Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης σε κάθε μία από τις επόμενες τέσσερις συνεδριάσεις της, καθώς ο πληθωρισμός αποδεικνύεται επίμονος, δήλωσε ο επικεφαλής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας Ρόμπερτ Χόλτσμαν στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούλιο και έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης  τον Μάρτιο. Έχει αφήσει ανοιχτή την πόρτα για επόμενες κινήσεις, οι οποίες, όπως είπε, θα αποφασίζονται «από συνεδρίαση σε συνεδρίαση» και θα εξαρτώνται «από τα δεδομένα».

Χόλτσμαν: Η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει να «δείχνει τα δόντια της» στον πληθωρισμό

Ωστόσο, το γεράκι της ΕΚΤ δήλωσε ότι, με βάση τις τρέχουσες τάσεις, η άποψη του είναι να προχωρήσει σε αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

«Αναμένω ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να μειωθεί ο πληθωρισμός», ανέφερε ο Χόλτσμαν τη Δευτέρα. «Ελπίζω ότι μέσα στους επόμενους 12 μήνες θα έχουμε φθάσει στην κορύφωση των επιτοκίων».

Θα φτάσουν στο 4,5% τα ευρωεπιτόκια

Τα τέσσερα βήματα που υποστηρίζει ο Holzmann θα οδηγούσαν το επιτόκιο καταθέσεων στο 4,5%, πολύ πάνω από το ανώτατο επιτόκιο του 4% που έχουν εκτιμήσει οι αγορές, ένα επίπεδο που κανένας άλλος υπεύθυνος χάραξης πολιτικής δεν έχει υποστηρίξει μέχρι στιγμής δημοσίως.

«Αν θέλουμε να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2% στο ορατό μέλλον, πρέπει να είμαστε περιοριστικοί», εξηγεί, υποστηρίζοντας ότι μόνο ένα επιτόκιο καταθέσεων 4% θα αρχίσει να περιορίζει την ανάπτυξη.

Ο Χόλτσμαν κάλεσε επίσης την ΕΚΤ να επιταχύνει τη μείωση του ισολογισμού της , ενδεχομένως μέσω του τερματισμού των πλήρων επανεπενδύσεων στο πρόγραμμα αγορών έκτακτης ανάγκης για την πανδημία (PEPP) νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

Όλο το χρέος που λήγει στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP θα επανεπενδύεται πλέον πλήρως στην αγορά έως το 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή