Με κέρδη οδεύουν να κλείσουν την εβδομάδα οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ και τα κίνητρα στην Κίνα αυξάνουν τις προοπτικές να αυξηθεί η ζήτηση το 2024.

Το West Texas Intermediate συμβόλαιο Μαρτίου σημείωσε άνοδο 81 σεντς ή 1,05%, για να διαπραγματευτεί στα 78,17 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent συμβόλαιο Μαρτίου διαπραγματευόταν στα 83,55 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 1,09 δολάρια ή 1,32%.

Wall Street: Εταιρικές διακυμάνσεις

Το αμερικανικό αργό και ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς είναι έτοιμα να σημειώσουν εβδομαδιαία κέρδη  που ξεπερνούν το 6%.

Για τους καταναλωτές, η άνοδος των τιμών του πετρελαίου σημαίνει ελαφρώς υψηλότερες τιμές στην αντλία. Ο εθνικός μέσος όρος για ένα γαλόνι βενζίνης διαμορφώθηκε στα 3,10 δολάρια την Παρασκευή, αυξημένος κατά περίπου 1 σεντ σε σχέση με μια εβδομάδα πριν, σύμφωνα με την ομάδα αυτοκινητιστών AAA.

Οι τιμές της βενζίνης θα συνεχίσουν να αυξάνονται από και προς την άνοιξη, εκτιμά ο αναλυτής της GasBuddy, Πάτρικ ντε Χαν.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ισχυρότερη της αναμενόμενης οικονομική ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο η οποία διαμορφώθηκε στο 3,3%, έναντι 2% που ανέμενε η Wall Street. Η Κίνα, εν τω μεταξύ, χαλαρώνει τις απαιτήσεις αποθεματικών για την τράπεζά της στο πλαίσιο της προσπάθειας να ενισχύσει την ανάπτυξη εν μέσω ανησυχιών ότι η οικονομία της παραπαίει.

«Οι δύο μεγαλύτεροι καταναλωτές πετρελαίου στον κόσμο θα μπορούσαν πιθανότατα να έχουν αρκετά ισχυρή ζήτηση φέτος», δήλωσε στο CNBC ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Tortoise Capital, Ρόμπερτ Θάμελ.

Το ενδεχόμενο για πιο ισχυρή ζήτηση έρχεται καθώς η προσφορά αργού μειώθηκε στις ΗΠΑ λόγω των χειμερινών καταιγίδων. Τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 9,2 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, καθώς η παραγωγή μειώθηκε κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας.

Σε άλλα σημεία από την πλευρά της προσφοράς, ο  ΟΠΕΚ+, δεν σχεδιάζουν αλλαγές στις περικοπές της παραγωγής πετρελαίου κατά τη συνεδρίαση της ομάδας την Πέμπτη, δήλωσαν αρκετοί εκπρόσωποι στο Bloomberg News. Ο ΟΠΕΚ+ περικόπτει 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τουλάχιστον μέχρι το πρώτο τρίμηνο για να στηρίξει τις τιμές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities