Μικτά πρόσημα, αλλά και αρκετή νευρικότητα, κατέγραψαν σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους επενδυτές να προσπαθούν να επανεκτιμήσουν τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί πλέον από τα στοιχεία του πληθωρισμού τόσο εντός όσο και εκτός ηπείρου, προκειμένου να διαγνώσουν τις προθέσεις των κεντρικών τραπεζών.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,1%, αν και ενδοσυνεδριακά έφτασε έως και το +0,7%, με τον κλάδο των βασικών πόρων να κερδίζει 2,6%. Ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,78% στις 7.318 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,56% στις 14.224 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,58% στις 6.594 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Wall Street: Διορθώνει ελαφρώς σήμερα

Ισχυρά ήταν τα κέρδη της εβδομάδας για τον DAX, στο +5,7%, και για τον CAC 40, στο +2,8%, αλλά ο FTSE 100 προσπάθησε να σώσει το πρόσημο σήμερα, αλλά σημείωσε απώλειες 0,2%.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, η Richemont σημείωσε άλμα άνω του 11%, παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε βαριές ζημιές στο πρώτο εξάμηνο χρήσης, αφού ο όμιλος πολυτελών ειδών ανέλαβε μια σημαντική επιβάρυνση που σχετίζεται με τη μερική αποχώρησή της από τη διαδικτυακή εταιρεία λιανικής πώλησης μόδας YOOX Net-A-Porter.

Κέρδη 5% σημείωσε και η Daimler Truck, η οποία ανακοίνωσε άλμα 27% στις πωλήσεις μονάδων του τρίτου τριμήνου, καθώς άρχισε να υποχωρεί η έλλειψη τσιπ που έπληξε ιδιαίτερα σκληρά τις επιχειρήσεις βαρέων φορτηγών ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι καταλύτες της αγοράς

Εκτός του ράλι ανόδου που έφεραν χτες στις αγορές τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, θετικά λειτουργούν σήμερα και οι αναφορές στα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι η χώρα θα μειώσει κατά δύο ημέρες τον χρόνο καραντίνας για τους διεθνείς ταξιδιώτες. Πλέον οι ταξιδιώτες θα πρέπει να παραμείνουν σε μια εγκατάσταση καραντίνας για πέντε ημέρες, μικρότερη από την προηγούμενη περίοδο των επτά ημερών, με μια τριήμερη περίοδο παρακολούθησης στο σπίτι.

Από την άλλη, το Ηνωμένο Βασίλειο έδωσε στη δημοσιότητα τα τελευταία προκαταρκτικά στοιχεία για την ανάπτυξη, σύμφωνα με τα οποία η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,6% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σημειώνοντας επίσης πτώση 0,2% το τρίτο τρίμηνο.

Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε στη συνεδρίαση πολιτικής της περασμένης εβδομάδας ότι η βρετανική οικονομία έχει ήδη εισέλθει σε ύφεση που θα μπορούσε δυνητικά να διαρκέσει δύο χρόνια – περισσότερο από ό,τι κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-09.

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Φοβήθηκε» τις 900 μονάδες

Σε μια φθίνουσα, νευρική, γραμμή κινήθηκε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, κλείνοντας τελικά σε αρνητικά εδάφη, αφού πρώτα έχανε σταδιακά τα ενδοσυνεδριακά του κέρδη. Ωστόσο, η αγορά κατάφερε να κρατήσει τα εβδομαδιαία κέρδη της, στο 2,12%, παρά το ότι σήμερα ο γενικός δείκτης έκλεισε στο -0,13% και στις 897,78 μονάδες. Ο τζίρος βέβαια, αν και άρχισε με καλούς ρυθμούς, όσο οι αγοραστές αναδιπλώνονταν, επιβράδυνε και αυτός, φτάνοντας στα 86 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές