Διχασμένοι εμφανίζονται οι αναλυτές για τα αποτελέσματα της Alpha Bank, αν και στους περισσότερους «κωδικούς» της ξεπέρασε τις εκτιμήσεις. Η διαφοροποίηση αποτυπώθηκε και στις συστάσεις τους για τη μετοχή, αφού για την JP Morgan είναι ένας τίτλος overweight, για την Jefferies είναι underperform και για την UBS είναι neutral.

Alpha Bank: Αναθεωρεί προς τα πάνω τους στόχους για τα κέρδη του 2023

Ουδέτερη η UBS για τα αποτελέσματα της Alpha Bank

Υψηλότερα των εκτιμήσεων ήταν τα αποτελέσματα της Alpha Bank, κατά την UBS, αλλά η ελβετική τράπεζα διατηρεί την τιμή στόχο στα 1,21 ευρώ, με σύσταση neutral.

Όπως αναφέρει, τα προ φόρων κέρδη της Alpha Bank το γ’ τρίμηνο ήταν κατά 11% υψηλότερα της εκτίμησης της UBS, τα έσοδα ήταν σύμφωνα με την εκτίμηση, ενώ η αύξηση των επιτοκιακών εσόδων αντισταθμίστηκε από την πτώση άλλων εσόδων και το κόστος. Το κόστος κινδύνου ήταν σε γενικές γραμμές ευθυγραμμισμένο (79 μονάδες βάσης).

Η αναθεώρηση της καθοδήγησης

Η Alpha αναθεώρησε την καθοδήγηση του έτους 23 ως εξής:

1) συνολικά έσοδα ~2,3 δισ. ευρώ (από >2,2 δισ. ευρώ)

2) δείκτης CI ~43% (προηγ. <45%)

3) CoR ~80 μ.β. (αμετάβλητο, συν. 73 μ.β.),

4) ROTE >11,5% (προηγ. >11%),

5) EPS >0,30 ευρώ (προηγ. >0,29 ευρώ),

6) Δείκτης CET1 ~14% (αμετάβλητo)

Jefferies για Alpha Bank: Ισχυρά τα επιτοκιακά έσοδα, πρόοδος στα NPEs, αλλά τιμή στόχο στα 1,10 ευρώ

Αν και η Jefferies αναγνωρίζει ότι τα αποτελέσματα της Alpha Bank ήταν υψηλότερα του αναμενομένου, διατηρεί τη σύσταση underperform (αποδόσεις χαμηλότερες της αγοράς) για τη μετοχή, με την τιμή στόχος στα 1,10 ευρώ. Δηλαδή βλέπει πτώση έως 24% από τα τρέχοντα επίπεδα των 1,45 ευρώ περίπου.

Η συμφωνία για τη Ρουμανία θα προσθέσει 100 μ.β. στο CET1

Η Alpha Bank ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 7% πάνω από τη συναίνεση, σύμφωνα με την Jefferies, με αύξηση 5% στα προ προβλέψεων κέρδη λόγω καλύτερου κόστους. Τα επιτοκιακά έσοδα (+6% σε σχέση με τη συναίνεση- το ελληνικό beta καταθέσεων 15%) και τα τέλη (+6% σε σχέση με τη συναίνεση) ήταν και τα δύο ισχυρά, σύμφωνα με τη Jefferies.

Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων το γ’ τρίμηνο επιταχύνθηκε με τα υπόλοιπα να μειώνονται κατά 5% σε τριμηνιαία βάση και 3% καλύτερα από την εκτίμηση της Jefferies.

Επίσης, οι απώλειες δανείων ήταν χαμηλότερες από τις αναμενόμενες στα 76 εκατ. ευρώ (συναίνεση στα 79 εκατ. ευρώ). Το CoR ήταν υψηλότερο σε τριμηνιαία βάση στις 79 μ.β. (76 μ.β. το 2ο τρίμηνο του 23). Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων βελτιώθηκε από 7,6% σε 7,2% το γ’ τρίμηνο του 23, ενώ το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μειώθηκε κατά τη διάρκεια του τριμήνου σε 2,8 δισ. (οι εκτιμήσεις ανέμεναν 2,9 δισ. ή 2% χαμηλότερα). Ο δείκτης κάλυψης ήταν ελαφρώς υψηλότερος στο 41% (έναντι 40% το 2ο τρίμηνο του 23).

Θετική η JP Morgan

Χωρίς να αλλάζει τη σύσταση για overweight, δηλαδή για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς, η JP Morgan αποτιμά θετικά τα αποτελέσματα της Alpha Bank. Η τράπεζα ανέφερε κέρδη γ’ τριμήνου 208 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι περίπου 20% πάνω από τη συναίνεση, με 13,9% προσαρμοσμένο ROTE, το υψηλότερο επίπεδο που έχει αναφέρει η τράπεζα. Τα κέρδη για την περίοδο του 9μηνου αυξήθηκαν κατά 92% σε ετήσια βάση.

Με τα αποτελέσματα η διοίκηση τροποποιεί την καθοδήγηση για το 2023, εκτιμώντας τώρα ROTE >11,5%, σε μεγάλο βαθμό λόγω καλύτερων εσόδων (και επομένως χαμηλότερο λόγο κόστους-εσόδων στο περίπου 43% από <45%).

Στα αξιοσημείωτα των αποτελεσμάτων, η JP Morgan τοποθετεί τη βελτίωση της κερδοφορίας, την αύξηση των επιτοκιακών εσόδων, την απόδοση λογιστικής ανάπτυξης, τη βελτίωση του λόγου των NPEs, στο 7,2%, το κόστος κινδύνου στις 79 μ.β. και στην ενίσχυση των κεφαλαίων.

Οι μετοχές της Alpha Bank ενισχύονται κατά 45% από την αρχή του έτους και διαπραγματεύονται στο 4,8x σε όρους P/E με βάση τις εκτιμήσεις του 2025 και 0,4x σε όρους P/TBV.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
ASBIS: Συνεργασία με την Pure Storage για πλατφόρμες αποθήκευσης δεδομένων στην ελληνική αγορά
Επιχειρήσεις |

Συνεργασία Pure Storage-ASBIS για πλατφόρμες αποθήκευσης δεδομένων στην ελληνική αγορά

Η συνεργασία με την Pure Storage δίνει τη δυνατότητα στην ASBIS να παρέχει ισχυρότερη υποστήριξη στους πελάτες για την επίλυση ακόμα και των πιο υψηλών απαιτήσεων αποθήκευσης δεδομένων