Η επικεφαλής τεχνολογίας της Ceres Power έχει προειδοποιήσει ότι καθώς τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιούνται ευρέως για αποτελεσματικότητα, υπάρχει ο κίνδυνος αυτό να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας.

«Αυτό που με τρομάζει είναι η κατανάλωση ενέργειας εάν χρησιμοποιείτε το ChatGPT [για απλές ερωτήσεις]», είπε η Καρολάιν Χαρντγκρόουβ κατά τη διάρκεια ενός πάνελ του CNBC με θέμα το νέο ενεργειακό τοπίο και τίτλο «IOT: Powering the Digital Economy».

Τεχνητή νοημοσύνη: Χιλιάδες… Ινδοί «προσποιούνται» το AI της Amazon; Μια ιστορία από τις αποθήκες

Η Καρολάιν Χαρντγκρόουβ είναι CTO της Ceres Power, μια εταιρεία ανάπτυξης τεχνολογίας καθαρής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρολύσεων για πράσινο υδρογόνο.

Μια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο, τόνισε ότι κατά μέσο όρο μια τυπική αναζήτηση Google χρησιμοποιεί 0,3 watt/h ηλεκτρικού ρεύματος έναντι 2,9 watt/h για ένα αίτημα ChatGPT.

Η έκθεση πρότεινε ότι όταν αυτή η τεχνολογία ενσωματωθεί σε 9 δισεκατομμύρια αναζητήσεις καθημερινά, θα απαιτούσε σχεδόν 10 τεραβατώρες επιπλέον ηλεκτρικής ενέργειας το χρόνο.

Γενικότερα, η έκθεση της IEA ανέφερε ότι μέχρι το 2026, «ο κλάδος της τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να έχει αναπτυχθεί εκθετικά ώστε να καταναλώνει τουλάχιστον δέκα φορές τη ζήτηση [ηλεκτρικής] ενέργειας το 2023».

Η Χαρντγκρόουβ είπε ότι εάν αυτή η κατανάλωση δεν αντιμετωπιζόταν σωστά «τότε θα μπορούσε να συμβεί το στρεβλό αποτέλεσμα να χρησιμοποιούμε πολύ περισσότερη ενέργεια».

«Επομένως, όσο κι αν είμαι φανατικός θαυμαστής της χρήσης των δεδομένων για να βελτιστοποιήσουμε πραγματικά τα πάντα, θα πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε για να μειώσουμε την κατανάλωσή μας, αλλά το διεστραμμένο αποτέλεσμα μπορεί να συμβεί όταν έχετε ένα νέο παιχνίδι και οι άνθρωποι συρρέουν να το χρησιμοποιήσουν», είπε.

«Υπεύθυνοι χρήστες» AI

Η Μέρι ντε Βισόσκι, επικεφαλής υπεύθυνης βιωσιμότητας στη Cisco, επεσήμανε κάτι παρόμοιο λέγοντας ότι ήταν σημαντικό να είμαστε «υπεύθυνοι χρήστες της [AI] όπου γνωρίζουμε πού μπορούμε να προσθέσουμε όφελος και όχι απλώς να το χρησιμοποιήσουμε επειδή είναι δυνητικά διασκεδαστικό».

Εν τω μεταξύ, ο Μπέρτραντ Πικάρντ, ιδρυτής και πρόεδρος της περιβαλλοντικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Solar Impulse Foundation, δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας «φανταστικός τρόπος μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας» εάν γίνει σωστή διαχείριση.

Ο Πικάρντ αναφέρθηκε στο παράδειγμα των έξυπνων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν αυτή την τεχνολογία που «θα ενσωματώσει τη διαλείπουσα ανανεώσιμη ενέργεια … με την αποθήκευση, τη διανομή, την κατανάλωση, πράγμα που σημαίνει ότι σχεδόν καθόλου ενέργεια δεν θα χαθεί».

«Λοιπόν [αυτά είναι] τα πράγματα που μου δίνουν ελπίδα», είπε.

Μια έκθεση του συνασπισμού Climate Action Against Desinformation (CAAD), που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο, εξέτασε τους κινδύνους που θα μπορούσε να θέσει η τεχνητή νοημοσύνη εν μέσω της κλιματικής κρίσης, συμπεριλαμβανομένης της αυξανόμενης ζήτησης ενέργειας.

Με βάση τα ευρήματά του, ο συνασπισμός συνέστησε στις ρυθμιστικές αρχές να διασφαλίσουν ότι οι εταιρείες τεχνολογίας είναι διαφανείς στην αναφορά της ενέργειας που χρησιμοποιείται και των εκπομπών που παράγονται από τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης τους.

Η CAAD είπε επίσης ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επιβάλουν αυτούς τους κανόνες διαφάνειας με «σαφείς, ισχυρές κυρώσεις» εάν οι εταιρείες δεν συμμορφωθούν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Oracle: Ενισχύει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Oracle επιχειρεί να ενισχύσει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη

Η Oracle εισάγει δυνατότητες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στην υποδομή και τις εφαρμογές της στο cloud για να συμπληρώσει την παραδοσιακή τεχνητή νοημοσύνη που είναι ήδη ενσωματωμένη σε αυτές

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης