Σήμερα κρίνεται η επόμενη ημέρα στο μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων. Οι εκπρόσωποι των αγροτών που συναντήθηκαν χθες με το Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μεταφέρουν στα μπλόκα τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Πάρα το καλό κλίμα στο οποίο πραγματοποιήθηκε η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, η νέα δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός δεν ήταν αρκετή ώστε οι αγρότες να φύγουν ικανοποιημένοι από την Αθήνα.

Πριν ακόμα παρθούν οι τελικές αποφάσεις, καθώς σήμερα αναμένεται η ενημέρωση των αγροτών σε Θεσσαλία και Μακεδονία και άλλων περιοχών από τους εκπροσώπους τους, για κλιμάκωση ή όχι των κινητοποιήσεων, οι πρώτες αντιδράσεις δείχνουν ότι κάθε άλλο παρά ευχαριστημένοι είναι οι αγρότες με αρκετούς να δηλώνουν ότι θέλουν ενίσχυση των μπλόκων, κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ακόμα και κάθοδο με τρακτέρ στην Αθήνα και άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο διοργάνωσης συλλαλητηρίου τις επόμενες μέρες.

Δυσαρέσκεια

Στη Θεσσαλία οι αγρότες δήλωναν ότι δεν έγινε καμία αναφορά στα προβλήματα των παρακάρλιων περιοχών, αλλά και κάποια μέτρα για αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε λογαριασμούς ενέργειας που αντιμετωπίζει το 90% των αγροτών της περιοχής μετά και τις καταστροφές του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Στα μπλόκα της Μακεδονίας εξέφραζαν τη δυσαρέσκειά τους και για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν αναφέρθηκε στην αναθεώρηση της ΚΑΠ, ενώ στην Αχαΐα οι μελισσοκόμοι της Πάτρας ζητούν να έχουν ξεχωριστή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, λέγοντας ότι στις εξαγγελίες που έγιναν δεν υπήρξε καμία αναφορά στις αποζημιώσεις.

Αντιδράσεις εκφράζουν και για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, λέγοντας ότι δεν είναι αρκετά και φυσικά δεν λύνουν άμεσα τα σημαντικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου.

«Δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων μας. Θα επιστρέψουμε στα μπλόκα μας και θα αποφασίσουμε για την πορεία των κινητοποιήσεών μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζος Μαρούδας, λέγοντας «εμείς θα πάμε στα μπλόκα μας, θα ενημερώσουμε τους συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα για ό,τι συζητήθηκε. Θα πάρουμε τις αποφάσεις εκεί. Πιστεύουμε ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, να δυναμώσουν κι άλλο τα μπλόκα για να ικανοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα αιτήματα επιβίωσης που έχει προβάλει το αγροτικό κίνημα της χώρας όλες αυτές τις μέρες».

Μάλιστα ο ίδιος κατά την έναρξη της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό είχε επισημάνει ότι τα πολλά προβλήματα στον αγροτικό τομέα χρήζουν αντιμετώπισης με ουσιαστικές λύσεις για να μπορέσουν οι αγρότες να συνεχίσουν και να μένουν στα χωριά και να παράγουν.

Πιο μετριοπαθής εμφανίστηκε ο Γιάννης Παναγής, γραμματέας της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων και αντιπρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου, ο οποίος έκανε λόγο για μια εποικοδομητική και ουσιαστική συζήτηση σημειώνοντας ότι υπήρξαν δεσμεύσεις, αλλά τις απαντήσεις για την επόμενη ημέρα θα τη δώσουν οι αγρότες στα μπλόκα.

 Ο στόχος

Μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Επιτροπής των Μπλόκων ακολούθησε συνάντηση του Πρωθυπουργού με το προεδρείο της Εθνικής Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) με τον πρόεδρό της Παύλο Σατολιά μετά το πέρας της συνάντησης να δηλώνει: «Πήραμε κάποια πράγματα. Η εκτίμησή μου είναι ότι πάμε σε εκτόνωση, ωστόσο την τελική απόφαση θα τη λάβουν οι αγρότες στα μπλόκα». Παράλληλα ο ίδιος τόνισε ότι άμεσος στόχος πρέπει να είναι η αναθεώρηση της ΚΑΠ και η ενίσχυση των συνεταιρισμών για την εξασφάλιση και την περαιτέρω ενδυνάμωση του αγροτικού εισοδήματος.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO