Νέο ρεκόρ ανόδου κατέγραψε η τιμή του χρυσού, καθώς καθοδηγείται από την δυναμική που οδηγείται κυρίως από στοιχήματα για νομισματική χαλάρωση των ΗΠΑ, ενώ το παλλάδιο ξεπέρασε το όριο των 1.000 δολαρίων για πρώτη φορά από τις 12 Ιανουαρίου.

Η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 1,10% και βρέθηκε στα 2,150,89 δολάρια η ουγγιά. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού ΗΠΑ σημείωσε άνοδο 0,36% στα 2.149,60 δολάρια.

Πετρέλαιο: Ανοδικά το αμερικανικό αργό

Το ασήμι σημείωσε αύξηση 1,2% στα 23,97 δολάρια η ουγγιά.

Το δολάριο υποχώρησε μετά την καθιερωμένη κατάθεση στο Κογκρέσο του πρόεδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ ο οποίος είπε ότι η Fed θα κινηθεί προσεκτικά και θα μειώσει τα επιτόκια κάποια στιγμή φέτος.

Ο χρυσός πλήττεται από  τα υψηλά επιτόκια των ΗΠΑ,τα οποία αυξάνουν τις αποδόσεις των ανταγωνιστικών περιουσιακών στοιχείων όπως τα ομόλογα και ενισχύουν το δολάριο, καθιστώντας τον χρυσό πιο ακριβό για επενδυτές που κατέχουν ξένα νομίσματα.

Οι έμποροι βλέπουν τώρα μια πιθανότητα 70% για μείωση των επιτοκίων της Fed τον Ιούνιο. «Τα αμοιβαία κεφάλαια χρυσου κατέχουν περίπου το 80% της ιστορικής μέγιστης θετικής θέσης τους» τονίζει ο Ryan McKay, ανώτερος υπεύθυνος στρατηγικής εμπορευμάτων στην TD Securities.

Η πλατίνα σημείωσε άνοδο 2,4% στα 901,85 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο κέρδισε πάνω από 10% στα 1.042,83 δολάρια. Το παλλάδιο φαίνεται να έχει προσελκύσει άλλον έναν γύρο «μεγάλων αγορών» από funds.

Η μείωση της όρεξης για ηλεκτρικά οχήματα μπορεί να είναι και λίγο σωτήρια εκτιμούν παράγοντες της αγοράς. Ο τομέας των αυτοκινήτων αντιπροσωπεύει το 80% της ζήτησης για παλλάδιο, η οποία μειώθηκε κατά 39% το 2023 λόγω της αντικατάστασής του με φθηνότερη πλατίνα στους αυτοκαταλύτες, τον περιορισμό των εκπομπών και το αυξανόμενο μερίδιο αγοράς των ηλεκτρικών οχημάτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities