Ο CEO της AT&T Τζον Στάνκι βρίσκεται στη θέση αυτή για λιγότερο από ένα χρόνο. Ομως, μένει πιστός στα λόγια του αναθεωρώντας την κατεύθυνση της εταιρείας τηλεπικοινωνιών των 230 δισ. δολαρίων. Η συμφωνία με το Discovery για την ένωση των δύο εταιρειών αποδεικνύει ότι η ταπεινότητα ενός εταιρικού ηγέτη μπορεί να φτάσει μακριά.

Τη Δευτέρα, η ΑΤ&Τ ανακοίνωσε τη συγχώνευση του μεγαλύτερου μέρους της WarnerMedia, που περιλαμβάνει τα HBO Max, CNN και τα κινηματογραφικό στούντιο Warner Bros, με τα κανάλια Discovery. Η συμφωνία, δομημένη ως ανάποδο Morris Trust για να συλλέξει φορολογικά πλεονεκτήματα, θα αφήσει τους μετόχους της ΑΤ&Τ με το 71% της νέας εταιρείας, ενώ οι επενδυτές της Discovery με το υπόλοιπο 29%.

Για τη συνεισφορά της, η ΑΤ&Τ θα εισπράξει 43 δισ. δολάρια σε μετρητά και χρέος. Η WarnerMedia ανακοίνωσε EBITDA ύψους 9 δισ. δολαρίων πέρυσι. Δεν θα πάνε όλα αυτά στη νέα εταιρεία, όμως με την εκτίμηση ότι τα προβλεπόμενα EBITDA της Discovery που θα ανέλθουν σε 3,7 δισ. δολάρια φέτος, σύμφωνα με την Refinitiv, θα προστεθούν στα EBITDA της WarnerMedia -και με τις δύο επιχειρήσεις να αποτιμώνται με τον ίδιο πολλαπλάσιο – η μοιρασιά στους μετόχους είναι σχετικά δίκαιη.

Οι μετοχές της Discover υποχώρησαν το απόγευμα της Δευτέρας, αντανακλώντας την εκτίμηση ότι θάπρεπε να έχουν γίνει περισσότερο υπέρ της εταιρείας. Ωστόσο, η συμφωνία έχει άλλα οφέλη, όπως εκτιμώμενη εξοικονόμηση κόστους 3 δισ. δολαρίων ετησίως, το οποίο φορολογούμενο με περίπου 30% και κεφαλαιοποιημένο σε πολλαπλάσιο του 10 αντιστοιχεί σε αξία άνω των 20 δισ. δολαρίων. Οι δραστηριότητες streaming και των δύο εταιρειών θα κερδίσουν από το μέγεθος. Οι μέτοχοι της ΑΤ&Τ και αυτοί της νέας εταιρείας, ίσως εκτιμήσουν τις ξεχωριστές, στοχευμένες επιχειρήσεις.

Κι όμως, υπάρχουν περίπλοκοι παράγοντες. Το χρέος της νέας εταιρείας θα είναι περισσότερο από 5 φορές τα EBITDA αρχικά, ποσό υψηλό. Ο επικεφαλής, Ντέιβιντ Ζάσλαβ, που τρέχει το Discovery, σχεδιάζει να το μειώσει, όμως η δραστηριότητα streaming είναι ακριβή και ανταγωνιστική οπότε δεν υπάρχει καμιά εγγύηση. Επιπλέον, η ΑΤ&Τ θα γίνει πιστωτής της νέας εταιρείας, όμως οι λεπτομέρειες είναι λίγες και η συμφωνία χρειάζεται την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών.

Η μετοχή της ΑΤ&Τ αυξήθηκε περίπου 2%, κάτι που σημαίνει ότι οι μέτοχοι του τηλεπικοινωνιακού γίγαντα είναι σχετικά ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα. Αυτό είναι σίγουρα ένα επίτευγμα, δεδομένου ότι η ΑΤ&Τ δαπάνησε το υπερβολικό ποσό των 109 δισ δολαρίων για την αγορά ενεργητικού στα media πριν από μερικά χρόνια. Ο Στάνκι θα μπορούσε να είχε προσκολληθεί στο λάθος του προκατόχου του. Αντίθετα, δείχνει ότι η διάσπαση έχει τα οφέλη της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners