array(5) {
  ["ai_cats"]=>
  array(1) {
    [0]=>
    string(20) "Business and Finance"
  }
  ["ai_subcats"]=>
  array(2) {
    [0]=>
    string(11) "Agriculture"
    [1]=>
    string(7) "Economy"
  }
  ["ai_tone"]=>
  string(7) "neutral"
  ["ai_dv_cat1"]=>
  string(8) "Business"
  ["ai_dv_cat2"]=>
  string(15) "Current Events1"
}

Βαμβάκι: Ξεπερνά την κατανάλωση η παγκόσμια παραγωγή

Νέες προβλέψεις για το βαμβάκι - Τι αναφέρει η Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή Βαμβακιού (ICAC)

Βαμβάκι: Ξεπερνά την κατανάλωση η παγκόσμια παραγωγή

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του ot.gr στην Google

Τα 26,2 εκατομμύρια τόνους προβλέπεται να φτάσει η παγκόσμια παραγωγή βαμβακιού την περίοδο 2026/27, ξεπερνώντας οριακά την εκτιμώμενη κατανάλωση των 25,9 εκατομμυρίων τόνων.

Ωστόσο, οι κίνδυνοι παραγωγής στις αρχές της περιόδου – συμπεριλαμβανομένης της αστάθειας των καιρικών συνθηκών και των πιέσεων από παράσιτα – εκτιμάται ότι μπορεί να περιορίσουν αυτό το περιθώριο καθώς η καλλιέργεια προχωρά, σύμφωνα με το τεύχος Σεπτεμβρίου 2026 του Cotton This Month, που δημοσιεύτηκε από τη Διεθνή Συμβουλευτική Επιτροπή Βαμβακιού (ICAC).

Η παραγωγή το 2026/27 πιθανότατα θα μειωθεί προς 26,0-26,1 εκατομμύρια τόνους

Ιστορικά, οι εκτιμήσεις για την παγκόσμια παραγωγή μειώνονται κατά περίπου 100.000 τόνους από τις αρχικές προβλέψεις, καθώς οι συνθήκες των καλλιεργειών διευκρινίζονται.

Υποθέτοντας κανονικές εποχιακές εξελίξεις, η ICAC προβλέπει ότι η παραγωγή το 2026/27 πιθανότατα θα μειωθεί προς 26,0-26,1 εκατομμύρια τόνους, με πιθανές απότομες μειώσεις εάν εμφανιστούν σημαντικές καιρικές διαταραχές ή επιδημίες παρασίτων.

Οι προβλέψεις

Στα βασικά περιφερειακά σημεία προβλέπεται ότι:

  • Κίνα: Οι συνεχιζόμενες πωλήσεις από τα κρατικά αποθέματα, οι οποίες ξεκίνησαν στις 20 Ιουλίου και έχουν κατά μέσο όρο περίπου 8.000 τόνους ανά δημοπρασία, βελτιώνουν τη βραχυπρόθεσμη εγχώρια διαθεσιμότητα. Ωστόσο, η ενδεχόμενη αναπλήρωση των αποθεμάτων – παράλληλα με τους πιθανούς καιρικούς κινδύνους στο Σιντζιάνγκ – θα μπορούσαν να οδηγήσουν την ICAC να αναθεωρήσει προς τα πάνω τη ζήτηση εισαγωγών της Κίνας.
  • Ινδία: Οι αναθεωρήσεις προς τα πάνω ανεβάζουν την εκτιμώμενη παραγωγή για το 2025/26 σε 5,5 εκατομμύρια τόνους (+9%) και την κατανάλωση σε σχεδόν 5,9 εκατομμύρια τόνους (+7%), χάρη στην ισχυρή εγχώρια ζήτηση και την αύξηση των εξαγωγών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.
  • Πακιστάν: Η παραγωγή παραμένει περιορισμένη λόγω της κλιματικής μεταβλητότητας, των προσβολών από παράσιτα, της κακής ποιότητας των σπόρων και του υψηλού κόστους εισροών. Η παραγωγή εκτιμάται σε 1,15 εκατομμύρια τόνους το 2025/26 (-4%) και προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω σε 1,10 εκατομμύρια τόνους το 2026/27, διευρύνοντας την εξάρτηση από τις εισαγωγές ακατέργαστου βαμβακιού.
  • Ηνωμένες Πολιτείες: Η καλλιεργούμενη έκταση αναθεωρείται προς τα πάνω στα 3,3 εκατομμύρια εκτάρια (+5%), αυξάνοντας την προβλεπόμενη παραγωγή για το 2026/27 σε 2,9 εκατομμύρια τόνους. Επιπλέον, οι πρόσφατα εφαρμοσμένοι δασμοί του άρθρου 301 των ΗΠΑ (10% έως 12,5%) μεταβάλλουν τις παγκόσμιες εμπορικές ροές. Βασικοί κόμβοι παραγωγής όπως το Βιετνάμ ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μειονέκτημα κόστους, ωθώντας τους αγοραστές να επανεκτιμήσουν τις στρατηγικές προμήθειας.

Η Γραμματεία της ICAC προβλέπει ότι η τιμή του δείκτη Cotlook A για το 2026/27 θα κυμανθεί μεταξύ 62 και 99 σεντς ανά λίβρα, με μέσο όρο τα 78 σεντς ανά λίβρα.

OT Originals
Περισσότερα από AGRO

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Cookies