Ίσως να θυμάστε ότι στις αρχές της πανδημίας του κορωνοϊού, μερικοί λάτρεις των κρυπτονομισμάτων άρχισαν να ενθουσιάζονται με την ιδέα ότι ο ιός θα ευνοούσε το bitcoin, επειδή τα χαρτονομίσματα «μπορεί να αποτελέσουν πηγή μόλυνσης #CORONAVIRUS #SARS2». Εξάλλου, το «νόμισμα fiat είναι βρώμικο»:

Τώρα, για να είμαστε δίκαιοι ακόμη και η ιδέα που είχε αρχίσει να υποστηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, περίπου εκείνη την εποχή, ότι, δηλαδή, ο κορωνοϊός θα μπορούσε να εξαπλωθεί μέσω των χαρτονομισμάτων (ενώ, όμως, παράλληλα, δεν συνιστούσε τη χρήση μάσκας στους πολίτες), τώρα δεν φαίνεται πολύ πιθανή. Ακόμα κι αν τα χαρτονομίσματα ήταν ένας βασικός φορέας μετάδοσης, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι το «βρώμικο fiat» είναι υπεύθυνο για τη μετάδοση αυτή, δεδομένου ότι στη συντριπτική του πλειονότητα βρίσκεται αποκλειστικά σε ψηφιακή μορφή. Για ποιο λόγο θα χρησιμοποιούσατε bitcoin ή XRP ή οποιοδήποτε άλλο κρυπτονόμισμα, ενώ μπορείτε να πραγματοποιείτε ψηφιακές συναλλαγές με τα νομίσματα fiat;

Ωστόσο, κατά κάποιο τρόπο, όσοι ασχολούνται με τα κρυπτονομίσματα, δεν είχαν άδικο. Στους σχεδόν 18 μήνες από τότε που ο κορωνοϊός κηρύχθηκε πανδημία, η τιμή του bitcoin αυξήθηκε κατά περίπου 525%, από μόλις λιγότερο από 8.000 δολάρια σε υψηλό τριών μηνών λίγο πάνω από 50.000 δολάρια, τη Δευτέρα. Το XRP αυξήθηκε κατά ανάλογο ποσό, ώστε η τιμή του να φτάσει στο 1,25.

Και αυτό, με λύπη σας ενημερώνουμε, οδήγησε σε μία μάλλον ανόητη σκέψη (πολύ ασυνήθιστη στην κοινότητα των κρυπτονομισμάτων):

Ναι, πρόκειται για μία πραγματικά «ενδιαφέρουσα σχέση». Όταν το Ethereum (ή «ether») έφτασε στο υψηλότερο ρεκόρ του σε λίγο λιγότερο από 4.200 δολάρια, στις αρχές Μαΐου, (όχι φυσικά υψηλότερο από την τιμή του bitcoin εκείνη την περίοδο, αν και αυτό δεν γίνεται εμφανές από τα παραπάνω), το γράφημα δείχνει ότι τα κρούσματα κορωνοϊού έπεσαν στα χαμηλότερα επίπεδά τους, σημειώνοντας τιμές που είχαν να σημειώσουν από τον Απρίλιο του 2020. Όταν το bitcoin έφτασε στο υψηλό ρεκόρ του, στα 63.000 δολάρια, μόλις λίγες εβδομάδες νωρίτερα, τα κρούσματα κορωνοϊού είχαν ήδη μειωθεί σημαντικά, όπως δείχνει και το γράφημα. Και όταν τα κρούσματα κορωνοϊού έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδά τους, στις αρχές Ιανουαρίου, το bitcoin υπέστη το χειρότερό του κραχ, μέσα σε μία περίοδο οχτώ μηνών. Είναι σαν να μην υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των τιμών των κρυπτονομισμάτων και των κρουσμάτων κορωνοϊού, έτσι δεν είναι; (Και τα δύο κρυπτονομίσματα αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, ενώ, παράλληλα, αυξήθηκαν και τα κρούσματα. Δεν συνέβη το αντίθετο.)

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι τιμές των κρυπτονομισμάτων άρχισαν, επίσης, να αυξάνονται ταχύτερα, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ έχασε στις προεδρικές εκλογές, οπότε θα πρέπει, πιθανώς, να σκεφτούμε την ιδέα ότι ο Τραμπ μπορεί να είναι ο Satoshi και ότι, τώρα, που έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο, προσπαθεί να ασκήσει πίεση στην αγορά. Εξάλλου, είναι πολύ πιθανό να είναι ένας κβαντικός φυσικός, που έχει εκπαιδευτεί από Ιάπωνα, (βεβαιωθείτε ότι έχετε φτάσει στα 2:09 λεπτά του παρακάτω βίντεο, ώστε να δείτε ότι έχει γνώσεις στον τομέα της θερμοδυναμικής, και στα 2:45, για να δείτε ότι ξέρει να διαβάζει στα Ιαπωνικά):

Εντάξει, ίσως αυτό να είναι λίγο υπερβολικό. Αναρωτιέστε, συχνά, όμως, τι κρύβεται πίσω από την τρελή αυτή αύξηση των κρυπτονομισμάτων, τους τελευταίους 18 μήνες. Δεν θέλουμε να πούμε ότι η πανδημία δεν έχει παίξει κάποιο ρόλο, γιατί δεν πιστεύουμε κάτι τέτοιο. Η πανδημία έχει σίγουρα συμβάλει, αλλά όχι με τον τρόπο που υποδηλώνει αυτό το διάγραμμα. Με άλλα λόγια, δεν θεωρούμε ότι αποτελούν κάποιο είδος ασφαλούς καταφυγίου, στο οποίο συρρέουν οι επενδυτές, όταν ανησυχούν για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Είναι, γενικά, δύσκολο να γνωρίζουμε ακριβώς τι είναι αυτό που επηρεάζει τις τιμές των κρυπτονομισμάτων, και αυτό συμβαίνει λόγω της αδιαφάνειας της αγοράς και ενός συγκεκριμένου μεγάλου παίκτη, το όνομα του οποίου κάνει ρήμα με την αγγλική λέξη “weather”. Ωστόσο, θεωρούμε ότι, πιθανότατα, σχετίζεται εν μέρει με την ίδια την τρέλα της αγοράς, η οποία οδήγησε τις μετοχές του GameStop στα ύψη, όπως, επίσης, και με την έντονη επιθυμία για την εύρεση εναλλακτικής λύσης για τα χρήματα που εκδίδονται από την κεντρική τράπεζα.

Ενώ ένα γράφημα για τις  ΗΠΑ μοιάζει ακριβώς με το παραπάνω, ένα γράφημα που παρουσιάζει τα κρούσματα κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο μοιάζει περισσότερο με το παρακάτω (σύμφωνα με το Google):

Ίσως είναι λίγο περίεργο, λοιπόν, να καθορίζουμε τις τιμές κρυπτονομισμάτων σε σύγκριση με τα κρούσματα κορωνοϊού στις ΗΠΑ, και όχι σε σύγκριση με τα κρούσματα κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο, δεδομένου ότι τα κρυπτονομίσματα συναλλάσονται παγκοσμίως.

Στο tweeter μπορούμε να βρούμε, ακόμη, την ανάλυση ενός φανατικού με τα κρυπτονομίσματα, ο οποίος σχεδίασε, μάλιστα, και το δικό του γράφημα:

Τώρα, μπορεί κανείς να είναι σίγουρος σε αυτόν τον «χώρο», αλλά *νομίζουμε *, δεδομένου ότι η μπλε γραμμή είναι τόσο κάθετη που, κυριολεκτικά, στρέφεται προς τα πίσω, και ότι ο τύπος φαίνεται να έχει αίσθηση του χιούμορ στα υπόλοιπα tweet του, ότι πρόκειται για κάποιο αστείο. Δεν είμαστε σίγουροι ότι ο χρήστης «@unusual_whales» πήρε το μήνυμα, βέβαια. Μπορεί κάποιος να βεβαιωθεί ότι, τουλάχιστον, το Citi το πήρε;

Πρόσφατα Άρθρα