Η μετακόμιση με τον εκλεκτό της καρδιάς σας μπορεί να είναι συναρπαστική – τόσο συναισθηματικά όσο και οικονομικά.

Όχι μόνο κάποιος κάνει το μεγάλο βήμα στη σχέση, αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μειωθούν ορισμένα έξοδα διαβίωσης με τις συνέργειες που προκαλεί το μοίρασμα των εξόδων με τον σύντροφο.

Είναι σύνηθες για τα ζευγάρια των Millenials να συγκατοικούν πριν παντρευτούν: το 65% των ανύπαντρων ζευγαριών αυτής της ηλιακής ομάδας (25-40 ετών)έχουν ήδη κάνει αυτό το βήμα, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα από το Thriving Center of Psychology, την οποία δημοσιεύει το CNBC . Και η πλειονότητά τους – το 61% των ζευγαριών που συζούν – αναφέρουν οικονομικούς λόγους ως παράγοντα που συνέβαλε σε αυτήν τους την απόφαση.

Ωστόσο, πολλοί δεν μοιράζονται το κόστος εξίσου: το 52% των εν λόγω ζευγαριών που ζουν μαζί δεν μοιράζουν ομοιόμορφα την πληρωμή ενοικίου ή στεγαστικού δανείου, σύμφωνα με την έρευνα. Και δεν είναι όλα τα ζευγάρια ευχαριστημένα με την εγκατάσταση τους. Περισσότερα από 1 στα 3 ζευγάρια που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι ένιωθαν οικονομικά άνισα στη σχέση τους.

Πιστωτική κάρτα όπως… αποταμίευση; – Η παγίδα για τους Millenials

Οι τρεις συμβουλές

Τα χρήματα μπορεί να είναι ένα δύσκολο θέμα για να συζητήσετε με το σημαντικό σας άλλο μισό, αλλά είναι σημαντικό να το συζητήσετε, ειδικά αν ζείτε μαζί. Πόσο θα συνεισφέρει ο καθένας στους λογαριασμούς; Πώς θα χειρίζεστε τις διακριτικές δαπάνες όταν κάνετε πράγματα μαζί;

Ακολουθούν τρεις συμβουλές για τη διαχείριση των χρημάτων σας ως ζευγάρι που θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από το άγχος που προκαλείτε από κοινού [σύμφωνα με το CNBC].

1. Οργανώστε τα κοινά σας έξοδα

O ένας ψωνίζει από το σούπερ μάρκετ, ο άλλος καλύπτει το φαγητό σε πακέτο. Ο ένας πληρώνει την ασφάλεια κατοικίδιων ζώων κι ο άλλος τον λογαριασμό του Διαδικτύου. Κάθε ζευγάρι έχει τη δική του μέθοδο κατανομής των δαπανών.

Η Kelly Klingaman, πιστοποιημένη χρηματοοικονομική προγραμματίστρια με έδρα στο Όστιν του Τέξας, η οποία εργάζεται με επαγγελματίες γυναίκες και ζευγάρια διπλής σταδιοδρομίας, λέει ότι βλέπει συχνά πελάτες που συνήθως παραπονιούνται για το θέμα αυτό. Μπορεί να έχουν μια προφορική ή άρρητη συμφωνία να μοιραστούν τα κόστη και να πληρώσουν ο ένας στον άλλο για πράγματα όπως λογαριασμούς κοινής ωφελείας και είδη παντοπωλείου, αλλά αυτό «φαίνεται πραγματικά αποδιοργανωμένο», λέει στο CNBC Make It.

Η ίδια ενθαρρύνει τους πελάτες της να αρχίσουν να παρακολουθούν τόσο σταθερά όσο και μεταβλητά έξοδα και να ξεχωρίζουν ποιος θα πληρώσει για τι και πότε.

Το άνοιγμα ενός κοινού λογαριασμού μπορεί να σας βοηθήσει να απλοποιήσετε την πληρωμή λογαριασμών όπως ενοίκιο, ασφάλιστρα και άλλα πάγια έξοδα.

«Προσπαθώ να το ενθαρρύνω», λέει η Klingaman. «″Φυσικά, κρατήστε τους δικούς σας λογαριασμούς, αλλά υπάρχει τρόπος να εξορθολογίσετε τον τρόπο με τον οποίο πληρώνετε για πράγματα ανοίγοντας έναν κοινό λογαριασμό όψεως για να πληρώσετε μαζί για τα πάγια έξοδά σας».

2. Μιλήστε για το τι είναι «δικό μου, δικό σου και δικό μας»

Μπορεί να υπάρχουν έξοδα στα οποία δεν συμφωνείτε εσείς και ο σύντροφός σας — και αυτό είναι εντάξει. Ειδικά αν έχετε ξεχωριστές ροές εισοδήματος.

Νωρίς στη δική της σχέση, η Klingaman και ο σύζυγός της αντιμετώπισαν συγκρούσεις δαπανών, που τους οδήγησαν να δημιουργήσουν λογαριασμούς «δικοί μου, δικοί σου και δικοί μας». Αντί να συνεισφέρουν και να ξοδεύουν από έναν κοινό λογαριασμό όψεως, άρχισαν να βάζουν κάποια χρήματα στους δικούς τους λογαριασμούς για προσωπικές αγορές.

«Είχαμε κοινό λογαριασμό δαπανών, ο οποίος αφορούσε όλα τα πράγματα που κάναμε μαζί και μοιραστήκαμε τα έξοδα», λέει η  Klingaman. «Αλλά ακόμη και αυτή η μικρή αλλαγή – όπου δεν κοίταζα τις συναλλαγές που έκανε και με τις οποίες δεν συμφωνούσα απαραίτητα – βοήθησε στην άρση αυτής της διαφωνίας και της γκρίνιας από τις συζητήσεις μας για τα χρήματα».

Το θέμα δεν είναι να κρύβεις τις συνήθειες δαπανών σου από τον σύντροφό σου, αλλά να έχεις τον δικό σου χώρο και κεφάλαια για να κάνεις τα πράγματα που έχουν σημασία για σένα.

«Πρέπει να υπάρχει προστασία των ατομικών μας στόχων και αξιών και δεν πρόκειται πάντα να επικαλύπτονται με του συντρόφου μας», λέει.

3. Συνεχίστε τη συζήτηση

Ο τρόπος με τον οποίο μοιράζετε το κόστος μπορεί να λειτουργήσει τώρα, αλλά τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν στο μέλλον. Όταν μετακομίσετε για πρώτη φορά μαζί, μπορεί να χωρίσετε τα πράγματα στη μέση από προεπιλογή, αλλά καθώς προχωράτε, μπορεί να βρείτε ένα καλύτερο σύστημα.

«Ίσως το ζευγάρι προσπαθεί να χωρίσει τα πράγματα πιο αναλογικά καθώς γίνεται σαφές ότι το εισόδημα του ενός ατόμου θα είναι σταθερά διαφορετικό από του άλλου», αναφέρει η Klingaman.

Είναι εντάξει αν αλλάξουν τα πράγματα, αρκεί να μπορείτε να μιλήσετε για αυτό με τον σύντροφό σας. «Σε εκείνο το σημείο, το ζευγάρι πιθανότατα έχει αντιμετωπίσει πολλές χρηματικές καταστάσεις μαζί, έχει δημιουργήσει ένα υγιές επίπεδο εμπιστοσύνης και κατανόησης και αυτό έχει δημιουργήσει κοινό έδαφος για να χειρίζονται τα χρήματα μαζί πιο δίκαια».

Το να μιλάς για χρήματα μπορεί να είναι άβολο, ακόμη και για ζευγάρια που έχουν σύντροφο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλά είναι σημαντικό να είστε διαφανείς και επικοινωνιακοί σχετικά με τα οικονομικά σας, ειδικά εάν μοιράζεστε πόρους και βασίζεστε ο ένας στα εισοδήματα του άλλου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus