Άμεση πολιτική απόφαση για την επίλυση του προβλήματος της έλλειψης εργατών γης ζητούν αγροτικοί σύλλογοι της Κρήτης, τοπική αυτοδιοίκηση και θεσμικοί εκπρόσωποι αγροτικής δραστηριότητας, οι οποίοι με επιστολή τους ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, με μοναδικό αντικείμενο την υφιστάμενη κατάσταση, τονίζοντας ότι αν δεν αλλάξει το τοπίο με το εργατικό δυναμικό, δεν θα υπάρξει νέα καλλιεργητική περίοδος, τουλάχιστον όπως γινόταν τα τελευταία χρόνια.

Μάλιστα, με τα έως τώρα δεδομένα το σύνολο των αγροτών δηλώνουν κατηγορηματικά ότι θα προβούν σε αναγκαστική αγρανάπαυση μεγάλου ποσοστού των καλλιεργούμενων εκτάσεων, αφού αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην καλλιεργητικές εργασίες, χωρίς την συνδρομή εργατών γης.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στην επιστολή το ζήτημα των εργατών γης έχει ήδη κλονίσει ιδιαίτερα την παραγωγική διαδικασία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. «Δυστυχώς, ενώ έχει υπάρξει λεπτομερής ενημέρωση προς εσάς εδώ και πολλούς μήνες,  δεν έχει δοθεί ακόμα σαφής κατεύθυνση για την ορθή διαχείριση και επίλυση αυτού του περίπλοκου ζητήματος. Σήμερα, σας μεταφέρουμε όχι μόνο την αγωνία των αγροτών για την επόμενη μέρα αλλά και αυτήν των εταιρειών και άλλων φορέων που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στην αγροτική οικονομία του τόπου μας», τονίζεται.

Κινδυνεύει η νέα καλλιεργητική περίοδος

Κοινή παραδοχή όλων των αγροτών ότι «το αυξημένο συνολικό κόστος παραγωγής που απορρέει κυρίως από την αύξηση κόστους στην ενέργεια, σε όλα τα στάδια εισροών και στο σύνολο των δραστηριοτήτων του πρωτογενούς τομέα, δεν είναι αντικείμενο συζήτησης στην παρούσα φάση καθώς αν δεν αλλάξει το τοπίο με το εργατικό δυναμικό, δεν θα υπάρξει νέα καλλιεργητική περίοδος, τουλάχιστον όπως γινόταν τα τελευταία χρόνια».

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, καλούν για μια ακόμα φορά να συγκληθεί άμεσα σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να βρεθεί η απαραίτητη λύση γι’ αυτό το θέμα. «Κρίνουμε ότι, πρόκειται για μια ξεκάθαρα πολιτική απόφαση όπου θα καθορίσει το μέλλον του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα και η ευθύνη του αποτελέσματος (είτε θετικό, είτε αρνητικό) θα βαρύνει απόλυτα από τις δικές σας πρωτοβουλίες», τονίζεται.

Την επιστολή υπογράφουν πρόεδροι Αγροτικών Συλλόγων Κρήτης και συνυπογράφουν η ΕΘΕΑΣ, το ΓΕΩΤΕΕ, ο ΕΣΥΦ, η ΟΦΑΕ, ο ΣΕΠΥ, ο ΣΠΕΛ, το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, η ΠΕΔ Κρήτης και η ΚΕΔ Ελλάδος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO