Ένα σαφέστερο οδικό χάρτη για τις τράπεζες και τους πελάτες τους που ενδιαφέρονται για assets σε crypto προσπαθούν να διαμορφώσουν οι αμερικανικές εποπτικές αρχές σε μια προσπάθεια να θέσουν υπό καλύτερο έλεγχο την ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά των κρυπτονομισμάτων.

Όπως εξήγησε σε συνέντευξη της στο Reuters, η πρόεδρος του Federal Deposit Insurance Corporation, Ελένα ΜακΓουίλιαμς, οι εποπτικές αρχές του τραπεζικού κλάδου προσπαθούν να καταλήξουν στη διαμόρφωση ενός πλαισίου κανόνων, που θα δίνουν μεν επαρκή ελευθερία στις τράπεζες, αλλά θα μειώνουν το ρίσκο. Θα διευκολύνουν την κατοχή και τις συναλλαγές σε crypto, θα επιτρέπουν τη χρήση τους ως εγγύηση π.χ. σε δανειοδοτήσεις, ενώ τα crypto θα μπορούν ακόμη να εμφανίζονται ως assets στους ισολογισμούς, όπως τα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία.

Ειδικά το τελευταίο συνιστά σημαντική πρόκληση για τις αρχές, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτραπεί σε ένα τόσο ευμετάβλητο asset να μπει ως collateral ή να συμπεριληφθεί στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Από την άλλη πλευρά, η γιγάντωση του κλάδου και το υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον δεν επιτρέπει στις εποπτικές αρχές να συνεχίσουν να αγνοούν το φαινόμενο των crypto. «Εάν δεν φέρουμε τη δραστηριότητα αυτή (των συναλλαγών σε crypto) μέσα στις τράπεζες, θα συνεχίσει να αναπτύσσεται έξω από αυτές (ήτοι έξω από το κανονιστικό πλαίσιο) και οι ομοσπονδιακές αρχές δεν θα μπορούν να τις ελέγξουν» εξήγησε η κυρία ΜακΓουίλιαμς.

Ήδη, άλλωστε, γνωρίζουμε πως αρκετές αμερικανικές τράπεζες έχουν αρχίσει να ασχολούνται με την αγορά των crypto, προκειμένου ακριβώς να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους και να ανταποκριθούν στην απαίτηση τους για επενδύσεις στον κλάδο.

Στην ομάδα που επεξεργάζεται το πλαίσιο συμμετέχουν αξιωματούχοι από όλες τις σχετικές αρχές, από την FDIC, από την Federal Reserve και από το Office of the Comptroller of the Currency.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto