Ως «επίδειξη ισχύος», «ξεκάθαρη απειλή» και «χαμηλό χτύπημα» εκ μέρους της FIFA, περιέγραψε ο πρόεδρος της γερμανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (DFB) Μπερντ Νόιεντορφ την απόφαση της διεθνούς Ομοσπονδίας να επιβάλει αγωνιστικές ποινές στους ποδοσφαιριστές οι οποίοι θα φορέσουν το περιβραχιόνιο «One Love» (για τη στήριξη στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα) στους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου που διεξάγεται στο Κατάρ.

Διαβάστε επίσης: Μουντιάλ 2022: Είναι τελικά το Παγκόσμιο Κύπελλο μια τεράστια σπατάλη χρημάτων;

«Δεν θέλουμε διένεξη στις πλάτες των παικτών»

Η εθνική ομάδα της Γερμανίας αποφάσισε να συμπορευθεί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές ομάδες που συμμετέχουν στο τουρνουά και έτσι ο αρχηγός Μανουέλ Νόιερ δεν θα φορέσει την Τετάρτη το περιβραχιόνιο. «Δεν θέλουμε αυτή η διένεξη να γίνει στις πλάτες των παικτών», τόνισε ο κ. Νόιεντορφ κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από το προπονητικό κέντρο της γερμανικής ομάδας στο Κατάρ και επισήμανε ότι η απόφαση ελήφθη «σε ένδειξη αλληλεγγύης» προς τις άλλες ομάδες. «Δεν υπάρχει εδώ μοναχικός δρόμος», ανέφερε και χαρακτήρισε «απογοητευτική» τη στάση της FIFA, καθώς, όπως τόνισε, οι ομάδες είχαν ενημερώσει την FIFΑ ήδη από τον Σεπτέμβριο, αλλά η Διεθνής Ομοσπονδία περίμενε μέχρι λίγες ώρες πριν από τον σημερινό αγώνα της Αγγλίας, η οποία θα ήταν η πρώτη ομάδα που συμμετέχει στην πρωτοβουλία «One Love». Ήταν για εμάς μια πολύ δύσκολη απόφαση, η οποία ελήφθη υπό μεγάλη πίεση, δήλωσε.

Η Γερμανία ωστόσο θα συνεχίσει τον διάλογο με τη FIFA, σημείωσε ο επικεφαλής της DFB, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «θα είμαστε ξεκάθαροι στη στάση και τις δηλώσεις μας».

Απογοήτευση

Ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας Όλιβερ Μπίρχοφ μετέφερε από την πλευρά του την απογοήτευση των παικτών και ιδιαίτερα του αρχηγού της ομάδας, ο οποίος, όπως είπε χαρακτηριστικά, «χθες το βράδυ κοιμήθηκε θεωρώντας ότι θα φορούσε το περιβραχιόνιο» και ενημερώθηκε μόλις σήμερα. «Είναι πραγματικά λυπηρό αυτό που συνέβη και με αυτόν τον τρόπο και δεν μπορούμε να το κατανοήσουμε», πρόσθεσε.

Αντιδράσεις

Η εξέλιξη έχει προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις στη Γερμανία. Ο βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Γιοχάνες Σέτσλ ζήτησε την αποχώρηση της γερμανικής εθνικής ομάδας από τη διοργάνωση «και μάλιστα σήμερα», ενώ ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Human Rights Watch Βάντζελ Μιχάλσκι, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό n-tv, έκανε λόγο για «αιφνιδιαστική απόφαση» και εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη «συνθηκολόγηση ενώπιον των ισχυρών της FIFA». Η εφημερίδα BILD δημοσιεύει σχόλιο με τον τίτλο «Ντρεπόμαστε για σας!» και τάσσεται υπέρ της εμφάνισης των παικτών με το περιβραχιόνιο, παρά τις απειλές για κυρώσεις.

«Ας δείξουν στον Νόιερ κίτρινη κάρτα! Ας τον διώξουν με κόκκινη! Ας μας αφαιρέσουν βαθμούς και ας μας στείλουν στο σπίτι από τους προκριματικούς! Ντρεπόμαστε για την Ομοσπονδία και για την εθνική ομάδα, παρόλο που δεν έχει γίνει ακόμη ο πρώτος αγώνας. Είναι πολύ δειλοί για να φορέσουν ένα περιβραχιόνιο που γράφει “One Love”. Αδιανόητο!», γράφει η εφημερίδα, η οποία τις τελευταίες ώρες διεξάγει μέσω της ιστοσελίδας της δημοσκόπηση με τα ερωτήματα, αν η γερμανική ομάδα πρέπει να αψηφήσει τη FIFA και ο αρχηγός να φορέσει το περιβραχιόνιο, αν πρέπει να αποχωρήσει από τη διοργάνωση ή αν πρέπει να αγωνιστεί κανονικά, χωρίς το περιβραχιόνιο. Μέχρι τώρα οι δύο πρώτες επιλογές προηγούνται σημαντικά στις προτιμήσεις των χρηστών.

«Ζήτω η στενομυαλιά!»

Σε ανάλογο πνεύμα, το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, το οποίο μεταδίδει τους αγώνες του Μουντιάλ, δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του σχόλιο με τίτλο «Ζήτω η στενομυαλιά!», στο οποίο γίνεται λόγος για «χαμένη ευκαιρία για να σταθούμε απέναντι στον μηχανισμό εξουσίας της FIFA» και επισημαίνεται ότι οι επτά ευρωπαϊκές ομάδες θα μπορούσαν να είχαν αποφασίσει να φορέσουν όλοι οι παίκτες τους το περιβραχιόνιο. «Έντεκα Γερμανοί, έντεκα Ολλανδοί, έντεκα Δανοί κ.λπ… Τότε θα έπρεπε να απαγορευτεί για όλους, δεν θα μπορούσαν πλέον να παίξουν και θα επέστρεφαν στην πατρίδα τους. Οι διαμαρτυρίες πρέπει κάποιον να πλήξουν, διαφορετικά δεν είναι διαμαρτυρίες», επισημαίνεται από το ZDF.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport