Έξι μήνες μετά τη μετάβαση σε τετραήμερη εργάσιμη εβδομάδα, η Atom Bank , η οποία δραστηριοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσε ότι έχει δει οφέλη και βελτιωμένη παραγωγικότητα.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, σημειώθηκε αύξηση 49% στις αιτήσεις εργασίας στην τράπεζα τον Ιανουάριο του 2022 σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ενώ τα ποσοστά παραμονής του προσωπικού έχουν επίσης αυξηθεί. Οι ημέρες που χάθηκαν λόγω ασθένειας μειώθηκαν κατά την ίδια περίοδο, ενώ βελτιώθηκαν και οι βαθμολογίες που βάζουν οι πελάτες για την εξυπηρέτησή τους.

Νέα πρότυπα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη  τράπεζα με έδρα το Durham της Αγγλίας είναι μία από τις εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου που διερευνούν νέα πρότυπα εργασίας για να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση για ευέλικτη απασχόληση μετά την πανδημία. Ενώ ορισμένοι αμφισβήτησαν τη σκοπιμότητα μιας…μικρότερης εργάσιμης εβδομάδας, η Atom Bank δεν έχει τέτοιους ενδοιασμούς.

«Σιωπηρή παραίτηση»: Ποια είναι η νέα τάση στην αγορά εργασίας

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η τετραήμερη εβδομάδα είναι το μέλλον της επαγγελματικής ζωής», δήλωσε η Anne-Marie Lister, chief People Officer στην Atom Bank, προσθέτοντας, σύμφωνα με το Bloomberg ότι «Ελπίζουμε ότι οι εμπειρίες της Atom θα ενθαρρύνουν περισσότερες επιχειρήσεις να κάνουν αυτή τη στροφή μόνιμα».

Ακόμη και όταν η πανδημία υποχωρεί και ορισμένοι εργοδότες πιέζουν για επιστροφή στο γραφείο, υπάρχουν στοιχεία ότι η ευέλικτη εργασία ήρθε για να μείνει για να μείνει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κενές εργασιακές θέσεις σε γραφεία στο κέντρο του Λονδίνου βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 και πλέον ετών.

Το πείραμα σε 70 εταιρείες

Την ίδια στιγμή, πολύ θετικά φαίνεται πως έχουν υποδεχθεί οι περισσότεροι εργαζόμενοι την εβδομάδα τεσσάρων ημερών εργασίας που δοκιμάζεται πιλοτικά και για έξι μήνες σε περίπου 70 εταιρείες στη Βρετανία. «Οι Πέμπτες είναι οι νέες Παρασκευές» αναφέρουν στον τίτλο του σχετικού θέματος οι Financial Times. Η Guardian επικαλείται μαρτυρίες εργαζομένων που αναφέρουν πως σηκώθηκαν πιο αργά από το συνηθισμένο την Παρασκευή κάνοντας λόγο για τις «χαρές και προκλήσεις της αλλαγής σε εργάσιμη εβδομάδα τεσσάρων ημερών».

Τα νέα δεδομένα που έχει φέρει εδώ και δυόμισι χρόνια η πανδημία έχουν αλλάξει δραστικά και τον τρόπο εργασίας σε πολλές χώρες στον κόσμο, από τη Βρετανία έως την Ελλάδα και από την Αυστραλία έως τις ΗΠΑ. Πλέον όταν μπορούν πολλοί εργαζόμενοι απασχολούνται είτε από απόσταση, είτε λιγότερες ημέρες την εβδομάδα, είτε με κάποιο υβριδικό σύστημα. Φτάνει βέβαια να το επιτρέπει η θέση και τα καθήκοντά τους. Στη Βρετανία, ήδη 10 εκατομμύρια άνθρωποι λένε ότι θα ήθελαν να εργάζονται λιγότερες ώρες, ενώ 3 εκατομμύρια δηλώνουν πρόθυμοι να δεχθούν λιγότερη αμοιβή για τον ίδιο λόγο.

Διαβάστε επίσης: Αγορά εργασίας: Πιο ευέλικτη και υβριδική μετά την πανδημία

Μελέτες υποδεικνύουν ότι η εργασία για μία λιγότερη ημέρα την εβδομάδα μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της παραγωγικότητας των εργαζομένων, καθώς και σε πιθανά οφέλη για το περιβάλλον χάρη στη μείωση των μετακινήσεων.

«Η Τρίτη, η Τετάρτη και η Πέμπτη εξακολουθούν να είναι μακράν οι πιο δημοφιλείς ημέρες για τους ανθρώπους να εργάζονται στο γραφείο αντί στο σπίτι, έδειξε έρευνα σε σχεδόν 80.000 υπαλλήλους σε 13 χώρες την περασμένη εβδομάδα», σύμφωνα με τους FT.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive