Πρωτοφανείς διαστάσεις πήρε σήμερα το ράλι ανόδου στη Wall Street, μετά τα νέα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ, τα οποία τροφοδότησαν τις εκτιμήσεις ότι η Federal Reserve θα ακολουθήσει έναν πιο ήπιο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της, ο οποίος δεν θα απειλεί την οικονομία με ύφεση.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη 3,68% στις 33.712 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 5,53% στις 3.955 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 7,35% στις 11.114 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Η ευφορία της Wall Street έφερε μίνι ράλι

Νωρίτερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 2,8%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να κερδίζει 7,6%. Ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 1,08% στις 7.375 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 3,51% στις 14.146 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 1,96% στις 6.556 μονάδες.

Το κύμα αυτό σταμάτησε και το διήμερο sell off στα κρυπτονομίσματα, με τους επενδυτές να αφομοιώνουν τις τελευταίες εξελίξεις στο συνεχιζόμενο έπος της FTX. Το Bitcoin αυξήθηκε κατά 5% στα 17.351,10 δολάρια, ενώ το Ether ενισχύθηκε κατά 9% στα 1.281,04 δολάρια. Τα δύο κρυπτονομίσματα σημείωσαν διήμερες απώλειες περίπου 24% και 32% αντίστοιχα.

Την ίδια ώρα, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έκαναν βουτιά μετά την ανακοίνωση για τον ΔΤΚ, με την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου να πέφτει πάνω από 18 μονάδες βάσης στο 3,946%, πέφτοντας κάτω από το βασικό επίπεδο του 4%. Η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε περισσότερο από 23 μονάδες βάσης στο 4,395%.

Μεγάλο ήταν το πλήγμα, όμως, για το αμερικανικό δολάριο, με τον δείκτη, δηλαδή έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, να χάνει 2%. Σήμερα ήταν και η χειρότερη ημερήσια επίδοσή του από τις 4 Δεκεμβρίου 2015, ενώ προσέγγισε τα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009. Αυτή την εβδομάδα, ο δείκτης δολαρίου υποχωρεί κατά 2,3% και βρίσκεται σε ρυθμό για τη χειρότερη εβδομάδα του από τον Μάρτιο του 2020.

Εξέπληξε ο πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες διαμορφώθηκε στο 7,7% τον Οκτώβριο, με τις προσδοκίες για πιο αργούς ρυθμούς αύξησης των επιτοκίων από τη Federal Reserve να αυξάνονται. Εάν επιβεβαιωθεί ένα τέτοιο σενάριο θα μειωθούν οι πιθανότητες μιας απότομης προσγείωσης, ή ακόμα και ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας.

Την ίδια ώρα, η ισχυρή άνοδος πυροδότησε πρωτοφανές “συνωστισμό” στην προσπάθεια κάλυψης των ανοιχτών θέσεων (short covering), δεδομένου του ότι πλέον οι εκτιμήσεις για την πολιτική σύσφιξης της Fed έχουν αλλάξει. Άλλωστε, ο πληθωρισμός έχει αναχθεί από τους ίδιους τους αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας ως το μεγάλο στοίχημα και πρόκληση, αδιαφορώντας πολλές φορές για την επίπτωση της νομισματικής σύσφιξης στην οικονομική δραστηριότητα.

Μείζον καταλύτης τα επιτόκια

“Τα επιτόκια εξακολουθούν να είναι τα πάντα στις αγορές”, δήλωσε ο Tim Courtney της Exencial Wealth. “Με τον σημερινό μέγεθος του ΔΤΚ να μειώνεται, η αγορά στοιχηματίζει πλέον αρκετά ξεκάθαρα ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed πλησιάζουν στο τέλος τους. Έτσι, είδαμε τις μετοχές που είναι ευαίσθητες στα επιτόκια να πηγαίνουν πολύ, πολύ καλά”, πρόσθεσε.

“Σίγουρα η σημερινή εικόνα δείχνει πόσο πολύ οι αγορές έχουν επικεντρωθεί, ανησυχούν και θέλουν να κινηθούν με βάση τον ΔΤΚ”, σχολίασε ο John Briggs της NatWest. “Απλά φέρνει στην επιφάνεια την ιδέα της κορύφωσης του πληθωρισμού και της αντίδρασης της Fed… Η Fed θα επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, σταματώντας ενδεχομένως τις αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης κάθε φορά”, πρόσθεσε.

“Ο πληθωρισμός είναι πολύ χαμηλότερος από ό,τι θεωρεί η Fed”, δήλωσε ο Jeremy Siegel, καθηγητής χρηματοοικονομικών στη Σχολή Wharton του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. “Αν λάβουμε υπόψιν τον πραγματικό δείκτη τιμών κατοικιών και ενοικίων, όχι αυτόν που χρησιμοποιεί η Fed, ο οποίος καθυστερεί στην πραγματική οικονομία, αλλά τον πραγματικό στον σημερινό δείκτη, θα διαπιστώσουμε ότι έχουμε αρνητικό δομικό πληθωρισμό”, δήλωσε ο Siegel.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Siegel δέχεται ότι η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα αυξήσει το επιτόκιο κατά άλλη μισή ποσοστιαία μονάδα στην επόμενη συνεδρίαση τον Δεκέμβριο και στη συνέχεια θα κάνει παύση. Αλλά αυτό είναι περιττό, δήλωσε ο συγγραφέας του “Stocks for the Long Run”.

Οι σκεπτικοί…

Οι μετοχές μπορεί να συνεχίσουν να αυξάνονται μετά την ανακοίνωση για τον ΔΤΚ του Οκτωβρίου που ήταν ασθενέστερη από την αναμενόμενη, αλλά μην περιμένετε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αντιστρέψει την πορεία της σύντομα. Αυτό ανέφερε η Wolfe Research, συστήνοντας προσοχή στους επενδυτές.

“Δεν θα μας εξέπληττε να δούμε κάποια βραχυπρόθεσμη συνέχεια στο πολύ ισχυρό ράλι της σημερινής συνεδρίασης, συμπεριλαμβανομένου του S&P 500 που διαπραγματεύεται προς τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών του στο εύρος των 4.050-4.100 μονάδων”, πρόσθεσε.

“Ωστόσο, η σημερινή ανακοίνωση δεν μας κάνει να αλλάξουμε τις απόψεις μας ότι η FOMC θα αυξήσει τελικά το επιτόκιο μεταξύ 5%-6% και ότι μια ύφεση λόγω ζήτησης θα έρθει τελικά το επόμενο έτος”, πρόσθεσε.

Η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ Λορέτα Μέστερ δήλωσε, επίσης, σήμερα, ότι, αν και χαιρετίζει τα τελευταία στοιχεία του ΔΤΚ, απομένει περισσότερη δουλειά για να τιθασευτεί πλήρως η πληθωριστική πίεση που αντιμετωπίζει η αμερικανική οικονομία. “Δεδομένου του τρέχοντος επιπέδου του πληθωρισμού, της ευρείας βάσης του και της επιμονής του, πιστεύω ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να γίνει πιο περιοριστική και να παραμείνει έτσι για κάποιο χρονικό διάστημα, προκειμένου να τεθεί ο πληθωρισμός σε μια βιώσιμη καθοδική πορεία προς το 2%”, ανέφερε η Μέστερ.

Τεχνολογικό ράλι

Οι τεχνολογικές μετοχές που έχουν πληγεί περισσότερο φέτος καθώς ο πληθωρισμός και τα επιτόκια αυξήθηκαν κατακόρυφα, οδήγησαν σε κέρδη την αγορά. Οι μετοχές της Amazon σημείωσαν άνοδο 13%. Η Apple, η Meta και η Microsoft σημείωσαν άνοδο άνω του 6% η καθεμία. Οι μετοχές της Meta κέρδισαν 5,4% και η Tesla έκλεισε στο +5,3%.

Κάθε κλάδος του S&P 500 σημείωσε άνοδο σήμερα, με την τεχνολογία της πληροφορικής, τα ακίνητα και την καταναλωτική διακριτική ευχέρεια να υπεραποδίδουν. Αυξήθηκαν κατά 7,1%, 6,7% και 6,7% αντίστοιχα. Επίσης, ορισμένες από τις μετοχές που έχουν πληγεί περισσότερο φέτος από την έξαρση του πληθωρισμού και την αύξηση των επιτοκίων σημείωσαν ράλι σήμερα. Οι μετοχές της Carvana, οι οποίες έχουν χάσει 95% φέτος, σημείωσαν άνοδο 29%, ενώ και η μετοχή της Yeti κέρδισε 30%.

Βέβαια, οι ανησυχίες για τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ παραμένουν. Η αγορά ήλπιζε ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα έπαιρναν ολοκληρωτικά τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας – μια κατάσταση που θα δημιουργούσε αδιέξοδο στην πολιτική της Ουάσιγκτον. Αντ’ αυτού, οι βασικές αναμετρήσεις για τη Γερουσία στην Αριζόνα, τη Τζόρτζια και τη Νεβάδα παραμένουν αμφίρροπες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]