Συναντήσεις με κορυφαία στελέχη πολυεθνικών κολοσσών είχε χθες στο φόρουμ του Νταβός ο πρωθυπουργός. Η ατζέντα τους; Επενδύσεις, τι άλλο.

Στη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και διευθύνοντα σύμβουλο της Microsoft Σάτια Ναντέλα και τον πρόεδρο της εταιρείας Μπραντ Σμιθ, επισημάνθηκε η σημαντική πρόοδος στην ψηφιοποίηση του κράτους και των δημόσιων υπηρεσιών στην Ελλάδα την τελευταία τριετία.

Mε τον πρόεδρο της Google για δραστηριότητες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (EMEA), Ματ Μπρίτιν, o Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε την προοπτική αύξησης των επενδύσεων της εταιρείας στη χώρα μας, αλλά και την ευρύτερη αξιοποίηση εργαλείων που ήδη διαθέτει η Google στην Ελλάδα για προγράμματα ψηφιακής κατάρτισης και επιχειρηματικότητας, ειδικά στον τομέα του τουρισμού, όπως επίσης και τα σχέδια της εταιρείας για υπόγεια καλώδια που θα συνδέουν Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή (Blue Submarine Cable System).

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Meta για Διεθνείς Υποθέσεις, Νικ Κλεγκ. Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις τεχνολογικές εξελίξεις, το μέλλον του διαδικτύου και τις ευκαιρίες που προκύπτουν. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώθηκε ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην προώθηση καινοτομιών στην Ευρώπη.

«Το ‘πες, το ΄παιξες;»

Η φράση από παλαιά διαφήμιση στοιχηματικής εταιρείας ταιριάζει με την περίπτωση της Eurobank. Από ό,τι φαίνεται οι άνθρωποι το είδαν και το έπαιξαν. Όπως έκανε χθες γνωστό ο διευθύνων σύμβουλός της Φωκίων Καραβίας, η τράπεζα πέτυχε στο α΄ τρίμηνο του 2022 κέρδη 212 εκατ. ευρώ από συναλλαγές σε προϊόντα αντιστάθμισης κινδύνου. Πρόκειται αναμφίβολα για εντυπωσιακή επίδοση, δεδομένης της αυξημένης μεταβλητότητας που επικρατεί στις αγορές.

Για να καταλάβετε για τι νούμερο μιλάμε, το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 62% των καθαρών εσόδων από τόκους την υπό εξέταση περίοδο, ενώ είναι σχεδόν διπλάσιο από τις καθαρές προμήθειες. Αυτό βοήθησε καθοριστικά για τη σημαντική αύξηση των συνολικών εσόδων της τράπεζας κατά 57,40% ή 257 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση στο α΄ τρίμηνο του 2022.

Ανεξάρτητα από αυτό όμως, ο CEO της Eurobank εμφανίστηκε αισιόδοξος, μιλώντας με τους αναλυτές χθες το απόγευμα  στο call, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της, ότι η τράπεζα θα πετύχει εφέτος, παρά τις δύσκολες συνθήκες λόγω του πληθωρισμού, διψήφια απόδοση ιδίων κεφαλαίων, ανοίγοντας το δρόμο για τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2022.

Γιατί έφτασαν να φωνάζουν “Forza Italia…!”

Είθισται σε εγχώριες εταιρείες που εξαγοράζονται, και κυρίως από ξένες πολυεθνικές, στις τάξεις των εργαζομένων να κυριαρχούν τα συναισθήματα της αβεβαιότητας.

Το ενδεχόμενο απολύσεων είναι το πρώτο πράγμα που καρφώνεται στο μυαλό και πολύ περισσότερο όταν η εξαγορασθείσα επιχείρηση ανήκει στο δημόσιο τομέα… και με τους νέους ιδιοκτήτες περνά στον ιδιωτικό. Κι όμως, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η στήλη, σε μία εταιρεία για την πλειονότητα των εργαζομένων της δεν ισχύει αυτό!

Βλέπουν τον ερχομό των νέων εργοδοτών τους ως λύτρωση! Δεν θα σας πούμε σε ποια εταιρεία αναφερόμαστε γιατί η υφιστάμενη διοίκηση είναι ικανή μέχρι να ολοκληρωθεί το deal να συνεχίσει να κάνει το βίο, αβίωτο στην πλειονότητα του προσωπικού. Για την ακρίβεια, όπως μας καταμαρτυρούν εργαζόμενοι σε αυτή, να ανακατεύει τα οργανογράμματα και τις θέσεις ευθύνης με μοναδικό κριτήριο το ποιος κολακεύει περισσότερο τον επικεφαλής της διοίκησης. Καλά ακούσατε: Το κριτήριο δεν ήταν το βιογραφικό και η αποδοτικότητα των υπαλλήλων.

Έτσι, λοιπόν, στην εταιρεία αυτή οι περισσότεροι εργαζόμενοι έφτασαν στο σημείο να φωνάζουν «Forza Italia…» όταν πριν από εννιά μήνες έγινε γνωστός ο πλειοδότης του διαγωνισμού για την πώληση της. Η Ιταλία είναι η χώρα προέλευσης των νέων εργοδοτών και για να σας δώσουμε ακόμα ένα στοιχείο σε όσους θέλουν να λύσουν τον γρίφο… πρόκειται για εταιρεία του ενεργειακού κλάδου.

Να τα λέμε και αυτά…

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ανταποκρίθηκε στα αιτήματα επαγγελματικών φορέων και λογιστών και έδωσε τελικά παράταση στην καταληκτική προθεσμία διαβίωσης των δεδομένων εσόδων τιμολόγησης, εξόδων αυτό-τιμολόγησης και τίτλων κτήσης στην πλατφόρμα MyData πέραν της 27ης Μαΐου 2022. Συγκεκριμένα, η ΑΑΔΕ ανακοίνωση την παράταση της προθεσμίας διαβίβασης των εν λόγω δεδομένων, έως τις 15 Ιουνίου 2022.

Αξίζει ωστόσο να τονιστεί ότι για πρώτη φορά επαγγελματίες, μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις θα υποβάλουν τα στοιχεία στο σύστημα MyData σε αντικατάσταση της υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών (ΜΥΦ) όπως ίσχυε μέχρι πέρυσι εδώ και πολλά χρόνια.

Το αίτημα της παράτασης είχε υποβληθεί στον Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργο Πιτσιλή και από τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Κωνσταντίνο Κόλλια ο οποίος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «μετά την ανάρτηση του τρόπου διαβίβασης των επιδοτήσεων – επιχορηγήσεων και της επιστρεπτέας προκαταβολής του 2021, σε συνδυασμό με τα προβλήματα απεικόνισης των διαβιβάσεων που έχουν προκύψει με το Συνοπτικό βιβλίο στην πλατφόρμα, και τα προβλήματα διαβίβασης που υπάρχουν από τις μικρές εταιρείες με πεπαλαιωμένα προγράμματα πληροφορικής, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είναι ανέφικτη και αδύνατη για τις επιχειρήσεις η εμπρόθεσμη διαβίβαση των εσόδων στην πλατφόρμα».

Βέβαια ο κ. Κόλλιας ζήτησε να δοθεί παράταση έως τα τέλη του έτους. Ωστόσο κάτι τέτοιο σύμφωνα με την ανακοίνωσε της ΑΑΔΕ – τουλάχιστον προς το παρόν – δεν έγινε δεκτό. Μένει να φανεί αν τις επόμενες 3 εβδομάδες θα προλάβουν οι επαγγελματίες να ανταποκριθούν εμπρόθεσμα στις απαιτήσεις της εφορίας ή θα ακολουθήσει (το πιο πιθανό) κα μία νέα παράταση

Real Estate

Τα έσοδα από τις πωλήσεις των 13 βιλών στον ευρύτερο χώρο του Αστέρα Βουλιαγμένης, υπολογίζεται ότι τελικά ξεπέρασαν τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

To συμπέρασμα; Πρόκειται για την ακριβότερη τιμή γης στην Ελλάδα σήμερα.

Τα 11 από τα 13 οικόπεδα αποκτήθηκαν από συμφέροντα της οικογενείας Διαμαντή Διαμαντίδη. Τα άλλα δύο τελευταία καταλήγουν τις επόμενες μέρες σε συμφέροντα που συνδέονται με την οικογένεια της Μαριάννας Λάτση.

Άδειες οικοδομής για κάποιες από τις 13 βίλες έχουν ήδη εκδοθεί και μάλιστα η μία βρίσκεται σε φάση κατασκευής. Για τις υπόλοιπες αναμένονται οι σχετικές διαδικασίες.

Αστέρια

Το σχέδιο αξιοποίησης για τα Αστέρια της Γλυφάδας ολοκληρώθηκε κι εκτός από το πεντάστερο ξενοδοχείο προβλέπει και κάτι ακόμα: 95 επιπλωμένα και (υπερ)πολυτελή διαμερίσματα. Θα εκτείνονται εκεί όπου παλιά βρίσκονταν οι περίφημες 100 καμπάνες.

Μια (ιστορική) βόλτα στη Βουλιαγμένη

Ηλεκτρονικό Ανοικτό Πλειοδοτικό Διαγωνισμό (e-auction), για τη μακροχρόνια εκμίσθωση του τουριστικού της ακινήτου Ωκεανίδα στην Ακτή Βουλιαγμένης, ανακοίνωσε η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ), μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΕΤΑΔ www.e-publicrealestate.gr.

Όπως ενημερώνει η ΕΤΑΔ, κατόπιν μακράς δικαστικής διαμάχης επί μία και πλέον δεκαετία, στην οποία συνετέλεσε και η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων λόγω της πανδημίας, δικαιώθηκε δικαστικά από το Εφετείο Αθηνών, με αποτέλεσμα να θέσει τέρμα στην μακροχρόνια καταπάτηση του εν λόγω ακινήτου της, αποβάλλοντας τους αυθαίρετους κατόχους του και ανακτώντας και πάλι πριν λίγες ημέρες τον έλεγχο της Ωκεανίδας. Με τον τρόπο αυτό κατέστη δυνατή η προκήρυξη του παρόντος διαγωνισμού για την αξιοποίηση του ακινήτου προς όφελος της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.

Η Ωκεανίδα είναι ένα εμβληματικό κτίριο, εντός της Ακτής Βουλιαγμένης, σε ιδιαίτερα προνομιακή θέση με εκπληκτική θέα, σε ένα από τα ωραιότερα σημεία της Αθηναϊκής Ριβιέρας, το οποίο έχει συνδέσει το όνομά του με την σύγχρονη ιστορία της ακτογραμμής της Αττικής.

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο και μεγάλης επιρροής έργο των διακεκριμένων αρχιτεκτόνων Πρ. Βασιλειάδη, Π. Σακελλάριου, Εμ. Βουρέκα και του συνεργάτη τους Ν.Π. Χατζημιχάλη που σχεδιάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ‘60.

Η εν λόγω Ακτή κατά τα χρόνια της λειτουργίας της έχει υπάρξει:

α. Μονάδα Αυτεπιστασίας του ΕΟΤ (δεκαετία 1960 – 1998),

β. Ένταξη στο χαρτοφυλάκιο της Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ (1998)

γ. μισθωμένη σε ιδιώτη (2001-2003)

δ. ολυμπιακό ακίνητο καθώς είχε χαρακτηρισθεί Ολυμπιακή Ακτή και

διαχειριζόταν από το φορέα διαχείρισης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας,

(2003-2005) και,

ε. Υποκατάστημα της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου.

Ξέπλυμα

Πού εκτιμάται ότι γίνεται ευρείας έκτασης ξέπλυμα μαύρου χρήματος πλέον; Σε κεφαλαία που τοποθετούνται στα διαφορά επενδυτικά funds, ανά τον κόσμο.

Η αιτία; Το καθεστώς ελέγχου που εφαρμόζουν είναι (σχεδόν) ανύπαρκτο.

Επίσης πολύ μαύρο χρήμα μετακινείται πλέον προς το Ντουμπάϊ. Εγκαταλείποντας παραδοσιακούς φορολογικούς παραδείσους (και ευρωπαϊκούς…)

Στο μεταξύ, η λίστα των υπό έλεγχο Ρώσων πολιτών από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές αυξήθηκε κατά 300.

Project

Ρομποτική αποθήκη, η οποία μετά την ολοκλήρωσή της θα έχει 19 μέτρα ύψος και χωρητικότητα 3.100 θέσεων κατασκευάζει η εταιρία Aluminco στα Οινόφυτα.

Το αντικείμενο; Η εταιρία ανακυκλώνει τις πρώτες ύλες και τα μη μεταλλικά απόβλητα και αξιοποιεί φωτοβολταϊκά για την παραγωγή ενέργειας.

Ενεργότερη εμπλοκή

Προσπάθεια εμπλοκής με πιο ενεργό τρόπο της Αναπτυξιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, κάνει παρασκηνιακά η Αθήνα. Κυρίως στα (απαραίτητα) έργα ανακατασκευής του.

Το ελληνικό πακέτο της εμπλοκής της περιλαμβάνει και τα ναυπηγεία Ελευσίνας. Μέσω της ΟΝΕΧ.

Από ελληνικής πλευράς, το project αυτό τρέχει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης.

Ηλεκτρονικό εμπόριο

Πού διαμορφώνονται οι πραγματικοί ρυθμοί ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου στην χώρα μας; Τώρα που έπαψε να συντρέχει ο παραμορφωτικός λόγος της πανδημίας;

Υπό κανονικές συνθήκες, λοιπόν, το ηλεκτρονικό εμπόριο εμφανίζει στην Ελλάδα ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 7% έως 10%.

 Πρόβλεψη

Μην εκπλαγείτε αν κάποια στιγμή στο μέλλον, η πρέσβειρα της Ελλάδας στις ΗΠΑ αναλάβει περισσότερο ενεργό ρόλο στη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν σε πολύ μεγάλη εκτίμηση τη δουλειά της (και τα αποτελέσματα της)

Μειώνεται η κατανάλωση

Αν και τα φορολογικά έσοδα σημείωσαν άνοδο τόσο σε επίπεδο τετραμήνου όσο και τον Απρίλιο (κυρίως λόγω ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος), εντούτοις φαίνεται να προκύπτει μείωση από την πλευρά του ΕΦΚ στα καύσιμα. Αυτό σημαίνει πως οι πολίτες έχουν αρχίσει ήδη να μειώνουν την κατανάλωση καυσίμων, εξαιτίας της τεράστιας ακρίβειας. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, υπάρχει ένα κενό της τάξης 108 εκατ. ευρώ στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, που συνδέεται ευθέως με την μείωση των πωλούμενων ποσοτήτων.

Αντί για 1,376 δις. ευρώ, όπως προϋπολογιζόταν εισπράχθηκαν τελικά 1,268 δισ. Ευρώ, κάτι το οποίο συνεπάγεται μείωση των πωλούμενων ποσοτήτων, καθότι ο φόρος επιβάλλεται τον όγκο των ποσοτήτων που πωλούνται. Αντίθετα, ο ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή έφερε περισσότερα έσοδα κατά 113 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τις εκτιμήσεις.

Ο αριθμός της ημέρας

Πόσο στοιχίζει ένα αεροσκάφος F-35 για το οποίο τόσος θόρυβος έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες; 80 εκατομμύρια δολάρια!

Τοποθέτηση

Τέλη Ιουνίου αναμένεται στην Αθήνα για να αναλάβει τα νέα καθήκοντα του ο Νίκος Τσάφος. Θα είναι ο νέος ενεργειακός σύμβουλος του πρωθυπουργού.

Θεωρείται άνθρωπος – κλειδί στις ενεργειακές συζητήσεις με τις ΗΠΑ. Ομόλογός του στο Λευκό Οίκο είναι ο Ειμος Χοκάιντο, σύμβουλος του προέδρου Μπάιντεν.

Ανοιχτή γραμμή με Ρώμη

Σε ανοικτή γραμμή με τη Ρώμη, για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 30 Μαΐου, βρίσκεται η Αθήνα. Κρίσιμο ρόλο παίζει η πρώην διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή, που δεν τοποθετήθηκε τυχαία πρέσβειρα εκεί…

Η υπόσχεση της Πελόζι

Η πρόεδρος της αμερικανικής Γερουσίας φέρεται να υποσχέθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι αν κι όποτε έρθει θέμα τουρκικού εξοπλιστικού προγράμματος από τις ΗΠΑ, θα μπλοκαριστεί από το Σώμα.

Την ίδια υπόσχεση φέρεται να απέσπασε ο κ. Μητσοτάκης κι από τον πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας.

Η ψηφιακή κάρτα, τα ξενοδοχεία και η καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας

Ξεκινά τον Ιούλιο η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, από την οποία η κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Εργασίας, περιμένει πολλά σε ο, τι αφορά την αντιμετώπιση της παράνομης απασχόλησης. Της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας.

Η αρχή γίνεται από τις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ, όπου υπάρχει ήδη η τεχνολογική υποδομή για την πρώτη εφαρμογή του μέτρου.

Ωστόσο εύλογο ήταν το ερώτημα κατά την παρουσίαση της καινοτόμου ψηφιακής εφαρμογής. Γιατί δεν συμπεριλήφθηκε – στην πρώτη φάση του μέτρου – ο τουριστικός τομέας (ξενοδοχεία και επισιτισμός) που αποτελούν ένα εργασιακό χώρο με μεγάλα και οξυμένα προβλήματα;

Η απάντηση της γενικής γραμματέως του υπουργείου κυρίας Άννας Στρατηνάκη δεν ήταν σαφής ως προς τα αίτια της αναβολής της ένταξης του συγκεκριμένου κλάδου. «Φταίει η εποχικότητα της απασχόλησης» είπε χαρακτηριστικά.

Ήταν όμως ξεκάθαρη όμως για το τι θα γίνει την επόμενη σεζόν: «Το επόμενο καλοκαίρι θα έχουμε ψηφιακή κάρτα σε όλα τα ξενοδοχεία και στις επιχειρήσεις επισιτισμού», διαβεβαίωσε.

Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος εργασιακός χώρος βρίθει παρανομιών – σε ότι αφορά την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, με αποτέλεσμα φέτος να παρατηρείται το εξής παράδοξο φαινόμενο.

Να μην υπάρχουν «διαθέσιμοι» εργαζόμενοι για να καλύψουν τις προσφερόμενες θέσεις εργασίας, παρά το γεγονός ότι η ανεργία παραμένει σε υψηλά – διψήφια – ποσοστά.

Μια από τις αιτίες του φαινομένου ανάγεται και στο γεγονός ότι στο χώρο επικρατεί… «εργασιακή ζούγκλα».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories