Την πρώτη πτώση μετά από περισσότερο από δύο χρόνια σημείωσαν οι τιμές παραγωγού τον περασμένο Μάρτιο σε ετήσια βάση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Ειδικότερα ο Δείκτης των Τιμών Παραγωγού που λαμβάνουν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις στην εισροή των πρώτων υλών τον Μάρτιο σημείωσε πτώση 10,9% εν συγκρίσει με τον Μάρτιο του 2022 κι έναντι ανόδου της τάξεως του 4,7% τον Φεβρουάριο.

HΠΑ: Απρόσμενη μείωση των τιμών παραγωγού το Μάρτιο

Να σημειωθεί ότι τελευταία φορά που ο εν λόγω δείκτης κινήθηκε υπό του μηδέν ήταν τον Ιανουάριο του 2021 καταγράφοντας ρυθμό -5,4%.

Σε μηνιαία βάση και συγκρινόμενες με τον Φεβρουάριο του 2023, οι τιμές παραγωγού κινήθηκαν χαμηλότερα κατά 5,8%. Να σημειωθεί ωστόσο ότι η αποκλιμάκωση των τιμών σε μηνιαία βάση έχει αρχίσει να συντελείται ήδη από τον Μάιο του 2022 όταν ο δείκτης υποχώρησε κατά 2,9%.

Για το σύνολο του δωδεκαμήνου Απρίλιος 2022 – Μάρτιος 2023 οι τιμές παραγωγού ενισχύονται κατά 24,9%.

Ανάλυση ετήσιων μεταβολών, μηνός Μαρτίου 2023, σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2022

Η μείωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Παραγωγού κατά 10,9%, τον μήνα Μάρτιο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2022, οφείλεται στις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών, δηλαδή:

α. Στη μείωση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Eξωτερικής Aγοράς κατά 11,1%. Ειδικότερα, στη μείωση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων της ταξινόμησης NACE Αναθ. 2, ως εξής:

β. Στη μείωση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Εγχώριας Αγοράς κατά 10,8%

Ειδικότερα, στη μείωση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων της ταξινόμησης NACE
Αναθ. 2, ως εξής:

Ανάλυση μηνιαίων μεταβολών, μηνός Μαρτίου 2023, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο 2023

Η μείωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Παραγωγού κατά 5,8%, τον μήνα Μάρτιο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2023, οφείλεται στις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών, δηλαδή:

α. Στη μείωση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Εγχώριας Αγοράς κατά 7,2%. Ειδικότερα, στη μείωση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων της ταξινόμησης NACE
Αναθ. 2, ως εξής:

β. Στη μείωση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Εξωτερικής Αγοράς κατά 1,3%

Ειδικότερα, στη μείωση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων της ταξινόμησης NACE Αναθ. 2, ως εξής:

Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία: Σύνολο Αγοράς

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις