Προσφορές άνω των 17,8 δισ. δολ. στο ντεμπούτο του πρώτου πράσινου σουκούκ,  όπως ονομάζονται τα ισλαμικά ομόλογα, έλαβε  το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων (PIF)της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με τραπεζικό έγγραφο που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο, μαζί με αρκετούς ευρωπαίους εκδότες, εκμεταλλεύτηκε ένα σπάνιο παράθυρο σχετικής ηρεμίας εν μέσω της αυξημένης αστάθειας που έχει κατακλύσει τις αγορές για μεγάλο μέρος του έτους.

Διαβάστε επίσης – Σαουδική Αραβία – Έρχεται το «πράσινο» σουκούκ

Το PIF αναμένεται να πουλήσει τα πράσινα ομόλογα σε τρεις εκδόσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας με διάρκεια 100 ετών.

«Είναι για γενναίες καρδιές ή για ανόητους», σχολίασε αναλυτής σταθερού εισοδήματος στην περιοχή, αναφερόμενος στα ομόλογα 100ετούς λήξης γενικά.

Τα τραπεζικά έγγραφα έδειξαν ότι οι πενταετείς και 10ετείς δόσεις αναμένεται να έχουν μέγεθος αναφοράς, που συνήθως σημαίνει τουλάχιστον 500 εκατομμύρια δολάρια, αλλά το PIF αναμένεται ευρέως να συγκεντρώσει περισσότερα μέσω της συμφωνίας.

Στόχος η πράσινη μετάβαση

Το ταμείο, το οποίο διαχειρίζεται περισσότερα από 600 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία και σχεδιάζει να τα αυξήσει σε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια έως το 2025, βρίσκεται στο επίκεντρο της ατζέντας της Σαουδικής Αραβίας για διαφοροποίηση της οικονομίας μακριά από το πετρέλαιο, σύμφωνα με το όραμα του Σαουδάραβα διαδόχου πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Το PIF αναμένει να επενδύσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2026 σε επιλέξιμα πράσινα έργα, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των καθαρών μεταφορών και της βιώσιμης διαχείρισης του νερού. Επίσης θα επενδύει περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια στην εγχώρια αγορά κάθε χρόνο μέχρι το 2025, αν και πέρυσι δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει αυτόν τον στόχο, επενδύοντας περίπου 22 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η έκδοση πράσινων ομολόγων, από τα οποία τα έσοδα χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση βιώσιμης δραστηριότητας, έχει εκτιναχθεί την τελευταία δεκαετία από 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2012 σε 511,5 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, με βάση τα στοιχεία της Refinitiv.

«Η έκδοση πράσινων ομολόγων φαίνεται να επιταχύνεται, κάτι που είναι ευπρόσδεκτη είδηση ​​για μια περιοχή που έχει να παίξει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια (ενεργειακή) μετάβαση», δήλωσε ο Ντίνο Κρόνφολ, επικεφαλής επενδύσεων του Franklin Templeton.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης