Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν τελικά οι αμερικανικοί δείκτες, καθώς κατάφεραν να υπερκεράσουν την αρχική νευρικότητα που τροφοδοτείται τόσο από τα σενάρια για το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών, όσο και τα αναμενόμενα στοιχεία του πληθωρισμού την ερχόμενη Πέμπτη.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη 1,31% στις 32.827 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,96% στις 3.806 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,85% στις 10.564 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Με το βλέμμα στις αμερικανικές εκλογές

Οι προσδοκίες της αγοράς για τις ενδιάμεσες εκλογές

Οι ενδιάμεσες εκλογές της Τρίτης θα καθορίσουν ποιο κόμμα θα ελέγχει το Κογκρέσο και θα επηρεάσουν την κατεύθυνση των μελλοντικών δαπανών. Οι Δημοκρατικοί ελέγχουν επί του παρόντος τη Βουλή των Αντιπροσώπων και έχουν την πλειοψηφία στη Γερουσία. Σύμφωνα με τη Lori Calvasina της RBC, όμως, οι επενδυτές θα μπορούσαν να αντιδράσουν θετικά ακόμη και σε ένα πιθανό αδιέξοδο που μπορεί να προκύψει από τις ενδιάμεσες εκλογές, καθώς ένας Δημοκρατικός πρόεδρος, με ένα Ρεπουμπλικανικό ή διχασμένο Κογκρέσο, ιστορικά σημαίνει κέρδη άνω του μέσου όρου.

«Η αγορά ελπίζει ότι κάποιο είδος επικράτησης των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο θα οδηγήσει είτε σε ένα είδος αδιεξόδου στην Ουάσιγκτον, το οποίο διαβάζουν ως καλό, είτε τουλάχιστον σε νέες δαπάνες, οι οποίες θα ήταν καλές για τα επιτόκια και την προσφορά των τίτλων του Δημοσίου»,  σχολίασε ο Brad Conger, αναπληρωτής CIO της Hirtle Callaghan & Co.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, η Apple βρέθηκε στο επίκεντρο σήμερα, καθώς κατάφερε να απορροφήσει τις ενδοσυνεδριακές πιέσεις και να κλείσει με κέρδη 0,4%. Οι ανησυχίες τροφοδοτήθηκαν αφού ανακοίνωσε ότι η παραγωγή iPhone έχει μειωθεί προσωρινά λόγω των περιορισμών του Covid-19 στην Κίνα. Η Apple ανακοίνωσε ότι τα προβλήματα είναι στο εργοστάσιο της Foxconn στην Κίνα, το οποίο είναι η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής iPhone στον κόσμο.

Στον αντίποδα, οι μετοχές κατηγορίας Α της Berkshire Hathaway ενισχύθηκαν κατά 1,5%, αφού ο όμιλος κατέγραψε σταθερή αύξηση των λειτουργικών κερδών κατά το τρίτο τρίμηνο. Τα λειτουργικά κέρδη του ομίλου – τα οποία περιλαμβάνουν τα κέρδη από τις θυγατρικές του επιχειρήσεις, όπως οι ασφάλειες, οι σιδηρόδρομοι και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας – ανήλθαν σε 7,761 δισ. δολάρια το τρίτο τρίμηνο, αυξημένα κατά 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Εν αναμονή των στοιχείων του πληθωρισμού

Στο οικονομικό μέτωπο, οι επενδυτές αναμένουν ότι τα στοιχεία του πληθωρισμού την Πέμπτη, τα οποία θα δώσουν περαιτέρω εικόνα για τις προσπάθειες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να ελέγξει την αύξηση των τιμών. Ένας αυξημένος δείκτης θα μπορούσε να σηματοδοτήσει στους επενδυτές ότι μια στροφή από τη στόχευση για υψηλότερα επιτόκια από τη Fed, θα μπορούσε να είναι πιο μακριά από ό,τι αναμενόταν.

Πάντως, ο Ross Mayfield της Baird δεν αναμένει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορέσει να αυξήσει το τελικό επιτόκιο στο 5,25%, καθώς εκτιμά ότι θα μπορούσε να κάνει στροφή μετά την αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο. “Δεν νομίζω ότι θα μπορέσουν να φέρουν το επιτόκιο στο 5,25%, το οποίο είναι περίπου αυτό που περιμένει η αγορά αυτή τη στιγμή. Ειλικρινά, νομίζω ότι θα δυσκολευτούν να το φέρουν ακόμη και στο 4,5%”, δήλωσε ο Mayfield.

«Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ένα επιτόκιο στο 5,25%, θα οδηγήσει σε αρκετά επώδυνη ύφεση και πολύ πιθανόν μια ύφεση που θα έχει επιπτώσεις στην πιστωτική αγορά σε όλο τον κόσμο. Δεν νομίζω ότι η Fed μπορεί να φτάσει εκεί, αλλά χρειάζονται υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να βγει πραγματικά αυτή η πληθωριστική πίεση από το σύστημα», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]