Στο ΓΕΜΗ αναρτήθηκε χθες η ολοκλήρωση της απορρόφησης των Green Cola Hellas και Green Cola Operations από την Χήτος ΑΒΕΕ, σηματοδοτώντας το ντεμπούτο ενός ισχυρού ομίλου με διεθνείς βλέψεις.

Το νέο εταιρικό σχήμα θα μπει κάτω από τον ομπρέλα της Green Beverages, της εταιρείας με έδρα το Λονδίνο, που «στεγάζει» στις επιχειρηματικές επιδιώξεις των οικογενειών Χήτου και Βενιέρη, ενώ νέος CEO έχει οριστεί ο κος Δαμιανός Μπούρκας.

Green Cola – Ζαγόρι: Το παρασκήνιο της συγχώνευσης και οι βλέψεις για το λονδρέζικο χρηματιστήριο

Με την ολοκλήρωση της απορρόφησης διαγράφονται πλέον οι εταιρείες Green Cola Hellas και Green Cola Operations.

Γιατί γίνεται η συγχώνευση

Αυτή η συγχώνευση συμφέρει και τις τρεις εταιρείες, όπως αναφέρεται στο σχέδιο συγχώνευσης, «διότι έτσι θα επιτευχθεί καλύτερη οργάνωση των δραστηριοτήτων τους, θα συντελέσει στη δημιουργία ενός ενισχυμένου εταιρικού σχήματος σε οικονομικό, επιχειρηματικό και διοικητικό επίπεδο, επιτυγχάνοντας την αρτιότερη οργάνωση και την επίτευξη συνεργιών και την αποτελεσματικότερη λειτουργία της δραστηριότητας της απορροφώσας εταιρείας με τη διεύρυνση του πεδίου ανάπτυξής της.»

Παράλληλα τονίζεται ότι «η συγχώνευση θα οδηγήσει στην καλύτερη διαχείριση των λειτουργιών, δεδομένου ότι θα μπορούν να αξιοποιηθούν οι υφιστάμενοι πόροι προς μια κοινή κατεύθυνση. Θα δημιουργηθεί ένα ισχυρό σχήμα, ενισχυμένο τόσο σε επίπεδο στοιχείων όσο και σε επίπεδο ανθρωπίνων πόρων.»

Το επιχειρηματικό μοντέλο

Επιπλέον η συγχώνευση θα συνδράμει στη μείωση του λειτουργικού κόστους και στην αποφυγή φορολογικών κινδύνων που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από τις ενδοομιλικές συναλλαγές, σημειώνεται στο σχέδιο.

«Η συγχώνευση θα βοηθήσει στην απλοποίηση των απαιτούμενων διαδικασιών που απαιτούνται για την εμπορική και οικονομική οργάνωση. Με το νέο επιχειρηματικό μοντέλο θα μεγιστοποιηθεί η αξία των μετόχων μέσω της ενίσχυσης των εσόδων και του EBITDA, θα δημιουργηθούν σταθερές ταμειακές ροές και θα επιτευχθούν στρατηγικές συνέργιες και θα επέλθει μεγαλύτερη ευελιξία στον χειρισμό και στην υλοποίηση του ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού.»

Τα ποσοστά

Σύμφωνα με το σχέδιο συγχώνευσης, το μετοχικό κεφάλαιο της Χήτος ΑΒΕΕ πλέον αυξήθηκε στα 11.710.380 ευρώ, διαιρούμενο σε 3.903.450 κοινές ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας 3 ευρώ. Οι παλαιοί μέτοχοι της Χήτος ΑΒΕΕ (οικογένεια Χήτου) στο νέο σχήμα ελέγχουν το 89,8%, ενώ το ποσοστό της Green Cola Hellas ανέρχεται σε 6,18% και της Green Cola Operations σε 4,02%.

Διπλασιασμός του τζίρου

Ο τζίρος του ομίλου που δημιουργείται αναμένεται να προσεγγίσει τα 120 εκατ. ευρώ το 2023 και στόχος είναι ο διπλασιασμός του, καθώς και η σημαντική ανάπτυξη της κερδοφορίας, που θα προέλθουν κυρίως μέσα από στρατηγικές αειφόρου ανάπτυξης στις αγορές του εξωτερικού, καθώς και μέσω περαιτέρω ενδυνάμωσης των επιδόσεων στην Ελλάδα.

Στόχος των δύο οικογενειών είναι η ανάδειξη της Green Beverages σε μια ισχυρή εταιρεία στον τομέα των υγιεινών (better for you) μη αλκοολούχων ποτών, ακολουθώντας τη διεθνή τάση στροφής των καταναλωτών σε πιο υγιεινά πρότυπα διατροφής, για αναψυκτικά και ροφήματα χωρίς την προσθήκη ζάχαρης και συντηρητικών, καθώς και την επέκτασή της σε άλλες καινοτόμες κατηγορίες εμφιαλωμένων νερών.

Προϊοντικό χαρτοφυλάκιο

Ο όμιλος Green Beverages με τρεις πλέον θυγατρικές στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ και στο Ντουμπάι έχει στην κατοχή του τα σήματα ΖΑΓΟΡΙ, ΖΑΓΟΡΙ SPARKLING, ΖΑΓΟΡΙ GO GREEN, GREEN COLA, GREEN FLAVORS, GREEN MOCKTAILS, ΖΗΡΕΙΑ, καθώς και την αποκλειστική διανομή των σημάτων EVIAN και EVIAN SPARKLING για την εγχώρια αγορά.

Η παραγωγή των προϊόντων της εταιρίας γίνεται σε 5 ιδιόκτητα εργοστάσια στα Ιωάννινα, την Ορεστιάδα και την Κορινθία, ενώ έχει παραχωρήσει το δικαίωμα εμφιάλωσης μέρους των προϊόντων της (licensee agreement) σε τρίτους εμφιαλωτές τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε σημαντικές αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται στην Ευρώπη, την Αμερική και τη Μέση Ανατολή.

Σημειώνεται ότι ήδη τα προϊόντα του ομίλου βρίσκονται στα ράφια γνωστών αλυσίδων, όπως Carrefour, Ahold-Delhaize, Walmart, Whole Foods, Kroger, Albertsons, και online marketplaces, όπως των Amazon, Ocado, Walmart marketplace κ.α.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις