Τον πρώτο Σταθμό Έκπλυσης Γεωργικών Μηχανημάτων από υπολείμματα φυτοφαρμάκων εγκαινίασε στην περιοχή του Καλαμώνα στη Δράμα ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, στο πλαίσιο της μείωσης της περιβαλλοντικής ρύπανσης με γεωργικά φάρμακα που σε ποσοστό 60% – 70% προκαλείται από ανορθολογικές πρακτικές κατά την προετοιμασία, το άδειασμα ή και το πλύσιμο του ψεκαστικού μηχανήματος.

Κομισιόν: Διαρκής η μάστιγα των φυτοφαρμάκων στην ΕΕ

Ο σταθμός έκπλυσης

Ο σταθμός έκπλυσης βρίσκεται στον Δήμο Δοξάτου στην περιοχή του Καλαμώνα και αποτελείται από μια υπερυψωμένη πλάκα έκπλυσης γεωργικών μηχανημάτων, μια θέση υδροληψίας και τη δεξαμενή συλλογής του νερού τύπου Heliosec. H δεξαμενή αυτή έχει χωρητικότητα 2500 λίτρα και δυνατότητα εξάτμισης νερού 700-800 λίτρα/μήνα.

Το πιλοτικό πρόγραμμα

Μέσω του πιλοτικού αυτού προγράμματος στόχος, κυρίως, είναι οι αγρότες να ενημερωθούν για λύσεις που στοχεύουν στη βιώσιμη διαχείριση των υγρών αποβλήτων τους και στη μείωση των σημειακών εστιών ρύπανσης που μπορούν να δημιουργηθούν κατά τον καθαρισμό των γεωργικών μηχανημάτων που περιέχουν υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

«Ο πιλοτικός σταθμός που εγκαινιάστηκε στο Δοξάτο της Δράμας θα χρησιμοποιηθεί για το πλύσιμο των ψεκαστικών μηχανημάτων και τη συλλογή των άδειων συσκευασιών των φυτοφαρμάκων. Τα απόνερα της πλύσης έχει προβλεφθεί να συλλέγονται σε ειδικούς περιέκτες, από τους οποίους θα εξατμίζεται το νερό και το υπόλειμμα, μαζί με τις συσκευασίες των φυτοφαρμάκων, θα παραλαμβάνονται περιοδικά από εξειδικευμένη εταιρεία» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Σέρκος Χαρουτουνιάν και τόνισε: «με την εφαρμογή της πρακτικής αυτής δίνεται μια οριστική, περιβαλλοντικά ορθή λύση στο πρόβλημα της μόλυνσης που προκαλεί το πλύσιμο των ψεκαστικών και η απόρριψη των συσκευασιών των φυτοφαρμάκων».

Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά την χρήση του κάθε ψεκαστικού απαιτούνται 250-300 λίτρα νερού για το καθάρισμά του. Σύμφωνα με τον κ. Χαρουτουνιάν «Το νερό αυτό, που περιέχει σημαντική ποσότητα υπολειμμάτων των φυτοφαρμάκων, καταλήγει σε παρακείμενες καλλιέργειες ή ρυάκια μολύνοντας το περιβάλλον. Αντίστοιχα, αρκετές άδειες συσκευασίες φυτοφαρμάκων απορρίπτονται σήμερα μαζί με τα υπόλοιπα σκουπίδια επιβαρύνοντας τις χωματερές».

Παράλληλα, μέσω του προγράμματος, θα στηριχθούν οι αγρότες της περιοχής ενώ θα μπουν και τα θεμέλια για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων (π.χ. άδειων συσκευασιών φυτοφαρμάκων, του νερού που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό των συσκευασιών και των ψεκαστικών μηχανημάτων), με τη δωρεάν παραχώρηση και εγκατάσταση ειδικών κάδων και τη δημιουργία ειδικών χώρων πλύσης των μηχανημάτων και των δεξαμενών.

Τέλος, όπως είπε ο κ. Χαρουτουνιάν, στην περιοχή αναμένεται να εγκατασταθούν και άλλες τέτοιες μονάδες προκειμένου να μειωθεί η επιβάρυνση των φυτοφαρμάκων στο περιβάλλον. «Η πιλοτική αυτή μονάδα είναι η πρώτη μιας σειράς όμοιων μονάδων που θα εγκατασταθούν στην περιοχή με στόχο τη περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση της χρήσης των φυτοφαρμάκων και τη μείωση της επιβάρυνσης που προκαλούν», σημείωσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
ΥπΑΑΤ: Τι προβλέπει το ν/σ για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων
AGRO |

Τι προβλέπει το ν/σ για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων

 «Στόχος μας η εύρυθμη λειτουργία των υφιστάμενων Διεπαγγελματικών Οργανώσεων της χώρας, αλλά και η διευκόλυνση των διαδικασιών για την σύσταση νέων», δήλωσε ο κ. Αυγενάκης