Το αφεντικό της British Telecom – ΒΤ, Φίλιπ Τζάνσεν, έχει γλιτώσει την ταπείνωση που αντιμετωπίζουν οι αμφιλεγόμενοι CEO, των οποίων η αποχώρηση ενισχύει τη μετοχή της εταιρείας. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι η 12 δισεκατομμυρίων λιρών τιμή της μετοχής του τηλεπικοινωνιακού κολοσσού είχε ήδη βυθιστεί κατά 18% τους δύο μήνες από τότε που ανακοίνωσε ένα στρατηγικό σχέδιο βασισμένο σε τεράστιες περικοπές θέσεων εργασίας. Ο διάδοχος του Τζάνσεν που δεν έχει ακόμη επιλεγεί θα κληρονομήσει μια εταιρεία που αντιμετωπίζει πολλούς αντίξοους ανέμους, συμπεριλαμβανομένης της σκληρής πολιτικής και των δυνητικά δύστροπων μεγαλομετόχων.

Ο Τζάνσεν υποσχέθηκε να «χτίσει με μανία» όταν έφτασε για πρώτη φορά το 2019, αναφερόμενος στις επενδύσεις σε ευρυζωνικές ίνες. Τώρα παίρνει το χρόνο του για την έξοδο του από τη σκηνή. Η BT δήλωσε τη Δευτέρα ότι είχε ξεκινήσει μια διαδικασία διαδοχής και ότι ο Τζάνσεν θα παραιτηθεί την «κατάλληλη στιγμή» μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί να διεκπεραιώσει κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τους μισθούς με τα συνδικάτα του ομίλου, λίγες εβδομάδες αφότου ανακοίνωσε ότι θα αφαιρούσε 55.000 θέσεις εργασίας, ή το 40% του εργατικού δυναμικού του, τα επόμενα επτά χρόνια.

Οι μετοχές της BT έχουν βυθιστεί κατά 46% από τότε που ανέλαβε ο Τζάνσεν – σε σύγκριση με πτώση 22% για τη γαλλική Orange ή άνοδο 35% για την Deutsche Telekom. Μέρος αυτού μπορεί να έχει να κάνει με την επενδυτικά δύσκολη θέση του ομίλου του Ηνωμένου Βασιλείου: πρέπει να δαπανήσει μαζικά για την τοποθέτηση οπτικών ινών, προκειμένου να αντισταθμίσει μια σχετικά αργή εκκίνηση. Το σχετικό τμήμα, η επιχείρηση δικτύου Openreach, βρίσκεται μόλις στα μισά της κατασκευής των 25 εκατομμυρίων συνδέσεων που είχε υποσχεθεί ο Τζάνσεν έως το 2026. Η εταιρική αξία της BT είναι τώρα λιγότερο από 4 φορές το EBITDA για τους επόμενους 12 μήνες, αυτό είναι σχεδόν 30% λιγότερο από τον υπόλοιπο κλάδο , σύμφωνα με την Refinitiv.

Το διοικητικό συμβούλιο της BT επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του στο στρατηγικό σχέδιο του Τζάνσεν, προτείνοντας ότι ο διάδοχος θα έπρεπε απλώς να το εκτελέσει. Αυτό συμβαίνει πιθανώς επειδή δεν υπάρχουν σαφείς εναλλακτικές λύσεις για τη μείωση του κόστους και την τοποθέτηση ινών.

Ωστόσο, δύο προβλήματα ενδέχεται να εμποδίσουν το εν λόγω σχέδιο να εφαρμοστεί ομαλά. Το πρώτο είναι η διαπραγμάτευση που θα πρέπει να ξεκινήσει η ομάδα με την κυβέρνηση και τη ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου. Μέρος της επιχειρηματικής δραστηριότητας του τμήματος δικτύου Openreach υπόκειται σε ανώτατα όρια τιμών. Οι πολιτικά τοξικές απολύσεις δεν θα βοηθήσουν την περίπτωση της BT. Το Εργατικό Κόμμα, το οποίο είναι πιθανό να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση, έχει επίσης τηρήσει σκληρή στάση έναντι του κλάδου, ιδίως με τη δέσμευσή του να επιστρέψει σε αυξήσεις τιμών με βάση το κόστος αντί του δείκτη τιμών καταναλωτή.

Ο δεύτερος αντίθετος άνεμος είναι η αβεβαιότητα που περιβάλλει τις προθέσεις των μεγαλομετόχων της BT. Το όχημα Altice του Γάλλου επιχειρηματία Πατρίκ Ντραΐ αύξησε το μερίδιό του στην BT στο 25% λίγο μετά την πτώση της τιμής της μετοχής τον Μάιο. Ο Ντραΐ έχει δεσμευτεί να μην υποβάλει προσφορά, αλλά δεν έχει γίνει σαφέστερος. Εν τω μεταξύ, η Deutsche Telekom διαμαρτυρήθηκε για την απώλεια ύψους 4 δισεκατομμυρίων λιρών από τις μετοχές της στο μερίδιο 12,5% που κατέχει στην BT. Η απογοήτευση αυτών των δύο μεγάλων επενδυτών είναι έκδηλη, αλλά δεν έχουν υποστηρίξει δημόσια μια εναλλακτική στρατηγική. Είναι απλώς ένας ακόμη πονοκέφαλος για τον δυχτυχή διάδοχο του Τζάνσεν.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners