Εντός του β’ εξαμήνου 2022 θα εκδοθεί η πρόσκληση για την δράση 3.1.2 «Στήριξη για νέα συμμετοχή σε εθνικά συστήματα ποιότητας» του ΠΑΑ 2014-2022, για την καλλιέργεια του βαμβακιού σε όλη τη χώρα και η οποία θα αφορά την καλλιεργητική περίοδο 2023.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης εκτιμάται ότι θα κυμανθεί περίπου στα 41 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και εθνικούς πόρους.

Στο πλαίσιο της επικείμενης 2ης πρόσκλησης επιλέξιμες είναι οι δαπάνες για την συμμετοχή των δικαιούχων στο σύστημα ποιότητας «Διαχείριση Αγροτικού Περιβάλλοντος – Ολοκληρωμένη Διαχείριση στη Γεωργική Παραγωγή» («AGRO 2») του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Ειδικότερα, επιλέξιμη είναι η εφαρμογή των προτύπων AGRO 2-1 και 2-2 από την 3η έκδοσή τους (5-12-2019) κι έπειτα, στην καλλιέργεια βαμβακιού («ενισχυόμενη δραστηριότητα»).

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι μπορούν να κριθούν «ομάδες γεωργών», δηλαδή συλλογικοί φορείς καταχωρισμένοι στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων (ΕΜΑΣ), συμπεριλαμβανομένων των αναγνωρισμένων Οργανώσεων και Ομάδων Παραγωγών και των Ενώσεών τους. Δεν μπορούν να κριθούν δικαιούχοι οι Διεπαγγελματικές Οργανώσεις που είναι καταχωρισμένες στο ΕΜΑΣ.

Όροι στήριξης και δεσμεύσεις

Οι όροι στήριξης που οφείλουν να πληρούν οι δικαιούχοι για την ένταξή τους στην δράση καθώς και οι δεσμεύσεις που οφείλουν να τηρούν καθ’ όλη την διάρκεια υλοποίησης της πράξης τους είναι οι εξής:

  • Για να είναι επιλέξιμοι για ένταξη στην δράση, πριν την υποβολή αίτησης στήριξης οι υποψήφιοι φορείς (ομάδες γεωργών) πρέπει να υποβάλουν αίτηση πιστοποίησης στο πληροφοριακό σύστημα i-AGRO του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, η οποία να αφορά τα πρότυπα AGRO 2- 1 και 2-2 και την καλλιέργεια βαμβακιού. Η αίτηση πιστοποίησης πρέπει να έχει υποβληθεί εντός ενός έτους από την έναρξη της υποβολής των αιτήσεων στήριξης και να αφορά την πιο πρόσφατη καλλιεργητική περίοδο για την καλλιέργεια βαμβακιού.
  • Επιλέξιμες είναι οι νέες συμμετοχές στο σύστημα ποιότητας AGRO 2, δηλαδή δικαιούχοι που έχουν ξεκινήσει την συμμετοχή τους στο σύστημα έως και τέσσερα έτη πριν από την αίτηση στήριξης. Η στήριξη παρέχεται για ετήσιες περιόδους («έτη υλοποίησης»), με ελάχιστη διάρκεια παραμονής στη δράση το ένα (1) έτος υλοποίησης. Με βάση την ημερομηνία της πρώτης συμμετοχής κάθε δικαιούχου στο σύστημα καθορίζεται η διάρκεια της στήριξης, η οποία παύει με την συμπλήρωση πέντε (5) ετών συμμετοχής στο σύστημα.
  • Οι ομάδες γεωργών συμμετέχουν ως δικαιούχοι στην δράση 3.1.2 εκπροσωπώντας τους παραγωγούς-μέλη τους («ωφελούμενα μέλη»), με ελάχιστο αριθμό ωφελούμενων μελών τα πέντε (5) μέλη.
  • Τα ωφελούμενα μέλη πρέπει να περιλαμβάνονται στο μητρώο μελών του φορέα, να είναι ενεργοί γεωργοί, και να υποβάλουν Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ), δηλώνοντας ως μέρος της εκμετάλλευσής τους το φυτικό κεφάλαιο που συνδέεται με την ενισχυόμενη δραστηριότητα της ομάδας γεωργών που ανήκουν.
  • Κατά την διάρκεια της υλοποίησης της πράξης, οι δικαιούχοι οφείλουν να εφαρμόζουν το σύστημα ποιότητας AGRO 2 στην καλλιέργεια βαμβακιού, να υποβάλουν αίτηση πληρωμής προσκομίζοντας αποδεικτικό πιστοποίησης, κατάσταση ωφελούμενων μελών και τα λοιπά κατά περίπτωση δικαιολογητικά για κάθε έτος υλοποίησης, καθώς και να γνωστοποιούν στην αρμόδια ΔΑΟΚ τυχόν μεταβολές στα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ενταγμένη πράξη.
  • Να τηρούν τις λοιπές δεσμεύσεις, μεταξύ των οποίων είναι να παρέχουν κάθε σχετική πληροφόρηση στους αρμόδιους φορείς, να διευκολύνουν τους ελέγχους, να διατηρούν τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά για όσο διάστημα προβλέπεται και να αποδέχονται την επεξεργασία και δημοσιοποίηση των προσωπικών δεδομένων τους, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Αναλυτικά οι ισχύοντες όροι στήριξης και δεσμεύσεις των δικαιούχων θα αναφέρονται στις αποφάσεις που θα εκδοθούν.

Ποιοι δεν μπορούν να συμμετέχουν

Δεν μπορούν να συμμετέχουν στην δράση ως δυνητικοί δικαιούχοι ή ωφελούμενα μέλη:

– Όσοι έχουν ενταχθεί στο καθεστώς της Πρόωρης Συνταξιοδότησης, καθώς και οι σύζυγοι αυτών.

– Διάδοχοι πρόωρης συνταξιοδότησης για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση αποκλεισμού από τη λήψη οποιασδήποτε ενίσχυσης από τον αγροτικό τομέα για δέκα έτη, εφόσον δεν έχει παρέλθει το διάστημα αποκλεισμού τους κατά το διάστημα υποβολής της αίτησης στήριξης.

– Δικαιούχοι του Μέτρο 132 του ΠΑΑ 2007-2013 για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση δημοσιονομικής διόρθωσης και εκκρεμεί η σχετική επιστροφή του ποσού.

Ο δικαιούχος ή τα ωφελούμενα μέλη δεν πρέπει να χρηματοδοτούνται άμεσα ή έμμεσα από δύο διαφορετικές εθνικές ή ενωσιακές πηγές για τις ίδιες δαπάνες, δηλ. για δαπάνες που αφορούν στην συμμετοχή στο σύστημα ποιότητας AGRO 2.

Είδος παρεχόμενων ενισχύσεων και ύψος ενίσχυσης

Η στήριξη στο πλαίσιο της δράσης 3.1.2 καλύπτει τις πάγιες δαπάνες που απορρέουν από τη συμμετοχή των δικαιούχων στο σύστημα ποιότητας AGRO 2. Η ενίσχυση παρέχεται με τη μορφή επιχορήγησης, ως ετήσιο ποσό υπό μορφή κινήτρου.

Το ύψος ενίσχυσης υπολογίζεται ως α) το μοναδιαίο κόστος (ετήσιο ποσό ενίσχυσης ανά μέλος) που αντιστοιχεί στο μέγεθος ομάδας του δικαιούχου, επί β) τον αριθμό των επιλέξιμων ωφελούμενων μελών της ομάδας γεωργών.

Το ύψος του μοναδιαίου κόστους καθορίζεται ανάλογα με το μέγεθος της ομάδας, σύμφωνα με τον πίνακα που ακολουθεί. Για τον προσδιορισμό του μεγέθους της ομάδας λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των μελών που συμμετέχουν συνολικά στο σύστημα ποιότητας AGRO 2 για την πιστοποίηση της καλλιέργειας βαμβακιού.

Το ετήσιο ποσό ενίσχυσης καταβάλλεται στον δικαιούχο υπό την προϋπόθεση ότι κατά την διάρκεια του έτους υλοποίησης πραγματοποιείται επιτυχώς η πιστοποίηση της ενισχυόμενης δραστηριότητας σύμφωνα με τα πρότυπα AGRO 2-1 και 2-2 του συστήματος.

Το ετήσιο ύψος ενίσχυσης, για οποιονδήποτε γεωργό ενισχύεται από το υπομέτρο 3.1 άμεσα (ως δικαιούχος) ή έμμεσα (ως ωφελούμενο μέλος) για περισσότερες από μία συμμετοχές σε επιλέξιμο σύστημα ποιότητας του υπομέτρου, δεν μπορεί να υπερβαίνει αθροιστικά το ανώτατο ποσό ενίσχυσης 3.000 ευρώ ετησίως.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
ΕΕ: Οι «μαύρες» και οι «γκρίζες» αθέμιτες εμπορικές πρακτικές – Τα κύρια ευρήματα
AGRO |

Οι «μαύρες» και οι «γκρίζες» αθέμιτες εμπορικές πρακτικές – Τα κύρια ευρήματα

Ως μέρος των προτάσεών της για την ενίσχυση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα τροφίμων, η Κομισιόν θα προτείνει νέους κανόνες για τη διασυνοριακή επιβολή κατά των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών