Το μοντέλο της επιστρεπτέας προκαταβολής που «δούλεψε» για να αντιμετωπισθούν σε ένα πρώτο επίπεδο οι συνέπειες της πανδημίας στους πληθυσμούς της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας φαίνεται ότι συγκινεί ένα ευρύτερο πολιτικό ακροατήριο

Το μοντέλο της επιστρεπτέας προκαταβολής που «δούλεψε» για να αντιμετωπισθούν σε ένα πρώτο επίπεδο οι συνέπειες της πανδημίας στους πληθυσμούς της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας φαίνεται ότι συγκινεί ένα ευρύτερο πολιτικό ακροατήριο. Μάλιστα, δεν είναι καθόλου λίγα εκείνα τα πολιτικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ( μεταξύ των οποίων και βουλευτές) που εκτιμούν ότι μια νέα εκδοχή του επιτυχημένου μοντέλου της επιστρεπτέας προκαταβολής θα μπορούσε να λειτουργήσει ως διέξοδος για μια μεσοπρόθεσμης διάρκειας στήριξης της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας με ξεκάθαρους όρους και ευελιξία στις διαδικασίες έγκρισης και καταβολής. Μοναδική προϋπόθεση, ότι οι δικαιούχοι προέρχονται από επιχειρήσεις που  είναι ή μπορούν να αποδειχθούν βιώσιμες και το μόνο που αποζητούν είναι η απόκτηση ρευστότητας.

Ο Ναύσταθμος

Όπως μαθαίνω το ΓΕΕΘΑ είναι έτοιμο να προχωρήσει στην υλοποίηση εναλλακτικών σεναρίων για τον τόπο εγκατάστασης του νέου Ναυστάθμου εκτός του χώρου των εγκαταστάσεων του Οργανισμού Λιμένος Βόλου. Μετά από αυτήν την εξέλιξη το λιμάνι της πρωτεύουσας της Μαγνησίας θα ακολουθήσει κανονικά τον δρόμο της αξιοποίησης που έχει προσδιορίσει η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ.

Η Υπενθύμιση: Στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ ανήκαν 10 Οργανισμοί Λιμένων. Έχουν ήδη ξεκινήσει διαγωνισμοί για πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών και βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ αναμένονται και οι υπόλοιποι διαγωνισμοί υπο-παραχωρήσεις δραστηριοτήτων. Οι διαγωνισμοί που βρίσκονται σε εξέλιξη αφορούν τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας, Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηρακλείου, ενώ αναμένονται και οι επιλογές για τα λιμάνια: Βόλου, Ραφήνας, Πάτρας, , Ελευσίνας, Λαυρίου, Κέρκυρας.

Το Παράδοξο

Περισσότεροι Ρουμάνοι από τους Γάλλους τουρίστες φέτος στην Ελλάδα; Κι όμως, ναι. Έστω με διαφορά μερικών εκατοντάδων, οι πρώτοι βρίσκονται στη δεύτερη θέση της σχετικής κατάταξης, αμέσως μετά τους Γερμανούς. Κάνοντας τη μεγάλη φετινή έκπληξη.

H Aνάσα: Μεγάλη ανάσα αποτελούν ωστόσο οι εισροές από ΗΠΑ. Ξεπέρασαν τις 125.000 ως τώρα και συγκρινόμενες με τις μηδενικές περσινές έδωσαν το μεγάλο boost στο φετινό τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα.

Το Στοιχείο: Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι λειτουργεί το 92% των ελληνικών ξενοδοχείων, με μέση πληρότητα κοντά στο 50%.

Η Καινοτομία

Ένα από τα Κέντρα Ικανοτήτων, που εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση από τη Γενική Γραμματεία

Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ), «στήνεται» στη Πάτρα θα είναι απόλυτα εξειδικευμένο σε τεχνολογίες τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D Printing) στην Ελλάδα και NA Ευρώπη. Το Ελληνικό Κέντρο Προσθετικής Κατασκευής (ΕΚεΠεΚ), όπως ονομάζεται, φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα μοναδικό one-stop-shop για την ολοκληρωμένη υποστήριξη εταιρειών σε θέματα κατάρτισης, έρευνας και ανάπτυξης, σχετικά με τις προσθετικές κατασκευές. Πιο συγκεκριμένα, θα αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία, οι πόροι και οι υποδομές του Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής και του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής του ΙΤΕ, προς όφελος των επιχειρήσεων που επιθυμούν να εντάξουν στα αναπτυξιακά τους σχέδια τις τεχνολογίες 3D printing, αλλά δε διαθέτουν ακόμα την εξειδικευμένη γνώση, εμπειρία, προσωπικό και πόρους που απαιτούνται.

Στο μετοχικό σχήμα του ΕΚεΠεΚ, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), συμμετέχουν έντεκα ισχυρά καινοτόμες ελληνικές επιχειρήσεις με έντονη παρουσία στον ελληνικό αλλά και διεθνή χώρο.

Το δεύτερο Κέντρο Ικανοτήτων, το Μεσογειακό Κέντρο Ικανοτήτων Αγροδιατροφής (Mediterranean Agrofood Competence Center (MACC) αποτέλεσε μια κοινή πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας με τη συμμετοχή τεσσάρων εκ των Ινστιτούτων του: Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ, Επιστημών Χημικής Μηχανικής και Μεσογειακών Σπουδών. Η πρωτοβουλία αυτή πλαισιώθηκε και υποστηρίχθηκε από τα τοπικά επιμελητήρια, την Περιφέρεια Κρήτης, την τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και σημαντικές επιχειρήσεις από όλη τη χώρα. Αποτελεί μια σύμπραξη 30 ιδιωτικών και 10 δημόσιων φορέων από τους τομείς της έρευνας, των επιχειρήσεων, της βιομηχανίας και των υπηρεσιών, του πρωτογενούς τομέα, της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της συμβουλευτικής επιχειρήσεων.

Η υλοποίηση του έργου θα συμβάλει στη διασύνδεση των φορέων αλλά και στη δημιουργία αγροδιατροφικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και ανταγωνιστικότητας.

Η Επισήμανση: Tα Κέντρα Ικανοτήτων αποτελούν -από τη σύλληψη και το σχεδιασμό τους- απτό παράδειγμα ουσιαστικής συνεργασίας του ερευνητικού ιστού με τη βιομηχανία. Στη πράξη καλούνται να κερδίσουν ένα μεγάλο στοίχημα: Να αποτελέσουν εργαστήρια για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας βάζοντας μπροστά τα κριτήρια της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας.

__________________________________

MyHealth

Από το MyHealth στο νέο ΕΣΥ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχοντας δίπλα του, τον Κυριάκο Πιερρακάκη και τον Βασίλη Κικίλια, έδωσε τα βασικά στοιχεία του οδικού χάρτη για την Υγεία. «Οι ψηφιακές εφαρμογές στην υγεία είναι μόνο ψηφίδες ενός συνολικότερου σχεδίου που έχουμε για ένα πραγματικό νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να προσθέσει αμέσως μετά: «Αυτή η πρόταση για το νέο ΕΣΥ θα είναι μία ολιστική πρόταση που θα καλύπτει όλο το φάσμα των υπηρεσιών υγείας, από την πρόληψη μέχρι την φροντίδα των ασθενών μέσα στα νοσοκομεία, αλλά και το τι συμβαίνει όταν θα βγαίνουν από αυτά. Και βέβαια σε όλη αυτή την προσπάθεια η χρήση νέων τεχνολογιών, όπως αυτή που θα παρουσιάσουμε σήμερα, θα παίξει καταλυτικό ρόλο».


Η Ανησυχία

Είναι πλέον ξεκάθαρο στην Αθήνα ότι το αμέσως επόμενο διάστημα η Άγκυρα θα επιχειρήσει μα δημιουργήσει κάποιας μορφής ένταση στο θαλάσσιο χώρο νότια της Κρήτης. Εκεί όπου ορίζεται η παράνομη τουρκο-λυβική ΑΟΖ. Μέσω της τακτικής των ερευνών σε αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές

Η Ένταση: Η τακτική της έντασης δεν αποκλείεται να αυξηθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα. Ιδιαίτερα αν τα ποσοστά δημοτικότητας του προέδρου Ερντογάν υποχωρούν (κι άλλο…), ενόψει των εθνικών εκλογών του 2023. Ο χρόνος τελειώνει.

________________________________________

Τα Παράδοξα

Το ελληνικό Πεντάγωνο παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον συγκεκριμένο αριθμό τουρκικών αλιευτικών που βρίσκονται «ακροβολισμένα» σε διάφορα σημεία στο Αιγαίο χωρίς να …ψαρεύουν. Οι υποψίες ότι μπορεί να χρησιμοποιούνται (και) ως πλωτές βάσεις drones, αυξάνουν.

Η Στήριξη

Η κυβερνητική πρωτοβουλία και επιλογή στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας με την μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής μέτρησε στην αγορά. Όπως διαβάζω σε μια νέα μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας  (και δεν είναι η μόνη από την πλευρά της τράπεζας ή και των περισσοτέρων τραπεζών): « Η αποτελεσματική στήριξη που έλαβαν οι ΜμΕ από τα μέτρα επιβεβαιώνεται και από άλλους δείκτες χρηματοοικονομικής αντοχής, όπως:

•     Το ποσοστό επιχειρήσεων με έντονο πρόβλημα ρευστότητας διατηρήθηκε σχετικά σταθερό εν μέσω της πανδημίας (της τάξης του 15%), με μικρή επιδείνωση σε μικρές επιχειρήσεις – οι οποίες παρέμειναν ωστόσο σε καλύτερη θέση συγκριτικά με τα επίπεδα της προηγούμενης οικονομικής κρίσης.

•     Τις χρεωκοπίες επιχειρήσεων, καθώς βάσει επίσημων στοιχείων, το 2020 (έτος που το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 8,2%) καταγράφηκαν 23% λιγότερες λήξεις επιχειρήσεων σε σχέση με το 2019.

Συμπερασματικά, μετά το αρχικό χτύπημα της πανδημίας και το πλήγμα που αυτό είχε στη δραστηριότητα του επιχειρηματικού τομέα, οι ελληνικές ΜμΕ – στηριζόμενες από τα μέτρα τόνωσης ρευστότητας – παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό ανθεκτικές (με το 67% να είναι πλέον ικανό να λειτουργήσει απρόσκοπτα δίχως την παροχή στήριξης και το οποίο παράγει τα 4/5 της προστιθέμενης αξίας του τομέα). Υπό αυτές τις συνθήκες, δημιουργούνται καλύτερες προοπτικές όσον αφορά την αναπτυξιακή πορεία των ΜμΕ μετά το τέλος της πανδημίας, καθώς διασφαλίζεται ότι δε θα παρεκκλίνουν σημαντικά από τα μακροπρόθεσμα σχέδιά τους και θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες της επόμενης μέρας».

_________________________________________

Η Κρίση

Εντείνεται η ανησυχία σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Αθήνα για το επικείμενο προσφυγικό κύμα από το Αφγανιστάν. Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για μεγάλες ροές προς την Τουρκία.

Το Στοιχείο: Στο σύνολο τους, σχεδόν, οι Αφγανοί πρόσφυγες που έρχονται θα θεμελιώνουν δικαίωμα αιτήματος ασύλου. Κι αυτή είναι η βασική διαφορά τους σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Η Καμπή: Η απόφαση της Τουρκίας να εγκαταστήσει στρατιωτική δύναμη 500 αντρών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, μπορεί να αποτελέσει το σημείο – καμπή στις σχέσεις της με τους Ταλιμπάν.

Ήδη αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ υπό τουρκική διαιτησία στην Κωνσταντινούπολη.
Η Πρόβλεψη

Οι φόροι για το 2022 έχει προϋπολογιστεί να φτάσουν τα 49,5 δις ευρώ το 2022 έναντι εκτίμησης για είσπραξη 45,53 δις ευρώ μέσα στο 2021. Στο οικονομικό επιτελείο επιχειρηματολογούν για την επίτευξη και των δυο στόχων.

Και βαπόρια…

Μαθαίνω ότι το deal στις ακτοπλοϊκές παίζει μεταξύ του Attica Group και της ΑΝΕΚ. Η πρωτοβουλία ανήκει στις διοικήσεις των δύο εισηγμένων εταιρειών και μόνο – η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς κρατά τις αποστάσεις που πρέπει ως πιστωτής. Εκείνο που ενδιαφέρει κατά προτεραιότητα την τράπεζα , όπως επισημαίνουν γνώστες της υπόθεσης, είναι να πάρει πίσω τα λεφτά της. Στην προοπτική μιας εξαγοράς που θα τείνει να ολοκληρωθεί φαίνεται διατεθειμένος να διεκδικήσει μερίδιο στο σχήμα και επιχειρηματίας Γιάννης Γρύλλος της αεροπορικής Sky Express.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories