O Γκαουτάμ Αντάνι πετάει ψηλά πιο κοντά στον ήλιο. Η κερδοφόρα εταιρεία του Ινδού μεγιστάνα, Adani Green Energy, αγοράζει τις επιχειρήσεις ανανεώσιμων πηγών της SoftBank αντί 3,5 δισ. δολαρίων σε μετρητά, στο πλαίσιο της επιθετικής του προσπάθειας να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη εταιρεία καθαρής ενέργειας στον κόσμο μέχρι το 2030. Είναι σπάνιο να βρεις κάποιον πιο φιλόδοξο από τον επικεφαλής της ιαπωνικής τράπεζας, Μασαγιόσι Σον, όμως ο Αντάνι έχει ιστορικό στο να μεγαλώνει βιομηχανικές επιχειρήσεις στην τεράστια αναδυόμενη αγορά.

Οι οικονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας είναι ελάχιστες, όμως το ποσό των 707 εκατομμυρίων δολαρίων ανά γιγαβάτ που πληρώνει ο Αντάνι για τον στόχο του των 4,95 γιγαβάτ εγκατεστημένου και υπό κατασκευή παραγωγικού δυναμικού, δεν φαίνεται πολύ ακριβό. Είναι λιγότερο απο τη σιωπηρή αποτίμηση των 795 εκατ δολαρίων ανά γιγαβάτ που έκανε η ReNew Power -που υποστηρίζεται απο την Goldman Sachs- την οποία η RMG Acquisitions Corp II αποτίμησε σε 7,8 δισ. δολάρια. Η Renew έχει περισσότερα έργα υπό κατασκευή όμως η τεράστια φιλοδοξία του Αντάνι εκτίναξε τις μετοχές της εταιρείας του κατά 415% το περασμένο έτος. Η μετοχική της αξία ανέρχεται στα 26 δισ. δολάρια.

Η συναλλαγή σηματοδοτεί το υποτονικό τέλος ενός άλλου οράματος του επικεφαλής της SoftBank, ο οποίος εγκαταλείπει το πρότζεκτ έπειτα απο έξι χρόνια έχοντας καταφέρει να πετύχει μόλις το 25% των αρχικών προθέσεών του. Το 2015, δεσμεύθηκε να επενδύσει 20 δισ. δολάρια για να κατασκευάσει δυναμικό ηλιακής ενέργειας 20 γιγαβάτ στην Ινδία μέσω κοινοπραξίας με τον Μπάρτι και άλλους επενδυτές. Στη θετική πλευρά, ο Σον θα έχει περισσότερο χρόνο να εστιάσει στα κύρια ενδιαφέροντα της εταιρείας του στην τεχνητή νοημοσύνη. Ο Μπάρτι είναι απασχολημένος στέλνοντας δορυφόρους στο διάστημα, επικεφαλής της OneWeb.

O Iνδός μεγιστάνας έχει μια καλύτερη ευκαιρία για να πετύχει τις μεγάλες φιλοδοξίες του. Θεωρείται ότι ανήκει στο στενό κύκλο του Πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος θέλει να τετραπλασιάσει το παραγωγικό δυναμικό της Ινδίας σε ανανεώσιμες πηγές στα 450 γιγαβάτ μέχρι το 2030. Ο Αντάνι μεγαλώνει γρήγορα κι άλλους τομείς επίσης: οι όγκοι επεξεργασίας εμπορευμάτων cargo στα λιμάνια που φέρουν το όνομά του αυξήθηκε τρεις φορές ταχύτερα απ’ ό,τι η βιομηχανία απο το 2014. Το ίδιο συμβαίνει με τη διανομή φυσικού αερίου στις πόλεις και στα αεροδρόμια.

Ο γαλλικός γίγας Total πλήρωσε πολύ κάτω από τη χρηματιστηριακή αξία όταν αγόρασε το 20% της Adani Green τον Ιανουάριο. Τέτοιου είδους επενδυτής ίσως εμποδίσει τον εταίρο του απο το πετάξει πολύ κοντά στον ήλιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners