Νέο θετικό σήμα για την αμερικανική αγορά έστειλαν τα στοιχεία του δείκτη τιμών παραγωγού, συμβάλλοντας στην γενική εντύπωση πως ο πληθωρισμός αρχίζει πλέον να «ξεφουσκώνει» προκαλώντας ανακούφιση στους καταναλωτές και αυξάνοντας τις πιθανότητες η Federal Reserve να… κόψει ταχύτητα στο ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

Πραγματικά, μετά την χθεσινή υψηλότερη από την αναμενόμενη υποχώρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) από το 9,1% στο 8,5%, την σκυτάλη πήρε σήμερα ο πληθωρισμός χονδρικής (PPI), ο οποίος παρουσίασε πτώση για πρώτη φορά εδώ και αισίως δύο χρόνια!

Διαβάστε επίσης: Ελ-Εριάν: Γιατί είναι νωρίς να σημάνουμε τη λήξη συναγερμού για την ύφεση στις ΗΠΑ 

Συγκεκριμένα, ο δείκτης μειώθηκε κατά 0,5% σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2020. Σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε στο 9,8% σε ετήσια βάση, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό του από τον Οκτώβριο του 2021.

Θυμίζουμε πως τον Ιούνιο ο δείκτης είχε αυξηθεί στο 11,2%, ενώ τον Μάρτιο είχε αγγίξει το ποσοστό ρεκόρ του 11,7%.

Κλειδί η πτώση των ενεργειακών τιμών 

Οι ενεργειακές τιμές που συντηρούσαν την άνοδο του δείκτη ήταν αυτές που έφεραν τώρα την απρόσμενη πτώση. Σε επίπεδο χονδρικής, οι τιμές μειώθηκαν κατά 9%, συμβάλλοντας σε ποσοστό 90% στην υποχώρηση των τιμών των προϊόντων. Ο δείκτης των υπηρεσιών αυξήθηκε μεν, αλλά μόλις κατά 0,1%.

Ο δομικός PPI, με εξαίρεση τις τιμές ενέργειας και καυσίμων, αυξήθηκε κατά 0,2% τον Ιούλιο, ήτοι περίπου στο μισό από το 0,4% που ανέμεναν οι αναλυτές. Σε ετήσια βάση ο δομικός δείκτης αυξήθηκε κατά 5,8%.

Τα στοιχεία έφεραν ανακούφιση στην αγορά, που ελπίζει πως τώρα η Federal Reserve θα πειστεί να υιοθετήσει έναν πιο μετριοπαθή ρυθμό στις αυξήσεις των επιτοκίων, κάτι που θα προστατέψει την οικονομία από μια ανώμαλη προσγείωση. Συγκεκριμένα, αντί της αύξησης κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, τώρα οι traders εκτιμούν πως η αύξηση θα περιοριστεί στις 50 μονάδες βάσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή