καταστήματα Κωτσόβολος άνοιξαν αυτό το τρίμηνο, το πρώτο των 3.300 τ.μ. στην Αγία Παρασκευή και το δεύτερο (2.100 τ.μ.) στο εμπορικό κέντρο River West Open της Noval Property.

Επίσης ξεκίνησε να λειτουργεί το ΙΚΕΑ «νέας γενιάς» 1.900 τ.μ. στο The Mall Athens, καθώς και το flagship κατάστημα της Wind στην Καλλιθέα, στην οδό Δαβάκη. Επιπλέον, στον κλάδο των αθλητικών ειδών, εγκαινιάστηκε κατάστημα Zackret 700 τ.μ στη Λάρισα.

Την ίδια ώρα, η Folli Follie άνοιξε monobrand κατάστημα Kendall + Kylie στη Γλυφάδα, η Guess εγκαινίασε κατάστημα με αξεσουάρ στο The Mall Athens, η Jusk από τον κλάδο του οικιακού εξοπλισμού συνεχίζει το πλάνο επέκτασής της σε πόλεις της περιφέρειας, ενώ η Sagiakos Emporio από τον χώρο της ένδυσης έκανε άνοιγμα στην αγορά της Κορίνθου, στο εμπορικό κέντρο Mare West ιδιοκτησίας του ομίλου Viohalco κ.ά.

Έρχονται 195.000 τ.μ. νέων εμπορικών χώρων

Έως το 2025 αναμένεται να προστεθούν τουλάχιστον 195.000 τ.μ. νέων εμπορικών χώρων στην αγορά της Αττικής, εφόσον προχωρήσουν οι επενδύσεις που σχεδιάζονται.

Τις επόμενες εβδομάδες ντεμπούτο θα κάνει το νέο εμπορικό πάρκο της ολλανδικής Ten Brinke, στη συμβολή της λεωφόρου Κηφισού με την Πειραιώς.

Το νέο εμπορικό πάρκο, που έχει περάσει στα χέρια της Trade Estates ΑΕΕΑΠ, της εταιρείας επενδύσεων real estate του ομίλου Φουρλή, έναντι τιμήματος 18,3 εκατ. ευρώ, εκτείνεται σε μια επιφάνεια 14.895 τ.μ. και στα 14 καταστήματά του θα στεγασθούν AAA (Triple-A) μισθωτές, όπως ΑΒ Βασιλόπουλος, LCWaikiki, Μουστάκας Mc Donald’s κ.λπ.

Στο Ελληνικό δρομολογούνται νέοι εμπορικοί χώροι επιφάνειας 180.000 τ.μ., μεταξύ των οποίων και το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της χώρας, το Vouliagmenis Mall, επιφάνειας 130.000 τ.μ. Πλησίον αυτού θα δημιουργηθεί το νέο εμπορικό πάρκο της Trade Estates του ομίλου Φουρλή, επιφάνειας 30.000 τ.μ., ενώ άλλα 19.000 τ.μ. θα προκύψουν από την ανάπτυξη του εμπορικού κέντρου Marina Galleria.

Μάρκες που επί του παρόντος δεν έχουν παρουσία στην ελληνική αγορά βρίσκουν αυτό το mega project ως μοναδική ευκαιρία για είσοδο στην αγορά, αναφέρει η Proprius.

Ο πληθωρισμός απογειώνει τα ενοίκια

Η εκτίναξη του πληθωρισμού ωστόσο, έχει αλλάξει άρδην την εικόνα στα ενοίκια των επαγγελματικών ακινήτων, ειδικά από τον Ιανουάριο και μετά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν στο σύνολο των μισθωτηρίων συμβολαίων επαγγελματικών ακινήτων προβλέπονται ετήσιες αναπροσαρμογές με βάση τον τιμάριθμο, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις προστίθεται και ένα επιπλέον ποσοστό αύξησης, που συμφωνείται μεταξύ του ιδιοκτήτη και του μισθωτή.

Ο δείκτης αναπροσαρμογής ενοικίων, που ορίζεται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στο 75% της μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στο 3,8% (πληθωρισμός Δεκεμβρίου 5,1%), τον Φεβρουάριο ανήλθε στο 4,7% (πληθωρισμός Ιανουαρίου 6,2%), τον Μάρτιο διαμορφώθηκε στο 5,4% (πληθωρισμός Φεβρουαρίου 7,2%) και τον Απρίλιο 6,7% (πληθωρισμός Μαρτίου 8,9%).

Πλαφόν 3% στις επαγγελματικές μισθώσεις – Ποιοι εξαιρούνται

Ανάχωμα στην επέλαση των αυξήσεων στα μισθώματα της επαγγελματικής στέγης επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση, με στόχο να προστατευτεί η ομαλή οικονομική λειτουργία των μεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, χθες κατατέθηκε τροπολογία από υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων που καθορίζει ανώτατο όριο 3% στην επιτρεπόμενη αύξηση των ενοικίων επαγγελματικών και εμπορικών μισθώσεων για το σύνολο του 2022.

Από το πλαφόν εξαιρούνται μισθώσεις με εκμισθωτή:

α) Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ),

β) εταιρείες, των οποίων η πλειοψηφία των ονομαστικών μετοχών, μεριδίων ή μερίδων ή δικαιωμάτων ψήφου ανήκει, άμεσα ή έμμεσα, σε Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων (Ο.Ε.Ε.), τους οποίους διαχειρίζονται Διαχειριστές Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων (Δ.Ο.Ε.Ε.) και

γ) επιχειρήσεις εκμετάλλευσης εμπορικών κέντρων, που διαθέτουν, κατ’ ελάχιστο, συνολική επιφάνεια 15.000 τ.μ. σε ένα ή περισσότερα επίπεδα.

Σημειωτέον πως με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) κατά τη διετία 2019-2021 παρατηρήθηκε αύξηση των ενοικίων για τη στέγαση επιχειρήσεων κατά 16%. Συγκεκριμένα, το μέσο μηνιαίο μίσθωμα διαμορφώθηκε σε 776 ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, έναντι 668 ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα